104 Tipuri de Frici (Fobii) Si Ce Inseamna Fiecare

Frica este un raspuns emotional si comportamental la perceptia unui pericol real sau imaginar. In acest articol “discutam” despre 104 de tipuri de fobii, adica 104 de tipuri de frici duse la extrem.

Voi folosi termenii de “frica” si “fobie” in mod egal pe parcursul acestui articol pentru a descrie aceste tipurile de frici enumerate in articol, desi putem spune ca o fobie reprezinta mai degraba o frica exagerata si irationala.

Mecanismul prin care se dezvolta o frica poate fi diferit in functie de fiecare caz.

In general, o experienta negativa anterioara, cum ar fi un accident sau o expunere la obiectul sau situatia care produce frica, poate declansa dezvoltarea unei fobii.

De exemplu, o persoana care a experimentat o intamplare traumatizanta cu un caine poate dezvolta o frica de caini prin asocierea lor cu acea experienta negativa.

De asemenea, o predispozitie genetica sau o conditie medicala precum tulburarile de anxietate pot contribui la aparitia fricii.

Frica poate fi invatata prin asocierea obiectului sau situatiei care produce frica cu un eveniment negativ sau prin observarea fricii altora.

Aceasta poate fi amplificata prin evitarea obiectului sau situatiei care produce frica, ceea ce poate duce la dezvoltarea unei tulburari de anxietate.

Mecanismul prin care se dezvolta o frica este numit si conditionarea clasica sau invatarea prin asociere.

Acest proces implica asocierea unui stimul neutru cu un stimul care produce o reactie emotionala puternica, cum ar fi teama sau anxietatea.

Dupa repetarea acestui proces, stimulul neutru devine asociat cu reactia emotionala si poate declansa frica.

IMPORTANT:

Daca ai experimentat oricare dintre aceste fobii, iti recomand sa cauti ajutor de la un profesionist in domeniul sanatatii mintale, cum ar fi un terapeut sau psiholog.

Poti vorbi si cu medicul tau de familie care te poate indruma catre un specialist in sanatatea mintala.

Este important sa iti amintesti ca a cauta ajutor pentru problemele de sanatate mintala este un semn de putere, nu de slabiciune, si exista tratamente eficiente disponibile pentru gestionarea anxietatii si fobiilor.

De asemenea, ar putea fi util sa te adresezi unui prieten sau unui membru al familiei in care ai incredere pentru suport si incurajare in cautarea de ajutor.

104 de Tipuri de Frici si Definitia Lor

Daca vrei sa sari intre categorii, da click/tap pe oricare dintre literele din lista de mai jos:

 1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. G
 7. H
 8. I-K
 9. L
 10. M
 11. N
 12. O
 13. P
 14. Q-S
 15. T
 16. U-Z

A

Achluophobia

Frica de intuneric: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate.

Acrophobia

Frica de inaltimi: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate.

Aerophobia

Frica de zbor: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate.

Agoraphobia

Frica de spatiile publice sau aglomerate: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate.

Aichmophobia

Frica de ace sau obiecte ascutite: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Ailurophobia

Frica de pisici: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Alektorophobia

Frica de pui sau de gaini: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Algophobia

Frica de durere: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum migrena sau fibromialgia.

Amaxophobia

Frica de a calatori cu masina: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Androphobia

Frica de barbati: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Anginophobia

Frica de angina sau sufocare: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate.

Anthophobia

Frica de flori: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Anthropophobia

Frica de oameni sau de societate: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Aphenphosmphobia

Frica de a fi atins sau de contactul fizic: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Arachnophobia

Frica de paianjeni: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Arithmophobia

Frica de numere: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate.

Astraphobia

Frica de tunete si fulgere: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate.

Ataxophobia

Frica de dezordine sau haos: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Atelophobia

Frica de imperfectiune sau de a nu fi perfect: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Atychiphobia

Frica de esec: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate.

Autophobia

Frica de a fi singur sau de a fi izolat: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

B

Bacteriophobia

Frica de bacterii: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Barophobia

Frica de gravitatie: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum vertijul.

Bathmophobia

Frica de scari sau pante abrupte: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Batrachophobia

Frica de amfibieni: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

Belonephobia

Frica de ace sau ace de seringa: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de sange sau de injectii.

Bibliophobia

Frica de carti: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara sau de o conditie medicala precum dislexia.

Botanophobia

Frica de plante: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara sau de o conditie medicala precum alergia la polen.

C

Cacophobia

Frica de uratenie sau de lucruri urate: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Catagelophobia

Frica de a fi ridiculizat sau umilit: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara sau de anxietatea sociala.

Catoptrophobia

Frica de oglinzi: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea dismorfica corporala.

Chionophobia

Frica de zapada: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea afectiva sezoniera.

Chromophobia

Frica de culori: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum autismul.

Chronomentrophobia

Frica de ceasuri: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Cibophobia

Frica de mancare: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum anorexia nervoasa sau bulimia.

Claustrophobia

Frica de spatii mici sau inchise: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de panica.

