7 zile fara smartphone*: ce am invatat din asta

79% dintre cei care au smartphone il verifica in primele 15 minute dupa ce s-au trezit. O treime dintre americani au declarat ca ar renunta mai degraba la sex decat la telefonul lor mobil.

Cei care studiaza dependenta de smartphone estimeaza ca verificam telefonul in medie de 150 de ori pe zi.

Cum am ajuns sa fim atat de influentati de mini-calculatoarele din buzunarul nostru?

Desi nu am retele sociale instalate pe telefon si in ultimul timp am facut un efort constant de a folosi smartphone-ul mai putin, a trebuit sa merg mai departe cu eforturile mele si sa incerc sa traiesc 7 zile fara el, ca sa inteleg mai bine ce automatisme mi-am creat sau mai bine zis, ce automatisme mi-a creat telefonul si cat de nocive sau productive sunt acestea.

As vrea sa impartasesc cu tine lucrurile pe care le-am descoperit despre mine, sa incerc sa te conving si pe tine sa faci acest mini-experiment si sa iti ofer cateva sugestii la final prin care sa slabesti influenta pe care o are smartphone-ul asupra ta.

De ce am stat 7 zile fara smartphone

Cand am avut nevoie de smartphone ca de apa

In 2012, cand m-am mutat in Irlanda ca sa lucrez pentru Google (perioada 2012-2013), am simtit prima oara nevoia sa am un smartphone.

Am ajuns in Dublin si eu, neglijent fiind, am considerat ca pot sa intru direct, fara rezervare, in hotelul recomandat de catre cei de la Google ca sa ma acomodez pentru cateva zile si sa cer o camera, ca sigur au liber ceva. “Nu este nimic liber in tot orasul” – imi spune doamna de la receptie.

M-am blocat.

Aveam pe vremea aia un telefon “smart” de la Nokia Seria E, dar de fapt nu puteam face nimic cu el: aplicatiile de Symbian erau slabute, iar internetul il descopereai prin intermediul Opera Mini, care avea o experienta oribila de navigare.  Plus internetul pe Roaming costa o mana si un picior.

Eram prea sarac sa imi permit un Android/iPhone inca.

Dadeam telefoane pe roaming ca sa o rog pe prietena mea de atunci sa imi faca rost de contactul unei persoane dintr-o organizatie de tineret din Irlanda (AIESEC), ca sa ma milogesc de ea sa stau cateva zile in sediul organizatiei, pana imi gasesc o camera de inchiriat in care sa stau o perioada mai lunga.

Intr-un interval de 2 ore, am avut parte de multe peripetii, dar pe acelea le voi povesti intr-o alta postare, in care explic de ce nu mi-a placut sa lucrez la Google.

De ce vorbesc despre asta asa de pe larg: Un smartphone cu o conexiune la un wi-fi de pe la o cafenea ceva, m-ar fi ajutat foarte tare pe vremea aia. In situatii de genul un smartphone este dispozitiv genial sau poate chiar iti salva viata sau macar sa te fereasca de necazuri. Ai acces si rezolvare la nevoile tale de scurta durata in distanta de cateva tap-uri.

Ai o problema care poate fi rezolvata rapid printr-un Google Search, o conversatie pe WhatsApp/Messenger si maxim 1 telefon? Multe dintre problemele pe care le avem in prezent pot fi rezolvate acum prin cateva tap-uri si eventual si o plata cu cardul.

In 2012 mi-ar fi fost foarte util, acum, mai degraba ma incurca, decat ma ajuta.

Cum folosesc eu smartphone-ul

Aproape tot ceea ce fac, fac prin smartphone:

  • plati catre taxe si impozite
  • plata facturi
  • cautari de restaurante
  • GPS (Waze, Maps)
  • conversatii cu persoane pe care nu vreau sa le aud vocea
  • conversatii cu prieteni
  • corectat articole de pe acest blog
  • promovare pe retele sociale
  • sunat la customer support
  • interactiune cu aplicatii de generare de coduri OTP (2 Factor Authentication)
  • aprobare de plati atunci cand eu sau sotia foloseste cardul
  • video-uri pe Youtube
  • etc

Tot ce vrei… acum poti sa faci printr-un smartphone cu o conexiune la Internet.

