Sindromul Impostorului: Cauze, simptome si cum sa-l depasesti

Ce este sindromul impostorului?

Sindromul impostorului este un tipar psihologic este caracterizat de o teama constanta de a fi descoperit ca fiind un impostor sau un fraier, chiar daca tu, persoana in cauza, ai realizari remarcabile si esti perceput in mod pozitiv de catre cei din jur.

Acest sindrom afecteaza multi oameni, indiferent de varsta, sex sau profesie.

De sindromul impostorului poate suferi orice persoana, indiferent de nivelul de succes sau de experienta profesionala.

Persoanele care sufera de sindromul impostorului pot fi profesionisti de succes, studenti de performanta sau chiar parinti devotati.

Sindromul impostorului poate fi foarte daunator pentru sanatatea ta mentala si poate avea un impact negativ asupra performantei si succesului profesional.

Si eu la randul meu mai sufar cateodata de sindromul impostorului. Acest tipar psihologic “m-a urmarit” pe tot parcursul experientei mele pe care am avut-o cand am lucrat pentru Google si l-am simtit si mai din plin ulterior cand am facut tranzitia profesionala de la Marketing Online la Software Development.

De aceea, consider ca este important sa intelegi cum sa recunosti acest tipar psihologic si cum sa il depasesti.

Cauzele sindromului impostorului

Sindromul impostorului este o problema destul de comuna, dar multi oameni nu stiu cauzele care duc la aparitia acestuia.

Haide sa exploram impreuna cateva dintre cele mai intalnite 5 cauze ce te pot face sa suferi de sindromul impostorului:

  1. Educatia si mediul familial
  2. Experientele negative din trecut
  3. Comparatia cu altii
  4. Atitudinea celor din jur
  5. Perfectionismul

Sa le luam rand pe rand si sa vedem care este legatura lor cu sindromul impostorului

1. Educatia si mediul familial

In copilarie, invatam cum sa fim buni elevi si cum sa castigam aprobarea adultilor din jurul nostru.

In cadrul familiei, suntem adesea comparati cu fratii sau surorile noastre, iar performanta noastra este evaluata permanent in raport cu cei mai apropiati.

Daca nu ai frati si surori cu cine sa fii comparat, atunci sigur ai alte rude (verisori) sau chiar vecini cu cine sa fii comparat si “masurat”.

Ideea este, ca aceste comparatii continue pot duce la o presiune foarte mare de a incerca sa fii mereu cel mai bun si de a nu face greseli.

Astfel, copiii pot dezvolta o teama de a nu fi destul de buni, un sentiment care se poate mentine si in viata adulta.

2. Experientele negative din trecut

Pe langa comparatiile cu cei apropiati, o experienta negativa, cum ar fi un esec sau o critica severa, poate declansa sindromul impostorului.

Daca ai avut vreodata ocazia sa vorbesti in public si te-ai blocat, cu siguranta stii la ce ma refer.

Tin minte cand am vorbit prima oara in public: aveam alocat sa vorbesc intre 3 si 5 minute, dar am reusit sa vorbesc doar 30 de secunde inainte sa ma hiperventilez si sa “predau legatura” unei colege de proiect.

Este important sa retii ca aceste experiente nefaste din trecut pot duce la o scadere a increderii in sine si la dezvoltarea unor ganduri negative despre abilitatile si talentele tale.

De asemenea, un astfel de eveniment poate duce la o incercare de a evita situatiile similare in viitor, din frica de a nu esua din nou.

Cand am avut primul telefon de vanzari, m-am balbait si am fost refuzat de persoana de la capatul celalalt al firului si nu mi-a fost facuta legatura cu un factor de decizie.

Cariera mea in vanzari a durat cam 3 minute.

“Trauma” acelei interactiuni m-a tinut ~5 ani, timp in care mi-a fost foarte greu sa am discutii importante la telefon cu oameni care imi cereau sau imi puteau oferi bani.

Cu greu am reusit sa depasesc momentul.

3. Comparatia cu altii

Am atins sumar acest subiect in contextul comparatiilor cu familia.

Comparatia cu alti oameni aflati pe un nivel similar cu tine (peers) este o alta cauza frecventa a sindromului impostorului.

Atunci cand ne comparam cu altii, ne punem in situatia de a ne evalua abilitatile si realizarile in functie de ceea ce fac ceilalti.

Ca Software Developer, ma simt mereu comparat cu colegii mei, pentru ca uneori concuram pe aceleasi posturi sau oportunitati.

