Introducere in Stoicism: Principii, Exercitii, Carti Recomandate

Stoicismul este o filozofie antica care se bucura de o crestere a popularitatii in ultimii ani.

In stoicism, studiezi foarte mult ideea ca ar trebui sa ne concentram pe ceea ce putem controla si sa lasam in urma ceea ce nu putem controla.

Prin cultivarea unei stari de liniste interioara si a rezilientei (capacitatea cuiva de a reveni la normalitate dupa suferirea unui soc), stoicismul ofera un puternic antidot pentru stresul si incertitudinile vietii moderne.

Dupa cum am mentionat si mai sus ideea de baza in stoicism este sa te concentrezi pe ceea ce poti controla si sa lasi in urma ceea ce nu poti controla.

In viata noastra moderna, agitata – uneori mult prea rapida, este usor sa te simti coplesit si anxios, dar stoicismul te poate ajuta sa-ti gasesti linistea interioara si sa te descurci mai bine cu provocarile vietii.

De exemplu, daca vrei sa fii mai recunoscator pentru ce ai poti incerca sa te concentrezi pe lucrurile pentru care esti recunoscator si sa-ti imaginezi cum ar fi sa pierzi acele lucruri (exercitiu de vizualizare negativa). Astfel, poti invata sa apreciezi momentul prezent si sa iti dezvolti o perspectiva mai pozitiva, apreciativa fata de lucrurile si persoanele din viata ta.

Un alt exemplu de practica stoica este exersarea autocontrolul, prin a-ti refuza anumite placeri sau conforturi si sa te pregatesti mental pentru eventuale obstacole sau dificultati.

In acest fel, poti dezvolta o mai mare stapanire de sine si sa faci alegeri mai bune pentru tine si viata ta.

Ce este stoicismul?

Stoicismul este o filozofie care subliniaza importanta concentrarii asupra a ceea ce putem controla in viata si lasarea in urma a ceea ce nu putem.

Prin stoicism poti invata cum sa cultivi o stare de liniste interioara si rezilienta si sa abordam provocarile cu o mentalitate rationala si calma. Prin cultivarea virtutilor precum autocontrolul, curajul si intelepciunea, putem trai o viata mai implinita si mai semnificativa.

In general, stoicismul poate fi o filozofie utila pentru a-ti gasi scopul si sensul in viata, prin cultivarea unor virtuti precum curajul, intelepciunea sau compasiunea.

Fie ca iti doresti sa reduci anxietatea vietii moderne sau sa cultivi o recunostinta pentru viata ta sau chiar sa dezvolti mai multa disciplina personala, stoicismul te poate ajuta sa atingi aceste obiective si sa duci o viata mai implinita.

5 Principii De Baza ale Stoicismului Pentru A Trai O Viata Mai Buna

In acest articol trec sumar prin aceste principii, daca vrei sa le studiezi in detaliu iti recomand sa citesti articolul dedicat despre principiile stoicismului, unde sunt explorate pe larg.

Citatele pe care le dau mai jos, sunt o adaptare a citatelor din engleza pe care mi le-am notat eu jos.

1. Concentreaza-te pe ceea ce poti controla

“Nimic nu este bun sau rau in sine, ci numai gandirea noastra face ca aceste lucruri sa fie astfel.” – Marcus Aurelius

“Nici un om nu poate fi dator sa se supuna decat unui singur zeu- propria-i vointa.” – Seneca

Una dintre principalele teze ale stoicismului este ideea ca ar trebui sa ne concentram atentia si energia asupra a ceea ce putem controla si sa lasam in voia sortii ceea ce nu putem.

Asta inseamna sa acceptam lucrurile pe care nu le putem schimba, cum ar fi vremea sau comportamentul altor persoane si sa indreptam eforturile catre gandurile, emotiile si actiunile noastre proprii.

2. Cultiva un sentiment de recunostinta

“Recunostinta poate transforma o situatie obisnuita intr-un adevarat dar.” – William Arthur Ward

“Cand reflectam asupra tuturor lucrurilor de care avem parte in viata, ne putem da seama cat de multe motive avem pentru a fi recunoscatori.” – Cicero

Un alt principiu important al stoicismului este practica recunostintei.

Asta inseamna ca trebuie sa ne concentram asupra lucrurilor pentru care suntem recunoscatori in viata noastra, in loc sa ne concentram asupra a ceea ce ne lipseste sau a ceea ce s-a intamplat gresit.