Aproape toata lumea isi permite un mini-calculator in buzunar.

Si tocmai asta e problema.

Pentru ca toata lumea isi permite unul, toata lumea isi ia unul.

Si pentru ca toata lumea isi ia unul, aproape toate lucrurile prin care interactionam cu viata exterioara se intampla printr-o fereastra mica si printr-un mod care ne rapeste foarte mult de context social si de oportunitati de ne dezvolta abilitati de relationare 1 la 1, cu oameni pe care poate vrem sa ii cunoastem sau ne punem singuri in pericol capacitatea de concentrare.

Pe langa asta, ai telefonul lipit fizic (aka in pantaloni) de tine probabil vreo 16 ore pe zi si il iei cu tine peste tot (inclusiv la WC – eu asta fac) sau il pui in fata ochilor tai pe birou si il lasi sa te intrerupa si sa te tenteze.

Noroc ca mai trebuie sa dormi din cand in cand.

Totusi, cum te-ai trezit, ai si pus mana pe el si verifici mail-uri, stiri, mesaje de pe aplicatiile de messaging si alte notificari care se prezinta superficial ca fiind “urgente”.

7 zile din 7, ai la distanta de o mana sau chiar mai putin, un dispozitiv care te antreneaza sa reactionezi in cateva secunde la orice fel de notificare.

Dupa ce am citit Minimalism Digital (vezi aici rezumatul detaliat al cartii Minimalism Digital), desi nu pot sa spun ca a fost o carte care mi-a placut in mod deosebit, am inceput sa ma (re)gandesc foarte mult la efectele pe care le are tehnologia in viata mea. In carte, autorul iti recomanda sa iti tai accesul de la smartphone timp de 30 de zile.

Am inteles noima experimentului, dar cred ca nu ai nevoie de atat de mult timp ca sa iti dai seama de efectele pe care telefonul le are asupra ta, eu sunt de parere ca sunt suficiente doar 7 zile ca sa intelegi pe deplin aceste lucruri.

Asadar, am luat decizia sa imi parasesc iPhone-ul si sa folosesc un Nokia 230, luat de la mama, care nici macar nu are Snake pe el (Nokia fara Snake, e cam ca berea fara alcool – technically it is beer, but is it though? 😜).

Voiam sa vad in ce situatii intind mana dupa telefon, desi nu am vreun motiv serios sa o fac si daca faptul ca nu folosesc smartphone-ul are vreun efect asupra starii mele fizice si psihice.

Daca vrei speri sa descoperi in acest articol ca acest experiment mi-a schimbat viata, te voi dezamagi crunt, pentru ca viata mea a fost in mare la fel, dar cu imbunatatiri pe care eu le-am simtit ca fiind reale.

Am avut succes si am descoperit multe “automatisme” neproductive pe care deocamdata am reusit sa le infrang (pe majoritatea cel putin), insa nu stiu daca aceste automatisme o sa revina pe masura ce reutilizez smartphone-ul, dar voi incerca sa folosesc tehnici desprinse din Atomic Habits (vezi aici rezumatul detaliat al cartii Atomic Habits), ca sa slabesc obiceiurile negative.

Hai sa vedem un pic cum e sa traiesti fara smartphone timp de 7 zile.

Timp de utilizare - 17 - 25 Aprilie 2023

Cum sa traiesti 7 zile fara smartphone

Cum am trait cu adevarat cele 7 zile de no-smartphone

Inainte sa iti povestesc cum am trait fara smartphone timp de 7 zile, vreau sa mentionez cateva detalii importante:

  • am folosit in continuare retele sociale si messaging, dar prin aplicatiile de pe Desktop sau prin interfata Web
  • eu sunt un Software Engineer care lucreaza remote, ecranele reprezinta interfata cu compania si cu colegii mei
  • mi-am folosit Kindle-ul ca sa citesc cat am fost plecat din oras
  • mi-am folosit laptop-ul cat timp am fost plecat din oras
  • mi-am folosit in continuare smartwatch-ul, desi un Apple Watch e cam inutil fara iPhone (nu am varianta cu eSim)
  • am folosit aplicatii de messaging prin serviciile de pe calculator pentru a putea comunica cu persoane importante si relevante
  • mi-am folosit tableta pentru a obtine acces la serviciile esentiale pentru a-mi face treaba
  • nu folosesc Instagram, nu folosesc Reddit, nu folosesc TikTok, nu am aplicatia de Facebook instalata
  • folosesc un mix de Telegram (grup cu prietenii cei mai apropiati), WhatsApp (sotia si familia), Facebook (prieteni de pe Facebook si promovare Succes Dublu)
  • 90% dintre aplicatiile care trimit o gramada de notificari nu au aceasta optiune activata, primesc notificari doar de la 2-3 aplicatii esentiale