De asemenea, cand desfasori un interviu pentru un job bine platit, inevitabil esti pus cap la cap cu alti oameni care isi doresc la fel, sau poate chiar mai mult de cat tine, jobul pe care tu il tintesti.

Mereu o sa te gandesti la cum s-au descurcat concurentii tai si daca au avut si ei aceleasi sincope ca tine.

Daca ne simtim inferiori fata de cei din jurul nostru, ne putem simti ca si cum nu suntem destul de buni si ca nu merita sa fim acolo unde suntem, chiar daca am fost considerati mai potrivit decat zeci alti potentiali candidati (cum am patit-o eu cu rolul meu de la Google).

4. Atitudinea celor din jur

Atitudinea celor din jur poate avea un impact semnificativ asupra modului in care ne percepem pe noi insine si asupra dezvoltarii sindromului impostorului.

Complimentele si incurajarile pot ajuta la cresterea increderii in sine, in timp ce critica si judecata pot avea efectul opus.

De asemenea, atunci cand vedem ca altii ne trateaza cu superioritate sau ne subestimeaza, putem simti ca nu suntem destul de buni si ca nu avem ce cauta acolo unde suntem.

5. Perfectionismul

Perfectionismul este o alta cauza frecventa a sindromului impostorului.

Atunci cand avem asteptari prea mari de la noi insine si ne dorim sa fim perfecti, putem fi foarte duri cu noi insine si sa ne punem in situatia de a nu fi niciodata multumiti cu ceea ce am realizat.

Astfel, ne putem simti ca si cum nu suntem destul de buni si ca trebuie sa facem mai mult.

Uneori, acest perfectionism merge chiar mana in mana si cu workaholismul.

Cum imi dau seama ca sufar de sindromul impostorului?

Am mentionat pe tot parcursul articolului, ca acest sindrom se poate manifesta la oricine, oricand. Nu este necesar sa fie ceva ce simti in permanenta.

Daca raspunzi la majoritatea intrebarilor de mai jos cu “DA”, atunci mai mult ca sigur vei experimenta aceasta problema.

Totusi, cu siguranta ti-ai dat seama ca sindromul impostorului este ceva ce poti gestiona in mod activ cu putin exercitiu, pentru ca sindromul impostorului nu este pana la urma o “boala”, ci mai degraba o problema de perceptie si de stima de sine.

10 intrebari care te pot ajuta sa-ti dai seama daca suferi de sindromul impostorului:

  1. Te simti adesea ca un impostor sau un fraudator in rolul tau profesional sau academic?
  2. Crezi ca succesul tau este doar rezultatul norocului sau al conjuncturilor favorabile, in loc sa fie recunoasterea muncii si a competentelor tale?
  3. Evitarea responsabilitatilor sau refuzul unor oportunitati potrivite este o reactie frecventa din partea ta, din teama ca vei fi demascat?
  4. Ai tendinta de a te subestima in mod constant, chiar daca altii te apreciaza si te considera competent?
  5. Crezi ca toate realizarile tale sunt nesemnificative si ca nu merita sa le pui in valoare?
  6. Te compari in mod constant cu ceilalti, simtind ca nu esti la nivelul lor, chiar daca ai realizari similare sau chiar superioare?
  7. Ai tendinta de a te ingrijora in exces si de a te simti anxios inainte de a incepe o sarcina noua, de teama ca nu vei fi in stare sa o duci la bun sfarsit?
  8. Respingi sau minimalizezi adesea complimentele si laudele pe care le primesti de la altii, deoarece crezi ca nu le meriti?
  9. Crezi ca trebuie sa muncesti mai mult decat ceilalti pentru a atinge acelasi nivel de competenta sau performanta, in ciuda dovezilor care arata ca esti deja la acel nivel?
  10. Te simti epuizat si stresat in mod constant, incercand sa pastrezi aparentele si sa-ti mentii imaginea de persoana competenta si realizata in fata celorlalti?

Semnele comune ale sindromului impostorului

Sindromul imposturului nu este atat de greu de recunoscut, semnele fiind dupa parerea mea, destul de evident. Totusi, degeaba sunt evidente daca nu incerci sa procesezi existenta acestor semne si daca nu cauti metode de a depasi acest tipar.

Pana sa vorbim despre solutii, hai sa identificam impreuna care sunt semnele comune sindromului impostorului si cum sa le recunosti la tine sau la cei din jurul tau:

1. Sindromul impostorului provoaca un sentiment de nesiguranta in propriile abilitati

Persoanele care sufera de sindromul impostorului au tendinta de a subestima ceea ce pot face si de a crede ca succesul lor se datoreaza doar norocului sau altor factori externi (nu este meritul lor pentru ceea ce au reusit).