Acest lucru ne poate ajuta sa cultivam o atitudine pozitiva si sa apreciem momentul prezent.

3. Abordeaza provocarile si dificultatile ca oportunitati de crestere

“Problemele sunt oportunitati de a-ti demonstra abilitatile.” – Seneca

“Prin a te lupta cu greutatile, le poti transforma in forte.” – Friedrich Nietzsche

Stoicismul ne invata sa vedem provocarile si dificultatile ca pe oportunitati de crestere si invatare, in loc sa le privim ca pe obstacole de evitat sau de care sa ne fie teama.

Prin abordarea provocarilor cu o atitudine indreptata spre rezilienta si determinare, putem dezvolta curaj in fata adversitatii.

4. Mentine o perspectiva mai larga

“Nu este ceea ce ti se intampla, ci modul in care reactionezi la ceea ce ti se intampla.” – Epictet

“Tot ce ne tulbura se intampla din cauza a ceea ce credem despre lucruri, nu din cauza lucrurilor in sine.” – Marcus Aurelius

Filozofii stoici credeau ca este important sa mentinem o perspectiva mai larga asupra vietii si sa evitam sa ne lasam absorbiti de propriile preocupari si probleme individuale.

Acest lucru implica reflectarea asupra contextului mai larg al vietii noastre si recunoasterea faptului ca problemele noastre sunt adesea mici in schema marilor lucruri.

5. Practica auto-disciplina

“Omul care nu are auto-disciplina traieste intr-un mediu haotic, fara a avea control asupra vietii sale.” – Epictet

“Cel mai mare secret al auto-disciplinei este sa ne hotaram sa facem ceea ce trebuie sa facem chiar si atunci cand nu avem chef.” – Autor Necunoscut

In cele din urma, stoicismul subliniaza importanta auto-disciplinei si auto-controlului.

Prin cultivarea unui sentiment de disciplina in ganduri si actiuni, putem dezvolta un control mai mare asupra vietii noastre si putem face alegeri intentionate despre modul in care vrem sa traim.

7 Exercitii Care Sa Te Ajute Sa Practici Stoicismul

Stoicismul este o filozofie destul de simpla, sobra as putea spune, iar exercitiile pe care le poti practica sunt destul de directe si pot fi facute de oricine, oriunde, oricand. Doar sa nu conduci cand faci exercitiile :) sau sa faci altceva ce te-ar putea pune in pericol.

1. Mediteaza asupra mortii

Reflecta asupra faptului ca toti oamenii sunt muritori si ca viata este efemera.

Aceasta meditatie te poate ajuta sa-ti prioritizezi valorile si sa te concentrezi asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat.

Cum meditezi asupra mortii?

Incepe prin a te aseza intr-un loc linistit si confortabil.

Inchide ochii si concentreaza-te pe respiratia ta.

Dupa ce ai intrat intr-o stare meditativa (de relaxare/concentrare), incepe sa te gandesti la faptul ca toti oamenii suntem muritori si ca viata este trecatoare. Gandeste-te la aceste aspecte si la faptul ca timpul trece rapid. Gandurile care iti trec in cap legat de persoane, familie si orice altceva, proceseaza-le in acest stil. Gandeste-te la ce este important si nu este efemer.

Aceasta meditatie te poate ajuta sa-ti prioritizezi valorile si sa te concentrezi asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat in viata ta.

2. Practicarea austeritatii

Incearca sa renunti la lucrurile materiale care nu sunt esentiale si sa traiesti cu mai putin.

Cum poti practica austeritatea?

Pentru a practica austeritatea, incearca sa renunti la lucrurile materiale care nu sunt esentiale si sa traiesti cu mai putin. Incepe prin a identifica lucrurile care nu sunt necesare in viata ta si renunta la ele (doneaza-le, vinde-le sau pur si simplu arunca-le). De exemplu, poti incerca sa renunti la cumparaturile impulsive sau la produsele de lux care nu sunt necesare.

Poti sa reduci consumul de energie si de apa si sa faci economie de combustibil.

Acest exercitiu te poate ajuta sa-ti dezvolti auto-disciplina si sa inveti sa te bucuri de lucrurile simple din viata.

Acesta este probabil cel mai simplu exercitiu, dar poate fi in acelasi timp si cel mai eliberator (mai ales daca stai in chirie :D, ca o sa fie mai putine de mutat).