Nu am fost un calugar zen timp de 7 zile. Tehnologia a fost la indemana, doar ca mi-am facut viata un pic mai grea pentru ca nu am avut-o disponibila la purtator, in buzunarul pantalonilor pe care ii port.

Nokia 230

Luni, 17 Aprilie 2023, am facut schimbul de SIM-uri din iPhone in Nokia (telefonul din imagine) si dupa 20 de minute imi dau seama ca am facut asta prea brusc.

Nu pot folosi multe servicii de la munca, pentru ca am nevoie de coduri OTP (One Time Password) din aplicatia Google Auth, pentru ca aproape tot ceea ce folosesc are 2 Factor Authentication. Scoate tableta, instaleaza aplicatia, reporneste iPhone-ul ca sa legi aplicatia de pe tableta prin cea de pe telefon.

Trebuie mentionat ca tableta la mine in casa este un fel de obiect de bibelou. Copilul meu are 5 ani, dar nu are acces direct niciodata la device-uri (la televizor nu se uita cu saptamanile, telefonul nu ii dau, iar tableta nu stie sa o manevreze), iar tableta este doar un dispozitiv pe care il folosesc eu cu sotia in calatorii cand vrem sa ne mai uitam la un film daca nu exista Netflix in Airbnb-ul in care stam. De multe ori iau tableta in calatorii si ramane in bagaj nefolosita.

Inchid din nou telefonul si dupa 5 minute ma roaga sotia sa ii aprob o plata, ca vrea sa cumpere niste haine pentru copil.  Instaleaza pe tableta aplicatia de Homebanking pentru a putea face asta cand calculatorul nu e deschis.  Daca sunt la calculator si lucrez, folosesc interfata Web la aproape toate serviciile.

Dupa inca 30 de minute in care trec in revista aplicatiile pe care ar trebui sa le am si pe tableta ca sa pot sa imi fac treaba si sa nu ma dea nimeni disparut sau sa ma concedieze, inchid in sfarsit telefonul.

Cel mai mare neajuns a fost ca nu am putut sa transfer numerele de telefon de pe iPhone pe SIM, asadar singurul numar de telefon din Nokia a fost numarul sotiei, pe care oricum il stiam pe de rost.

Am deschis telefonul 8 zile mai tarziu, marti 25 aprilie 2023 si pot sa raportez ca am supravietuit, sunt in regula, nimeni nu ma uraste si jobul inca exista.

Cum am deschis telefonul m-au lovit zeci de notificari de la aplicatiile pe care nu le-am folosit de 8 zile.

Desi am dezactivat majoritatea notificarilor, tot au venit tavalug peste mine: WhatsApp, Messenger, Email, BlooDoChallenge (aplicatia de donat sange), Mero (pentru programarea la frizer) si alte aplicatii care incercau sa ma convinga sa le folosesc (Uber & Friends).

Care sunt automatismele pe care mi le-a dezvoltat telefonul

Am multe obiceiuri mici pe care nu vreau sa le mai continui, dar care se intampla frecvent si de multe ori nici nu-mi dau seama ca le fac:

  • cand ma trezesc pun mana pe telefon si imi verific notificarile
  • cand merg la baie imi iau telefonul cu mine ca sa consum ceva productiv pentru mine, in timp ce scap de ceva “neproductiv” pentru corp
  • cand imi fac cafeaua, ma mai uit la cate un short pe Youtube
  • pe autobuz/uber, stau cu ochii in telefon, ca sa nu fac small talk cu soferul sau cu cine sta langa mine
  • cand vorbeste careva intr-o sedinta stau pe telefon si ard gazul de pomana pana vine randul meu sa vorbesc
  • uneori ma mai uit la cate un clip de eSports (CS:GO anyone?) si mananc

Telefonul m-a antrenat sa nu ma plictisesc niciodata, nici macar cand merg la WC sau cand consum nutrienti.