2. Sindromul impostorului cauzeaza perfectionismul excesiv

Persoanele care sufera de sindromul impostorului tind sa fie foarte exigente cu ele in privinta calitatii muncii lor si sa se simta mereu vinovate sau rusinate cand nu reusesc sa atinga standardele ridicate pe care si le-au impus.

3. Sindromul Impostorului te poate face sa iti doresti sa eviti sau sa iti recunosti meritele muncii

“Suferinzii” de sindromul impostorului pot sa se simta inconfortabil cand primesc laude sau aprecieri pentru munca lor, deoarece cred ca nu merita astfel de laude sau ca nu e mare lucru ceea ce au facut, bagatelizeaza propriile realizari.

4. Sindromul impostorului produce o comparare constanta cu altii

Aceste persoane pot sa se compare mereu cu alti oameni, sa se simta inferioare si sa creada ca ceilalti sunt mai talentati sau mai capabili decat ele.

5. Sindromul impostorului poate cauza o teama (uneori excesiva) de esec

Persoanele cu sindromul impostorului pot sa suferi de o teama irationala de esec si sa se simta ingrozite de ideea ca vor fi descoperite ca fiind fraudatori sau impostori.

Dupa cum poti vedea si din semnele de mai sus,  sindromul impostorului este chiar o problema destul de comuna, de care oricine poate suferi oricand, oricum, indiferent de cat de realizat esti pe foaie.

Cum sa depasesti sindromul impostorului?

Daca te-ai recunoscut in semnele si descrierile de mai sus, atunci urmatorul pas este sa cauti niste solutii sa depasesti acest tipar psihologic nefast si sa iti depasesti temerile si indoiala de sine cauzate de sindromul impostorului.

Eu iti propun urmtoarele solutii:

1. Accepta ca nu esti perfect

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci este sa accepti ca nu esti perfect si ca NU TREBUIE sa fii perfect.

Este important sa intelegi ca oricine poate face greseli si ca acestea nu te definesc ca persoana.

Motivul pentru care prostii au mai mult noroc in viata e ca nu isi bat capul sa fie perfecti, vor doar sa duca lucrurile la bun final, nu conteaza cum ajung la solutie.

Oamenii inteligenti petrec prea mult timp in mintea lor, pe cand problemele adevarate se rezolva in viata reala.

2. Fii constient de realizarile tale

In loc sa te concentrezi doar pe greselile tale, incearca sa fii constient si de realizarile tale.

Fa o lista cu toate lucrurile pe care le-ai realizat, indiferent de cat de mici sunt.

Daca ai incercat sa iti dezvolti obiceiuri pozitive, stii ca obiceiurile mici care iti reusesc trebuie savurate.

Citeste lista ta cu realizari in fiecare dimineata si adu-ti aminte constant ca esti capabil sa faci lucruri bune si importante.

Nu stii ce sa pui pe lista?

Roaga-ti prietenii si familia sa te ajute cu intocmirea listei.

Cu siguranta vei gasi ce sa pui pe ea.

3. Impartaseste-ti experientele cu alti oameni

Impartasirea experientelor tale cu alti oameni poate fi un mod excelent de a depasi sindromul impostorului.

Habar nu ai de cate ori mi s-a intamplat, ca atunci cand am spus cu voce tare ce anume ma nelinisteste, multe alte persoane sa spuna ca experimenteaza aceleasi probleme.

O sa observi ca de multe ori, oamenii sunt ori prea timizi, ori prea inchisi ca sa vocifereze nesiguranta in mod liber.

Pe masura ce tu o sa fii mai deschis cu astfel de probleme, ceilalti o sa le spuna cu voce tare si pe viitor si tu o sa castigi din astfel de interactiuni.

Multi oameni se confrunta cu aceasta problema si poate fi reconfortant sa stii ca nu esti singurul care se simte astfel.

De asemenea, poate fi util sa primesti feedback si sfaturi din partea altor persoane.

4. Invata sa iti controlezi vocea interioara critica

Stii bine ca fiecare dintre noi este cel mai potent critic: cand te uiti in oglinda prea de aproape iti observi toate defectele.

Adesea, sindromul impostorului este alimentat de o voce interioara critica care te face sa crezi ca nu esti suficient de bun sau ca nu meriti succesul.

Invata sa iti controlezi aceasta voce si sa o inlocuiesti cu ganduri pozitive.

Iti recomand sa citesti mai multe despre stoicism, ca sa intelegi cum anume poti dezvolta taria mentala pentru a face fata la astfel de provocari.