3. Practicarea controlului emotional

Incearca sa nu te lasi coplesit de emotiile negative si sa-ti pastrezi calmul in situatii dificile.

Cum sa practici controlul emotional?

Pentru a practica controlul emotional, incepe prin a fi atent la propriile emotii si la cum anume te afecteaza anumite situatii.

Incearca sa iti observi si sa iti controlezi reactiile emotionale si sa iti pastrezi calmul in situatiile dificile. Atunci cand te simti coplesit de emotii negative, incearca sa respiri adanc si sa te concentrezi asupra respiratiei tale. Poti incerca si sa-ti schimbi perspectiva si sa gandesti la acea situatie intr-un mod pozitiv.

Un mod foarte simplu de a te detasa de emotii este sa scrii jos ceea ce simti (pe hartie sau intr-un email) si apoi sa “stergi” ceea ce ai scris (sa arunci hartia sau sa stergi emailul in totalitate)

Acest exercitiu te poate ajuta sa-ti imbunatatesti auto-controlul si sa reduci anxietatea si stresul.

4. Meditatia asupra starii tale interioare

Incearca sa-ti analizezi propriile ganduri si emotii si sa te intrebi de ce reactionezi intr-un anumit fel.

Cum meditezi asupra starii tale interioare?

Pentru a medita asupra starii tale interioare, incepe prin a te aseza intr-un loc linistit si confortabil. Inchide ochii si concentreaza-te pe respiratia ta. Dupa ce ai intrat intr-o stare meditativa, incepe sa-ti analizezi propriile ganduri si emotii si sa te intrebi de ce reactionezi intr-un anumit fel.

Daca simti ca este prea greu pentru tine sa faci asta, foloseste o aplicatie de meditate ghidata – nu-ti pot recomanda unul ca nu am niciuna preferata.

Aceasta meditatie te poate ajuta sa-ti dezvolti auto-cunoasterea si sa intelegi mai bine propria persoana.

5. Practicarea recunostintei

Incearca sa gasesti motive de recunostinta in fiecare zi si sa apreciezi lucrurile mici din viata ta.

Cum poti practica recunostinta?

Poti tine un jurnal al recunostintei si sa notezi lucrurile pentru care esti recunoscator in fiecare zi. De exemplu, poti fi recunoscator pentru o masa delicioasa, pentru o plimbare frumoasa in parc sau pentru un moment petrecut cu prietenii si familia. Sunt multe lucruri in viata ta pe care le-ai putea aprecia mai mult si asta o sa iti arate ca lucrurile nu sunt atat de rele precum crezi uneori.

Acest exercitiu te poate ajuta sa te concentrezi asupra lucrurilor pozitive din viata ta si sa reduci stresul si anxietatea.

6. Practicarea nepasarii

Incearca sa nu te lasi afectat de lucrurile care nu pot fi controlate si sa te concentrezi doar asupra lucrurilor pe care le poti influenta.

Cum poti practica nepasarea?

Pentru a practica nepasarea, incearca sa nu te lasi afectat de lucrurile care nu pot fi controlate si sa te concentrezi doar asupra lucrurilor pe care le poti influenta. In momentele de frustrare sau de anxietate, incearca sa iti amintesti ca unele lucruri nu pot fi controlate si ca nu merita sa iti consumi energia si resursele mentale cu ele. Reaminteste-ti in mod constant de lucrurile care nu sunt in controlul tau si care nu depind de tine.

Acest exercitiu te poate ajuta sa-ti reduci frustrarea si sa-ti pastrezi calmul in fata unor situatii dificile.

7. Practicarea virtutii

Incearca sa-ti imbunatatesti calitatile personale si sa actionezi intotdeauna intr-un mod moral si corect.

Cum poti sa iti imbunatatesti virtutea?

Fii atent la cum iti tratezi colegii de munca, prietenii si familia si incearca sa actionezi intotdeauna in mod corect si sa fii onest si sincer in toate situatiile. De asemenea, incearca sa fii empatic cu cei din jurul tau si sa iti arati compasiunea si bunavointa fata de cei care te inconjoara.

Acest exercitiu te poate ajuta sa-ti dezvolti integritatea si sa-ti imbunatatesti relatia cu ceilalti oameni.

5. Carti Care Te Vor Invata Mai Multe Despre Stoicism

Despre toate cartile recomandare mai jos vorbesc mai pe larg si intr-un articol dedicat lor: Cele Mai Bune 5 Carti Despre Stoicism. In acest articol, doar trec sumar prin fiecare recomandare.