Dar este viata atat de plictisitoare incat sa merite sa umplem fiecare secunda cu o experienta de consum?

Este small talk-ul chiar asa de dureros?

Este necesar sa faci APROAPE MEREU 2 lucruri deodata?

Clar NU, stim sigur ca multitasking-ul te face mai prost, problema este ca o facem de atat de mult timp si pentru ca fiecare mini-utilizare a telefonului dureaza 1-2 minute, nu o consideram o activitate de “time-wasting” pentru ca dezavantajele nu ne sunt imediat vizibile.

Dar daca faci asta de 30 de ori/zi?

Inmulteste 30 cu 1 minut (cazul fericit al unei mini-utilizari) si ti-ai irosit 30 de minute din viata/zi.

Inmulteste asta cu 365 de zile pe an si descoperi ca ai irosit peste 180 de ore pe care puteai sa le folosesti la orice altceva.

Smartphone-ul este un fel de aparat de pacanele.

De fiecare data cand iti verifici telefonul te intrebi: “Oare ce am castigat?”.

Exista o serie intreaga de tehnici de care se folosesc companiile de tehnologie pentru a te convinge sa folosesti produsul (aplicatia) cat mai mult cu putinta. Conceptul psihologic care te determina sa stai pe telefon pana iti primesti doza de distractie se numeste “recompensa variabila”, practic raspunsul la acel “Oare ce am castigat?”.

Aplicatia iti trimite o notificare – tu reactionezi dand tap – se deschide telefonul si consumi ceea ce ai in fata ochilor.

Diferenta e ca uneori primesti ceva util, rareori, si deseori primesti ceva inutil.

Printre 9 lucruri din 10, primesti ceva inutil, dar creierul tau o cauta mereu pe a 10 care este utila.

Faci acest obicei zilnic de zeci de ori si te obisnuiesti sa verifici in mod automat, chiar daca notificarile care vin sunt de cele mai multe ori, praf in ochi.

Uneori nu este necesar sa primesti notificari.

Creierul tau este atat de energizat (dopaminizat) de dorinta de a primi recompensa, incat uneori dai tap pe aplicatii, chiar daca stii ca nu vei gasi ceva acolo.

Primul lucru dupa ce am deschis telefonul?

Am dat tap pe aplicatia de Gmail ca sa vad daca am vreun mail (desi nu aveam iconita de notificare).

PRIMUL LUCRU desi timp de 8 zile nu am facut asta.

Sunt incredibil de puternice automatismele astea.

Creierul cauta mereu scurtaturi pentru a economisi energie

Obiceiurile sunt scurtaturi psihice desprinse din experienta.

Dintr-o anumita perspectiva, obiceiul este doar rememorarea pasilor care conduc la solutia unei probleme.

Motivul principal pentru care creierul isi aminteste trecutul este acela de a anticipa solutii la evenimente ulterioare.

Sa iei o decizie este un act care consuma foarte multa energie, iar creierul stie asta si incearca sa automatizeze din pasii dintre moment si decizie sau mai bine spus dintre “trigger” si raspuns (recompensa – ce castigi de pe urma executarii actiunii).

Creierul meu cauta sa transforme orice activitate banala intr-o activitate de distractie, desi nu era nevoie.

Din 2012 pana in prezent fac eforturi constante sa imi imbunatatesc capacitatea de concentrare si attention span-ul. Desi inca nu e acolo unde imi doresc, incet incet devin confortabil sa tratez plictiseala ca pe ceva normal in activitatile pe care eu le fac.

Daca stai sa te gandesti, munca adevarata, care conteaza, de obicei are loc in perioada in care esti cel mai plictisit, dar este munca pe care trebuie sa o duci la capat, pentru ca altfel, nimic nu este finalizat, totul va ramane la stadiu de “idee” sau “plan”.

Formarea obiceiurilor este incredibil de utila, deoarece constientul “sugruma” creierul.