In loc sa te gandesti ca “nu esti destul de bun“, poate ar fi cazul sa te gandesti ca ai facut tot ce ai putut mai bine si ca ar trebui sa fii mandru de tine.

O alta solutie de a-ti controla criticul interior este meditatia de scanarea a corpului, pe care ti-o recomand cu drag.

5. Inceteaza sa te mai compari cu alti oameni

Cand am ajuns la Google am crezut ca o sa fiu cel mai prost om de pe etaj si ca o sa am multe de recuperat, iar prezentarea pe care o sa mi-o fac un pic mai jos despre experienta mea de a lucra pentru Google, doar mi-a intarit acest sentiment.

Totusi, in timp mi-am dat seama ca este inutil sa ma compar cu altii, ca asta reprezinta doar o sursa de nefericire pentru mine. Faptul ca am incetat sa ma mai compar cu altii, a fost pentru mine o actiune eliberatoare, care m-a ajutat sa vad ca am numai de castigat.

Daca nu poti inceta complet, poate are sens macar sa reduci la minim comparatiile de acest gen.

Nu exista doua persoane identice, fiecare avand propriile sale talente si abilitati.

Nu te compara cu alti oameni si concentreaza-te pe propria ta traiectorie in viata si in cariera.

6. Invata ceva nou si iesi din zona ta de confort

Este usor sa ramai blocat intr-o zona de confort, dar acest lucru nu te ajuta sa-ti construiesti increderea in sine.

O modalitate excelenta de a-ti construi increderea in sine si de a iesi din zona de confort este de a invata ceva nou.

Alege un subiect care te intereseaza si incepe sa studiezi.

Incearca sa faci lucruri noi si sa iesi din rutina ta zilnica.

Acest lucru poate fi o activitate care te sperie sau o situatie care te face sa te simti incomod.

Atunci cand depasesti aceste obstacole, te vei simti mult mai puternic si mai capabil.

7. Gaseste-ti un mentor sau un grup de sprijin

Acest punct e asemanator cu punctul #3, doar ca diferenta este ca un mentor sau un grup de sprijin sunt oameni care au depasit deja provocarile pe care tu cauti sa le depasesti.

Acestia pot fi persoane care au trecut prin aceleasi experiente ca si tine si te pot ajuta sa-ti depasesti temerile si sa-ti dezvolti abilitatile.

De asemenea, aceste persoane te pot incuraja si te pot ajuta sa-ti mentii motivatia.

Celebritati care au recunoscut ca sufera de sindromul impostorului

Cu cat mediul in care te invarti este mai elitist si mai greu de patruns, cu atat oamenii care se afla in el este posibil si chiar probabil sa sufere de sindromul impostorului.

Cand ai in jurul tau doar oameni “hypersuccessful”, cu siguranta iti va fi usor sa te simti nelalocul tau printre ei.

Asa m-am simtit si eu la Google, pentru ca ni se comunicat in mod repetat ca ne aflam printre cei 0.18% care au fost acceptati si ca anual sute de mii de oameni aplica pentru un rol.

Probabil ei doreau sa ne faca sa ne simtim privilegiati si sa fim mandri de noi, dar realitatea era ca doar ne facea sa ne simtim mai neadecvati sau cel putin pentru mine a avut doar efectul advers.

1. Emma Watson

Emma Watson - Sindromul impostorului

Emma Watson este o actrita faimoasa cu o cariera de succes in filme precum seria Harry Potter si Beauty and the Beast.

In ciuda succesului sau, Watson a vorbit deschis despre lupta sa cu sindromul impostorului.

Intr-un interviu acordat revistei Rookie, Watson a declarat ca “simte mereu ca nu merita locul sau” si ca “trebuie sa-si aminteasca ca munca si efortul sau sunt cele care au dus la succesul ei”.

2. Tom Hanks

Tom Hanks - Sindromul impostorului

Actorul Tom Hanks a vorbit si el despre experientele sale cu sindromul impostorului.

Intr-un interviu cu revista Parade, Hanks a declarat ca “fiecare actor se simte ca un impostor”, dar ca “trebuie sa-ti amintesti ca esti acolo pentru ca ai talent si ca muncesti din greu”.

Hanks a subliniat importanta de a-ti recunoaste propriile realizari si de a avea incredere in propriile tale abilitati.

3. Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg - Sindromul impostorului

Sheryl Sandberg este unul dintre cei mai puternici lideri din Silicon Valley si chief operating officer al Facebook.

In cartea sa “Lean In“, Sandberg vorbeste deschis despre propriile experiente cu sindromul impostorului si despre modul in care a reusit sa-l depaseasca.

