Epictet s-a nascut in aproximativ anul 55 d.Hr. in Hierapolis, o mica asezare din Asia Mica.
Viata lui a fost marcata de suferinta si dezavantaje, deoarece a fost vandut ca sclav inca de la o varsta frageda.
A ajuns in cele din urma in Roma, unde a devenit proprietatea unui aristocrat roman.
Cu toate ca traia intr-o lume in care lipsa libertatii era o realitate cruda, Epictet a gasit eliberare in filosofia stoica.
A studiat sub indrumarea lui Musonius Rufus, un alt important filosof stoic al vremii.
Epictet si-a asumat invataturile si ideile lui Rufus si a dezvoltat propria filosofie stoica care i-a adus faima si recunoastere.
Cele mai bune citate extrase din scrierile lui Epictet
- “Dintre toate cele ce sunt, unele depind de noi, altele nu depind de noi. Cele ce depind de noi sunt din fire libere, fara constrangeri, fara piedici, iar cele ce nu depind de noi sunt fara vlaga, robite, supuse constrangerilor, in voia altora.”
- “Nu lasa puterea unei pareri sa te ingenuncheze de la inceput. Doar spune: Stai putin, da-mi voie sa vad cine esti si din partea cui ai venit. Prima data sa te testez.”
- “Nu cauta sa mearga lumea dupa voia ta, ci indreapta voia ta dupa mersul lumii… si iti va merge bine.”
- “Asadar, ce il elibereaza pe om de impedimente si auto-determinare? Caci nici avutia, nici functiile inalte in stat sau imparatia nu fac asta – mai degraba, altul este raspunsul… in cazul vietii, acesta este stiinta de a trai.”
- “Ma poti lega de picior, dar nici macar Zeus n-are puterea de a-mi frange libertatea de alegere.”
- “Cei buni sunt invincibili pentru ca nu se arunca cu capul inainte in intreceri unde nu exceleaza. Daca vrei sa le iei proprietatea, ia-le-o, ia-le oamenii, mestesugul si trupul. Dar nu-i vei abate niciodata de la ce si-au propus, nici nu-i vei constrange sa faca ceva de care se feresc. Caci singura intrecere in care se inscriu cei buni este cea a propriei alegeri rationale. Cum sa nu fie invincibili astfel de oameni?”
- “Trebuie sa incetezi sa ridici pumnul catre zei si sa-i acuzi pe altii. Trebuie sa fii stapan deplin al dorintei tale si sa-ti indrepti atentia spre cele ce tin de alegerea ta rationala. Nu trebuie sa mai simti furie, resentimente, invidie sau regret.”
- “Ceea ce este rau pentru tine, depinde de tine, nu de lume.”
- “Cand un copil isi baga mana cu totul intr-un borcan cu dulciuri, nu si-o mai poate scoate si incepe sa planga; Da drumul la cateva dulciuri si vei reusi s-o scoti. Domoleste-ti pofta – nu te fixa asupra prea multor lucruri deodata si vei obtine ceea ce-ti trebuie.”
- “Sufletul nostru este ca un vas cu apa, iar reprezentarile noastre sunt ca razele de lumina care cad deasupra apei. Daca tulburam apa, pare ca si lumina se misca, dar nu se intampla asta. Asadar, cand o persoana isi pierde firea, cele care se tulbura nu sunt talentele si virtutile sale, ci spiritul inauntrul carora acestea exista, iar cand spiritul se calmeaza, si ele se linistesc.”
- “Si podiumul si inchisoarea sunt locuri in care poti ajunge, unul la mare cinste, celalalt, jalnic, dar in oricare din ele iti poti pastra libertatea de alegere, daca vrei asta.”
- “Nimeni nu poate sa-ti ia libertatea interioara.”
- “Care este rodul acestor invataturi? Cea mai frumoasa si mai buna recolta a celor cu adevarat educati: seninatatea, neinfricarea si libertatea. Nu ar trebui sa ne incredem in gloata care spune ca doar cei liberi pot fi educati, ci, mai degraba, in iubitori de intelepciune, care spun ca numai cei educati sunt liberi.”
- “Principala sarcina in viata este urmatoarea: sa identific si sa separ lucrurile in asa fel incat sa-mi pot spune clar care sunt cele exterioare, in afara controlului meu, si care tin de alegerile aflate sub controlul meu. Unde caut asadar binele si raul? Nu in cele exterioare, ci inauntrul meu, in alegerile care imi apartin”
- “Asa ca, daca vrei sa fii un atlet al lui Zeus, nu poti face acest lucru fara a te supune o anumita dieta si daca doresti, o abstinenta de bautura si de antrenament; daca nu, vei fi batut la fiecare pas, in acelasi fel, daca nu iti faci o datorie sa privesti cele externe ca neimportant, daca te pasioneaza ceva care este al altcuiva, te vei ingrijora, vei te vei teme, vei fi gelos, vei fi tulburat, te vei plange.”
- “Cand un om poate fi constrans sau blocat sau impiedicat in ceva, este sclav; dar cine nu este supus constrangerii si impiedicarii si blocarii, acela este liber.”
- “Daca vrei sa eviti critica, nu face nimic, nu spune nimic, nu fii nimic.”
- “Un suflet mare este atunci cand nu este perturbat sau exaltat de niciun eveniment exterior.”
- “Trebuie sa ne pregatim pentru dificultati inainte ca acestea sa apara.”
- “Invata sa te separi de dorintele tale si sa iti indrepti aversiunile numai catre lucrurile care depind de vointa ta.”
De ce a fost important Epictet pentru filosofia stoica
Ce a facut Epictetus atat de important in filosofia stoica a fost modul in care a pus in practica invataturile sale.
El a subliniat ideea ca exista lucruri in viata asupra carora nu avem control direct, cum ar fi circumstantele externe sau actiunile altor oameni.
In schimb, Epictet a pus accentul pe controlul asupra gandurilor si atitudinii noastre interioare.
A sustinut ca putem obtine libertatea si fericirea prin acceptarea cu seninatate a ceea ce nu putem schimba si prin cultivarea virtutii si a ratiunii in tot ceea ce facem.
De-a lungul vietii, Epictetus a inspirat si a influentat multi oameni prin intelepciunea si calmul sau.
Chiar daca nu a scris el insusi nicio lucrare, discipolii sai au adunat inregistrari ale invataturilor si aforismelor sale intr-o colectie cunoscuta sub numele de “Discursuri” . Esenta invataturilor sale se afla in Enchiridion, tradus in romana ca “Manualul“.
Aceste invataturi reflecta intelepciunea si aplicabilitatea filosofiei stoice in viata de zi cu zi.
In concluzie, Epictetus a fost un exemplu de curaj si intelepciune in fata adversitatilor vietii.
Desi a fost sclav, a reusit sa se elibereze in sensul adevarat al cuvantului prin intermediul filosofiei stoice.