Coulrophobia

Frica de clovni: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Cyberphobia

Frica de tehnologie sau de a folosi computerul: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Cynophobia

Frica de caini: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

D

Dendrophobia

Frica de copaci: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de natura.

Dentophobia

Frica de dentisti: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de medicamente.

Domatophobia

Frica de case sau de a sta intr-o casa: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Dystychiphobia

Frica de accidente sau de a fi ranit: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum PTSD.

E

Entomophobia

Frica de insecte:poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

Ephebiphobia

Frica de adolescenti sau de tineri: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Equinophobia

Frica de cai: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

G

Gamophobia

Frica de casatorie sau de angajament: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Genuphobia

Frica de genunchi: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de corp.

Glossophobia

Frica de a vorbi in public: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Gynophobia

Frica de femei: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

H

Heliophobia

Frica de soare: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea afectiva sezoniera.

Hemophobia

Frica de sange: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Herpetophobia

Frica de reptile: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

Hydrophobia

Frica de apa: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum rabia.

Hypochondria

Frica de a fi bolnav sau de a avea o boala: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate somatica.

I–K

Iatrophobia

Frica de medici sau de vizite la medic: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Insectophobia

Frica de insecte: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

Koinoniphobia

Frica de a fi intr-o incapere plina de oameni: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

L

Leukophobia

Frica de culoarea alba: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Lilapsophobia

Frica de tornade si uragane: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Lockiophobia

Frica de nastere: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

M

Mageirocophobia

Frica de gatit: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Megalophobia

Frica de obiecte mari sau de a fi in preajma lor: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Melanophobia

Frica de culoarea neagra: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum depresia.

Microphobia

Frica de obiecte mici sau de a fi in preajma lor: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Mysophobia

Frica de murdarie si germeni: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

N

Necrophobia

Frica de moarte sau de lucruri moarte: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum PTSD.

Noctiphobia

Frica de intuneric: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Nomophobia:

Frica de a nu avea acces la telefonul mobil sau alte dispozitive mobile. Acest termen este un acronim pentru “no-mobile-phone phobia” si se refera la frica de a fi fara telefonul mobil sau de a nu avea semnal la telefonul mobil.

Nosocomephobia

Frica de spitale: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de corp.

Nyctophobia

Frica de intuneric: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

O

Obesophobia

Frica de a castiga in greutate: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de alimentatie nespecificata sau bulimia nervoasa.

Octophobia

Frica de cifra opt: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Ombrophobia

Frica de ploaie: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Ophidiophobia

Frica de serpi: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

Ornithophobia

Frica de pasari: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

P

Papyrophobia

Frica de hartie: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Paruresis

Frica de a urina in locuri publice sau in prezenta altora: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Pathophobia

Frica de boli sau de a fi bolnav: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Pedophobia

Frica de copii: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Philophobia

Frica de iubire sau de a fi indragostit: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Phobophobia

Frica de a avea fobii sau de fobia in sine: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Podophobia

Frica de picioare: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Pogonophobia

Frica de barbi: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Porphyrophobia

Frica de culoarea mov: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Pteridophobia

Frica de ferigi: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Pteromerhanophobia

Frica de zbor: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Pyrophobia

Frica de foc: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Q-S

Samhainophobia

Frica de Halloween: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Scolionophobia

Frica de scoala: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Selenophobia

Frica de luna: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Sociophobia

Frica de evaluarea sociala: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Somniphobia

Frica de iubire sau de a fi indragostit: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

T

Tachophobia

Frica de viteza: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Technophobia

Frica de tehnologie: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea obsesiv-compulsiva.

Thalassophobia

Frica de ape adanci: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de apa.

Tonitrophobia

Frica de tunete: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

Trypanophobia

Frica de ace sau de injectii: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de sange sau tulburarea de anxietate sociala.

Trypophobia

Frica de modelele de gauri aglomerate: poate fi cauzata de anxietatea generala sau de o experienta negativa anterioara.

U-Z

Venustraphobia

Frica de femei frumoase: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia sociala.

Verminophobia

Frica de insecte sau animale considerate nedorite: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum fobia de animale.

Wiccaphobia

Frica de vrajitorie sau de vrajitoare: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Xenophobia

Frica de straini sau de necunoscuti: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Zoophobia

Frica de animale: poate fi cauzata de o experienta negativa anterioara, de anxietatea generala sau de o conditie medicala precum tulburarea de anxietate sociala.

Concluzii

Sper ca aceasta lista sa-ti fie de ajutor pentru a intelege mai bine fobiile si cum acestea te pot afecta.

Daca ai vreo fobie care iti creeaza probleme, iti recomand sa vorbesti cu un specialist care sa te ajute sa gestionezi mai bine aceasta situatie.

Nu trebuie sa te simti singur sau singura in aceasta lupta si exista multe modalitati prin care poti primi sprijin si indrumare.

Cere ajutor si nu lasa ca fobia sa-ti controleze viata.

Inteleg ca poate fi greu sa recunosti ca ai nevoie de ajutor, dar acesta este un prim pas important catre vindecare si depasirea emotiilor negative.