Sandberg incurajeaza oamenii sa-si recunoasca propriile realizari si sa aiba incredere in propriile tale abilitati, chiar daca se simt nesiguri sau vulnerabili.

Cum mi-am dat seama ca si eu sufar de sindromul impostorului

In 2012, in prima zi de munca pentru Google, am simtit ca am castigat Jackpot-ul si in acelasi timp m-a lovit o teama interna care aproape ca ma paralizase de la a mai scoate vreo vorba.

Urmam sa prezint ceva interesant despre mine si gatul mi se uscase brusc.

Fiecare nou venit trebuia sa spuna 2 adevaruri si o minciuna, iar colegii trebuiau sa ghiceasca minciuna.

Eu am zis ca am calatorit in 10 tari pana acum, ca pot termina o carte de 200 de pagini in doar cateva ore si ca nu stiu sa inot.

Toata lumea credea ca partea neadevarata era faptul ca pot citi o carte asa de repede, dar de fapt experienta mea din Irlanda, era prima oara cand ieseam din tara.

Deci pe scurt, nu stiu sa inot, dar pot citi foarte repede o carte, in functie de limba si familiaritatea mea cu subiectul pe care il am in fata.

Pe masura aceasta prezentare se desfasura, aflam tot mai multe despre viitorii mei colegi:

  • unii erau absolventi de scoli de business de mare renume din Europa
  • alti colegi care au facut liceul in Monaco
  • altii erau copii de diplomati care au calatorit in peste 50 de tari
  • cativa dintre ei erau chiar membri in societatea Mensa
  • aveam chiar si fosti antreprenori cu exit-uri la activ sau cu business-uri mici din care faceau venit pasiv
  • aveam, nu putini, colegi care stiau pana la 4 limbi straine

Eu?

Un baiat grasut de la Brasov, care a picat BAC-ul la matematica (pe care apoi l-a luat in toamna), care stie doar engleza la un nivel cat de cat decent, orfan de tata de pe la 18 ani, cu un alt parinte pensionar care a lucrat in fabrica toata viata.

Nu am simtit niciodata mai clar ca atunci ca poate sunt un intrus printre oamenii care se prezentau acolo in fata si care parca au avut traseul perfect pentru a ajunge in acel loc.

Ma simteam total neadecvat, mai degraba ca o anomalie, decat ca o exceptie fericita.

Ceea ce am simtit eu, am aflat ani mai tarziu, se numeste sindromul impostorului si in acest articol vreau sa ajut pe oricine sufera de aceasta problema sa il depaseasca cu succes.

Concluzii

De-a lungul anilor, ce m-a ajutat pe mine sa depasesc sindromul impostorului este faptul ca incerc in fiecare zi sa imi fac mai bine treaba, sa fiu un tata si un sot mai bun.

Ce m-a mai ajutat a fost sa ma bucur de orice fel de victorie mica sau mare, lucru la care mai am insa mult de lucrat, dar la care fac progrese continue.

Am mai invatat de-a lungul anilor ce ma face pe mine special:

  • toata experienta de viata pe care am acumulat-o de-a lungul anilor imi este specifica mie si reprezinta o chestie care nu poate fi copiata si ca in urma acestei experiente am dobandit o serie de abilitati care ma fac unic si pe care le pot folosi oricand in avantajul meu.
  • faptul ca mie imi place sa fac experimente personale, imi ofera abilitatea unica de a invata mai multe despre propria persoana si imi ofera sansa de a intelege mai bine cum ma afecteaza lucrurile pe care le gandesc, lucruri la care unii oameni nu se gandesc profund niciodata, pentru ca sunt blocati in rutina automata pe care o efectueaza zi de zi, uneori fara pic de discernamant.
  • faptul ca mi-am schimbat cariera de la Marketing la Software Development m-a expus la realitatea ca toata lumea se simte mai mult sau mai putin intrusa intr-un grup plin de oameni inteligenti, iar sa faci o tranzitie profesionala de la un domeniu mai putin tehnic, la unul total tehnic, reprezinta o realizare profunda de care oricine ar trebui sa fie mandru.

Sindromul impostorului nu trece de la sine, s-ar putea sa ai nevoie de un terapeut sau de un mentor puternic care sa te ajute sa il depasesti, dar oricine poate face oricand pasi mici pentru a se simti mai adecvat.

Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi sugestiile din acest articol si cu siguranta o sa te simti de azi mai bine decat te-ai simtit ieri si mai putin bine decat te vei simti maine.

Mult succes (dublu)!

Credit imagine featured