1. “Meditatii: Ganduri catre” – Marcus Aurelius

Ganduri Catre Sine Insusi - Marcus Aurelius

Aceasta carte reprezinta jurnalul personal al imparatului roman Marcus Aurelius si ofera o perspectiva unica asupra stoicismului si cum poate fi aplicat in viata de zi cu zi.

Marcus Aurelius, a fost unul dintre cei mai importanti imparati romani.

Prin aceste ganduri reunite sub forma de carte ne ofera o privire asupra vietii sale si cum sa ne traim viata in armonie cu principiile stoice.

Cartea este plina de reflectii profunde si incurajari pentru a-ti dezvolta o mai mare intelegere de sine si a-ti cultiva o mai mare putere interioara.

Multe dintre citatele din acest articol sunt adaptate sau luate direct din cartea recomandata.

Cumpara “Meditatii: Ganduri catre sine insuti” 

2. “Scrisori catre Luciliu” – Seneca

Scrisori catre Luciliu - Seneca

Aceasta carte este o colectie de scrisori scrise de Seneca catre un prieten apropiat (Luciliu), in care exploreaza diferite idei stoice si cum sa-ti traiesti viata in armonie cu acestea.

Scrisorile lui Seneca sunt pline de intelepciune si incurajari pentru a-ti dezvolta o perspectiva mai larga asupra vietii si a-ti depasi fricile si ingrijorarile.

Exemple de scrisori:

  1. Scrisoarea 1: Despre salvarea timpului – Seneca discuta despre cum timpul este cea mai valoroasa resursa pe care o avem si cum ar trebui sa il folosim cu intelepciune. El incurajeaza cititorul sa isi evalueze prioritatile si sa nu isi risipeasca timpul pe lucruri inutile.
  2. Scrisoarea 3: Despre sprijinul prietenilor – Seneca discuta despre importanta prieteniei si cum trebuie sa ne sprijinim reciproc in viata. El incurajeaza cititorul sa isi impartaseasca problemele cu prietenii si sa nu isi poarte greutatile singur.

Cumpara “Scrisori catre Luciliu” – Seneca

3. “Manualul” – Epictet

Manualul - Epictet

Aceasta carte este o colectie de discursuri si dialoguri ale lui Epictet, unul dintre cei mai influenti filozofi stoici, care exploreaza principiile fundamentale ale stoicismului si cum sa traiesti o viata plina de sens si armonie cu acestea.

Epictet a fost un sclav eliberat care a fondat propriul sau scoala stoica in Nicopole, in nord-vestul Greciei, unde a trait si a predat timp de multi ani. Acesta nu a scris niciodata o carte, dar discipolii lui au notat cu atentie invataturile si conversatiile sale, iar aceste inregistrari au fost ulterior publicate sub numele “Manualul”( sau “Discourse” in limba engleza). Aceasta colectie de dialoguri si discursuri ale lui Epictet este considerata una dintre cele mai importante lucrari ale filozofiei stoice.

Filozofia lui Epictet se concentra pe dezvoltarea unui caracter puternic si virtuos prin cultivarea vointei si auto-disciplinei. El a subliniat importanta acceptarii lucrurilor care nu sunt sub controlul nostru si cultivarea unui sentiment de calm si echilibru interior in fata adversitatilor vietii.

Cumpara “Manualul” – Epictet

4. “A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy” de William B. Irvine

Ghid Pentru O Viata Implinita - William Irvine

Aceasta carte ofera o introducere excelenta in lumea stoicismului si cum poate fi aplicata in viata moderna pentru a atinge fericirea si implinirea personala.

“Ganditi-va la cate lucruri pe care le doriti astazi nu au existat in viata voastra acum cativa ani sau cateva decenii in urma. Chiar daca un lucru pe care il doriti nu va este inca accesibil, cel mai probabil a fost doar o idee abia acum cativa ani. Astfel, puteti incerca sa va bucurati de faptul ca acum traiti intr-o lume in care astfel de idei sunt posibile si chiar pot deveni realitate.”

“Stoicii ne indeamna sa ne asumam o atitudine de <<nepasare>> fata de lucrurile care nu sunt sub controlul nostru. In loc sa ne ingrijoram si sa ne stresam in legatura cu ce nu putem controla, putem sa ne concentram asupra a ceea ce putem controla si sa ne asumam responsabilitatea pentru actiunile noastre. Acest lucru ne va ajuta sa fim mai fericiti si mai satisfacuti cu viata noastra, deoarece vom evita sa ne plangem si sa ne simtim neputinciosi in fata circumstantelor externe.”