Acesta nu se poate concentra asupra mai mult probleme simultan, de aceea incearca intotdeauna sa-si concentreze atentia asupra sarcinilor esentiale.

Ori de cate ori lucrul acesta este posibil, constientul transfera spre inconstient anumite sarcini, pentru a fi efectuate in mod automat.

Asadar, timp de 8 zile m-am facut confortabil cu micile momente de plictiseala si raportez cu seninatate ca per total a fost foarte bine

Ce efect a avut asupra mea acest experiment

Din pacate nu am stabilit dinainte niste criterii de succes pentru acest experiment, pentru ca a fost mai degraba o experienta de descoperire, decat un experiment pragmatic de pe urma caruia sa masor ceva.

Poate ar fi fost util sa imi masor attention span-ul, dar mi-e teama ca atunci ar fi intervenit spiritul meu competitional si m-as fi fortat sa am rezultate pozitive doar ca sa le raportez mai departe.

Asadar, am fost destul de lejer si am incercat mai degraba sa fiu observator, decat dirijor in acest experiment.

Ce am observat pe parcursul celor 7 zile:

  • timpii morti, pe care ii inlocuiam inainte cu telefonul cu scopul de a nu ma plictisi, acum au devenit mini-pauze mai scurte decat in trecut si totusi mai satisfacatoare. Am stat mai putin pe WC, cafeaua mi-am facut-o mai repede si cand a fost vorba sa fac small talk, l-am facut linistit si nu am tinut capul in telefon ca sa evit conversatiile.
  • am interactionat mai mult cu familia, chit ca vorbim de 20-30 de minute in plus
  • NU am fost per total mai productiv, pentru ca nu am scris mai mult pe blog, iar la munca nu am facut mai multe task-uri
  • am adormit in general mai devreme (de multe ori chiar cu 1-2 ore mai devreme), pentru ca nu mi-am belit ochii in lumina de la telefon – pe departe cel mai mare castig
  • pentru ca am adormit mai devreme, m-am trezit mai devreme si mai odihnit – de multe ori m-am trezit inainte ceasului
  • am mancat mai bine si mai sanatos 4 zile, apoi mai prost 3 zile, pentru ca am fost in vizita la niste prieteni unde ne-am ghiftuit ca boierii
  • am ratat doar 2 mesaje esentiale pe WhatsApp si a trebuit sa o pun pe sotie sa vina cu mine la donat de sange, ca sa pot sa imi inregistrez donarea de sange in aplicatia pe care o folosesc (am donat pana acum 6.3L de sange apropo)
  • mi-am auzit gandurile mai des. Am avut multe momente in care m-au lovit din neant tot felul de ganduri pe care a trebuit sa mi le notez jos ca sa nu le uit, ganduri care mi se par originale.
  • am observat cat de mult stau altii cu nasul in telefon si cat de des se intampla asta cand stai cu cineva fata in fata si mi-am dat seama CAT DE ENERVANT ESTE (imi pare rau persoanelor carora le-am facut asta)
  • am observat ca unii oameni nu fac nimic fara telefon:
    • nu discuta cu familia fara a sta pe telefon
    • copii care nu mananca fara sa se uite la ceva pe telefon
    • oameni care nu stau pe banci fara a sta cocosati cu ochii in telefon
  • per total am avut mai mult “mental bandwidth” sa observ faptul ca suntem hiperconectati si ca asta ne face deconectati la lucrurile ce se intampla in viata de zi cu zi

Cum sa slabesti influenta smartphone-ului asupra ta

Dupa cum am mentionat in mai multe sectiuni ale acestui articol, procesul de “detoxificare” personala fata de telefon a inceput din timp, pentru ca am realizat ca as prefera sa fac orice altceva, decat sa stau pe telefon.

Ca sa scapi de un obicei negativ, iti recomand sa urmezi urmatoarele “legi” descrise in Atomic Habits, cu privire la slabirea obiceiurilor negative:

Legile Obiceiurilor Negative (Cum sa scapi de ele)

Legea I (indiciul)Indiciul trebuie sa fie invizibil
Legea a II-a (dorinta)Actiunea trebuie sa fie lipsita de atractivitate
Legea a III-a (reactia)Actiunea trebuie sa fie dificil de executat
Legea a IV-a  (recompensa)Actiunea trebuie sa fie nesatisfacatoare

Ce inseamna asta:

  • uita-ti telefonul in alta camera sau pune distanta fizica intre tine si telefon: pune-l mereu in camera opusa celei in care te afli. Cand lucrez eu il voi tine de acum inainte pe hol sau in living. Cand voi fi in living, il voi uita in baia din camera sau in dormitor pe noptiera. Ce a fost interesant e ca mi-am uitat Nokia-ul din greseala de cateva ori, pentru ca pe parcursul celor 8 zile, nu prea l-am folosit. Obiectele pe care le folosesti din ce in ce mai putin, tinzi sa uiti de ele si sa isi scada influenta asupra ta.
  • fa telefonul mai putin interesant: dezinstaleaza aplicatiile care doar iti “papa” timp si cel mai important, taie din notificarile pe care aplicatiile ti le trimit. La inceput dezactiveaza toate notificarile, apoi activeaza-le rand pe rand pe masura ce iti dai seama ca ratezi lucruri importante (important = iti pun in pericol viata sociala si eventual locul de munca). Uneori este suficient ca in locul aplicatiei sa folosesc varianta Web a serviciului. Asa folosesc Facebook de vreo 5 ani si ma feresc de aplicatia care cauta sa imi bage pe gat si pe ochi mult prea mult continut video.
  • ascunde aplicatiile sau pune obstacole in calea lor: daca nu mai vrei sa dai tap pe ceva, ascunde aplicatia intr-un folder astfel incat sa ai nevoie de mai mult de 3 tap-uri ca sa ajungi la ea. De obicei trigger-ul e de scurta durata, iar frictiunea pe care o introduci in navigarea catre aplicatie e suficienta ca sa te opreasca din actiune. O alta solutie ar fi sa instalezi o aplicatie care te lasa sa dechizi o alta aplicatia abia dupa 30 de secunde dupa ce ai dat tap. 30 de secunde este timp suficient sa te razgandesti.
  • distruge-ti distractia (fa activitate nesatisfacatoare): ca sa petrec cat mai putin timp pe Youtube, mi-am sters istoricul cautarilor de pe Youtube si algoritmul de recomandare imi recomanda acum foarte multe lucruri care nu ma intereseaza deloc. Simplu, dar FOARTE EFICIENT. O alta solutie ar fi sa ii platesti un prieten cate 1 leu de fiecare data cand ridici telefon. iPhone are in Screen Time -> All Activity o sectiune numita Pick-ups care iti spune de cate ori ridici si deschizi ecranul. In zilele bune, ridic telefonul de cel mult 60 de ori, in zilele proaste de peste 100 de ori. Cum ar fi daca as plati cate 1 leu pentru fiecare ridicare si activare a ecranului? Uneori suntem mai motivati de pierdere, decat de castig. O alta optiune ar fi sa dezactivezi sunetul, sa iti faci telefonul sa arate doar culori alb-negru si sa dezactivezi orice optiune de autoplay.

Nr pickups - 17 - 25 Aprilie 2023

Cum poti face tu acest experiment

Sincer, as relua acest experiment o data la cateva luni, pentru a ma expune si la altfel de provocari.

Sunt saptamani mai lejere si sunt saptamani mai complicate, care pot scoate la suprafata felul negativ in care esti influentat de telefon si provocari despre care nu suntem constienti.

Consider ca saptamana pe care eu am ales-o a fost undeva la mijloc, pentru ca am avut de infruntat cateva obstacole, dar nu a fost nimic care sa ma ameninte cu adevarat.

Ce as face diferit:

  • m-as asigura ca pot sa imi fac treaba si ca nu-mi lipseste nimic care sa imi puna in pericol jobul (eventual as comunica asta si cu colegii mei, ca sa stie si ei de ce raspund mai greu)
  • m-as asigura ca nu blochez pe nimeni (sotia nu lucreaza, asadar depinde de mine ca eu sa ii aprob platile sau sa ii trimit diverse lucruri prin telefon, ca sa isi poate face treaba)
  • as transfera pe SIM cele mai importante numere, ca sa nu stau sa ma gandesc cu cine vorbesc acum si sa nu ma fac de ras sau sa nu jignesc persoana cu care discut
  • as incepe din timp sa renunt la activitatile care in mod evident imi pierd timpul cand folosesc telefonul, pentru a avea spatiu mental sa observ lucrurile subtile, mici, care imi mananca timpul
  • m-as gandi foarte des daca telefonul este o parte a personalitatii mele sau doar un asistent fidel care ma ajuta sa devin productiv (as putea sa fac aceleasi lucruri si fara el, doar ca poate mi-ar lua de 2-3 ori mai mult timp)