Imi place foarte mult cu Irvine abordeaza ideile stoice prin intermediul unor exemple concrete si ofera sugestii practice pentru a aplica aceste principii in viata de zi cu zi.

Cumpara “Ghid pentru o viata implinita” – William B. Irvine

5. “Obstacolul este Calea” – Ryan Holiday

Obstacolul este calea - Ryan Holiday

Cartea se concentreaza pe trei principii stoice de baza: perceptia, actiunea si vointa.

Ryan Holiday, un autor si om de afaceri american, care exploreaza filozofia stoica si cum poate fi aplicata in viata moderna. Cartea se bazeaza pe ideea stoica (explicata si mai sus) ca cele mai mari obstacole din viata noastra pot deveni, de fapt, oportunitati pentru crestere si dezvoltare personala.

Prin intermediul unor exemple concrete si istorii inspirationale, Holiday ne arata cum diferiti oameni au invatat sa isi depaseasca obstacolele si sa isi transforme provocarile in avantaje. El argumenteaza ca atunci cand intalnim un obstacol, trebuie sa il acceptam si sa il privim ca pe o oportunitate de a ne dezvolta caracterul si de a ne imbunatati abilitatile.

Prin schimbarea perceptiei noastre asupra obstacolelor si a dificultatilor, putem sa ne schimbam mentalitatea si sa gasim solutii creative la probleme.

Prin actiunea deliberata si incapatanarea de a face fata dificultatilor, putem depasi obstacolele si sa ne imbunatatim abilitatile, iar prin vointa si rezilienta de a face fata provocarilor, putem dezvolta un caracter puternic si sa ne traim viata in armonie cu valorile noastre.

Cumpara “Obstacolul este calea” – Ryan Holiday

Filozofi celebri sau figuri marcante in stoicism

  1. Zenon din Kition – fondatorul scolii stoice, care a trait in Atena in secolul al IV-lea i.Hr.
  2. Cleantes – un filozof stoic grec care a trait in secolul al III-lea i.Hr. si a succedat lui Zenon ca lider al scolii stoice.
  3. Crisipus- un filozof stoic grec care a trait in secolul al III-lea i.Hr. si a facut multe contributii semnificative la filozofia stoica.
  4. Seneca – un filozof stoic roman care a trait in secolul I d.Hr. si a fost unul dintre cei mai importanti filozofi ai scolii stoice.
  5. Epictet – un filozof stoic grec care a trait in secolul I si II d.Hr. si a fondat propria scoala stoica in Nicopolis, Grecia.
  6. Marcus Aurelius – imparatul roman care a scris “Meditatii: Ganduri catre sine insusi”, o carte care este adesea considerata una dintre cele mai importante opere ale filozofiei stoice.
  7. Musonius Rufus – un filozof stoic roman care a trait in secolul I d.Hr. si a fost unul dintre cei mai influenti profesori ai filozofiei stoice.
  8. Hierocles – un filozof stoic grec care a trait in secolul al II-lea d.Hr. si a facut multe contributii la dezvoltarea filozofiei stoice.
  9. Dio Chrysostom – un filozof stoic grec care a trait in secolul I d.Hr. si a fost unul dintre cei mai importanti filozofi ai scolii stoice in perioada romana.
  10. Porphyry – un filozof stoic grec care a trait in secolul al III-lea d.Hr. si a fost cunoscut pentru comentariile sale la lucrarile lui Platon si Aristotel.

Concluzii

Dintre toate scolile de filosifie antica, Stoicismul mi s-a parut mereu cea mai pragmatica filozofie.

Filozofii stoici cautau sa rezolve probleme reale si sa te ajute sa ai o viata mai implinita.

Acestia erau fini observatori ai conditiei umane si a mintii si cautau mereu metode de a fi virtuosi si demni.

In zilele noastre, in care suntem bombardati de consumerism, mesaje de toate felurile pe social media si vedem atat de multe lucruri negative la televizor si pe Internet, stoicismul devine parca tot mai relevant si cine stie, poate ar trebui “predat” in scoli, pentru a echipa copiii sa faca fata stresului de zi cu zi la care suntem cu totii supusi.

sursa poza