Cum sa iei si tu o pauza de la telefon 7 zile

Ia lucrurile invatate de mine si aplica-le pe situatia ta, in asa fel incat sa nu te pui in pericol inutil. Nu are sens. Nu vreau sa iti pui in pericol jobul sau sa ratezi oportunitati sociale grozave.

Este important sa iti pregatesti un pic experimentul, nu sa te arunci cu capul inainte, pentru ca altfel il vei abandona la mijloc sau vei fi mereu mult prea stresat ca sa observi lucrurile importante pe care le castigi. Inca un detaliu, nu este necesar sa faci experimentul sa inceapa luni si sa se termine luni. Hai sa nu aplicam obiceiurile proaste de la diete, la experimentele noastre personale :).

Asigura-te ca ai pe cineva alaturi care te poate debloca daca e nevoie. Sotia a fost deseori salvatoarea mea cand am avut nevoie de acces la anumite servicii esentiale, ori am pus-o pe ea sa faca treaba, ori i-am imprumutat telefonul sa o fac, pentru ca dura prea mult sa explic de ce aveam nevoie.

Este asta un mod de a trisa?

Poate ca da, diferenta e ca nu am folosit telefonul ei ca sa consum continut, ci doar sa pun pe Waze, Maps sau sa verific rapid ceva ce aveam nevoie.

Pentru ca telefoanele noastre mobile au devenit obiecte extrem de personale, chiar intime as putea spune, cand nu este al tau, nu vei face aceleasi lucruri pe telefonul altcuiva, fata de ce ai face pe telefonul tau.

Repet, scopul experimentului nu sa te transforme intr-un calugar Zen, ci sa te transforme intr-un observator care incepe sa observe automatismele pe care le pierde din vedere in mod obisnuit.

***

Nu sunt impotriva telefoanelor asa cum nu sunt impotriva tehnologiei.

Daca nu exista toata tehnologia din ziua de astazi, eu nu as mai avea jobul high-paid pe care il am acum. Nu mi-as permite leasingul la masina. Nu mi-as fi permis sa imi platesc creditul la apartament in 3.5 ani. Sunt recunoscator pentru tehnologia din viata mea.

Totusi, creierul nostru nu face fata la felul in care folosim uneori tehnologia.

Creierul nostru nu a evoluat la fel de repede cum a evoluat tehnologia in care suntem imersati.

Creierul nostru nu stie sa diferentieze intr-o notificare importanta si una irelevanta.

Creierul nostru iubeste scurtaturile si sa arda gazul de pomana, iar telefonul ne expune zilnic la zeci poate chiar sute de scurtaturi si ne da oportunitati de a irosi timpul cu nemiluita, iar companiile te incurajeaza in mod activ, pentru ca din cand in cand sa te “impiedici” cu degetul de o reclama si sau sa cumperi ceva prin intermediul lor.

Sunt oameni care pot naviga tot peisajul tehnologic si sa lase din mana telefonul fara nicio problema. Eu nu sunt o astfel de persoana si foarte probabil nu esti nici tu din moment ce ai citit acest articol pana la capat.

Eu unul am nevoie de astfel de experimente care sa scoata la suprafata automatismele pe care mi le-am creat timp de ani de zile de conditionare progresiva si care mi-au stricat attention span-ul.

Sper ca experienta pe care am castigat-o din experimentul meu, sa te ajute sa iei deciziile prin care tu sa iti folosesti timpul intr-un mod care te aduce mai aproape de obiectivele tale.

Mult succes (dublu)!

PS: daca suferi de dependenta de telefon, suferi de nomophobie.

* steluta am introdus-o pentru ca de fapt experimentul meu a durat 8 zile, dar 8 zile nu suna atat de bine, pentru ca nu exista un model mental in spatele lui :)