Repetitia Spatiata: Tot Ce Trebuie Sa Stii

Repetita spatiata este o metoda de invatare care implica revizuirea informatiilor la intervale de timp din ce in ce mai mari.

Aceasta tehnica se bazeaza pe “efectul de spatiere” care arata ca invatarea este mai eficienta atunci cand informatiile sunt revazute in mod repetat si la intervale de timp crescatoare, in loc sa fie invatate intr-un singur bloc de timp (cramming).

De ce este repetitia spatiata o tehnica de memorare asa de eficienta?

Pentru a intelege utilitatea ei, ar trebui mai intai sa intelegem ce este curba uitarii.

Acest articol este destul de detaliat, daca vrei sa sari intre sectiuni, iti recomand sa folosesti cu incredere cuprinsul.

Ce este curba uitarii?

Curba uitarii este un concept ce descrie cat de repede uitam informatiile pe care le invatam, in functie de timp si de repetarea acestora.

Ea a fost descoperita de psihologul german Hermann Ebbinghaus in anul 1885 si a devenit un concept esential in psihologie si pedagogie.

Hermann Ebbinghaus

Ebbinghaus a descoperit curba uitarii prin intermediul unui experiment pe care l-a efectuat pe el insusi.

Acesta a studiat memoria umana si a vrut sa inteleaga cum functioneaza procesul de uitare.

Cum a aratat experimentului sau:

 • Ebbinghaus a creat o lista de silabe fara sens, numite “nonsens syllables” (de exemplu, DAX, BIF, YAT). Aceste silabe au fost alese pentru a evita orice asociere cu cunostinte anterioare, astfel incat sa poata studia pur si simplu procesul de memorare si uitare.
 • El a invatat silabele prezentandu-le in ordine aleatoare, repetandu-le pana cand le-a putut reproduce perfect din memorie.
 • Acesta a testat apoi memoria sa pentru aceste silabe la diferite intervale de timp dupa ce le-a invatat. A inregistrat cat de multe silabe isi amintea la fiecare interval.
 • Analizand datele, el a observat ca uitarea este un proces rapid la inceput, dar incetineste odata ce trece mai mult timp de la invatare. A creat un grafic care ilustreaza aceasta tendinta, cunoscuta astazi sub numele de “curba uitarii”.

Curba de uitare

Experimentul lui Ebbinghaus a fost unul dintre primele studii stiintifice care au analizat sistematic procesul de memorare si uitare.

Desi metoda sa de a folosi silabe fara sens poate parea neobisnuita, aceasta a permis un control mai bun asupra variabilelor experimentale si a oferit o baza solida pentru studiile ulterioare in domeniul memoriei.

3 lucruri importante pe care trebuie sa le retii despre curba uitarii

 1. Uitarea este un proces rapid: Experimentul lui Ebbinghaus a aratat ca uitarea informatiilor incepe rapid dupa ce le-ai invatat, insa viteza de uitare incetineste pe masura ce trece timpul.
 2. Curba uitarii arata ca procentul de informatii pe care le uiti scade pe masura ce trece timpul, dar nu dispare complet: astfel, repetitia este esentiala – experimentul a evidentiat importanta repetarii periodice a informatiilor pentru a le consolida in memoria pe termen lung. Cu cat informatiile sunt repetate mai des, cu atat devine mai lenta curba uitarii.
 3. Memorarea si uitarea sunt procese universale: desi Ebbinghaus a efectuat experimentul pe el insusi, rezultatele sale au fost ulterior confirmate de alte studii si s-au dovedit a fi aplicabile pentru majoritatea oamenilor. Acest lucru sugereaza ca mecanismele de memorare si uitare sunt procese universale in creierul uman.

Asadar, ne putem folosi de ce a descoperit Hermann Ebbinghaus in secolul XIX ca sa invatam mai repede, si sa obtinem mai multe de la creierul nostru.

Descoperirile lui Ebbinghaus au reprezentat baza a ceea ce a devenit ulterior repetitita spatiata, iar toate software-urile de repetitie spatiata, iau in considerare indirect curba uitarii cand aplica algoritmul de spatiere a repetitiilor.

Daca vrei sa intelegi in detaliu cum functioneaza aceasta descoperire remarcabila iti recomand sa citesti mai multe despre curba uitarii, pentru care ar creat un articol separat.

De ce uitam informatiile pe care le invatam

Dupa cum am mentionat si in introducere, spatierea repetitiilor ajuta la consolidarea informatiilor pe care incerci sa le retii.

Sunt convins ca ai auzit de multe ori proverbul “Repetitia este mama invatarii“.

Ce putem insa despre repetitia spatiata? Ca este matusa eficienta a invatarii?

Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare, dar stiu ca este mai eficient sa repeti la intervale de timp care cresc incet incet si se extind pe mai multe zile, decat sa repeti tot ce ai invatat de 3 ori pe parcursul unei singure zile.

De ce?

In fiecare noapte are loc un proces de curatare al creierului.

Acesta proces are si un efect devastator (nu exagerez) asupra lucrurilor pe care le retinem de la o zi la alta.

Acest proces prin care memoriile noastre sunt curatate si unificate se numeste: consolidarea memoriilor. Somnul are un efect determinant in ce anume vom pastra de la o zi la alta.

Efectul somnului asupra memoriei

Consolidarea memoriei in timpul somnului este un proces complex care are loc in creier si care ajuta la retinerea si stocarea pe termen lung a informatiilor invatate.

Somnul are un efect pozitiv asupra retinerii informatiilor, iar acesta este motivul principal pentru care este important sa avem un somn adecvat. Daca vrei sa inveti mai multe despre cum sa iti imbunatesti biologia corpului tau, iti recomand sa citesti articolul meu despre biohacking.

Cum are loc consolidarea memoriei in timpul somnului:

 1. Somnul uman are mai multe faze, printre cele mai cunoscute sunt: somnul cu unde lente (NREM) si somnul cu miscari rapide ale ochilor (REM). Consolidarea memoriei are loc in ambele faze, dar diferite tipuri de memorii sunt consolidate in mod predominant in diferite etape ale somnului. De exemplu, memoria procedurala (cum sa faci ceva) este consolidata in principal in timpul somnului REM, in timp ce memoria declarativa (fapte si evenimente) este consolidata in timpul somnului NREM.
 2. In timpul somnului, creierul reactiveaza si “retraieste” experientele si informatiile recent invatate. Acest proces de reactivare ajuta la stabilizarea si consolidarea conexiunilor neuronale implicate in aceste memorii, facandu-le mai rezistente la uitare.
 3. Pe langa stabilizarea conexiunilor neuronale, somnul ajuta si la rearanjarea si integrarea informatiilor in structurile de memorie pe termen lung. Acest proces permite creierului sa faca legaturi intre informatiile noi si cele existente, imbunatatind astfel intelegerea si retentia.
 4. In timpul somnului, creierul selecteaza si elimina informatiile considerate nerelevante sau redundante. Acest proces de “curatare” ajuta la optimizarea resurselor cognitive si la pastrarea informatiilor relevante si importante. Informatiile relevante si importante se refera la acele cunostinte, fapte sau experiente care au valoare si semnificatie pentru individ, si care contribuie la intelegerea, functionarea si dezvoltarea sa. Repetitia este un mod de a decide ca ceva este important si relevant.
 5. Numeroase studii au aratat ca somnul adecvat este esential pentru a retine eficient informatiile. Lipsa somnului sau somnul de calitate slaba pot afecta negativ consolidarea memoriei, ceea ce duce la dificultati de invatare si retentie.

Daca vrei sa inveti mai multe despre somn in general, iti recomand sa citesti cartea “Despre Somn” a lui Matthew Walker.

Despre Somn - Matthew Walker

Cumpara cartea “Despre Somn” – Matthew Walker

Ce trebuie tu sa retii din asta?

Somnul este esential pentru procesul de invatare.

In timp ce dormim, creierul curata memoria de informatiile mai putin relevante si le solidifica pe cele importante.

Repetitia este un mod de a indica creierului ca o memorie este importanta. De fiecare data cand repetam ceva, consolidam din nou si din nou informatia pe care vrem sa o memoram, indicand in acelasi timp creierului ca este foarte importanta pentru noi.

Cum sa aplici repetitia spatiata in procesul de invatare

Ai la dispozitie 2 metode prin care poti aplica cu usurinta repetitia spatiata:

 1. Metoda manuala: in care tu decizi in mod intuitiv spatierea repetitiilor.
 2. Metoda asistata: Folosind software de repetitie spatiata (recomandata). In aceasta metoda te folosesti de un software de repetitie spatiata, iar acesta prin feedback de la tine, va spatia repetitiile si iti va servi continutul cel mai perisabil (al carui probabilitate sa il uiti este foarte mare).

Vom intra in detaliu cu ambele abordari, dar hai sa discutam mai intai despre varianta 1: metoda manuala.

Cum sa aplici “manual” repetitia spatiata:

 1. Planifica-ti sesiunile de invatare: In loc sa incerci sa inveti tot materialul intr-o singura sesiune (adica sa faci “cramming”), imparte informatiile in bucati mai mici si planifica sesiuni de invatare mai scurte, dar mai frecvente, pe parcursul unei perioade de timp.
 2. Stabileste intervalele de timp la care repeti: Planifica sa revizuiesti materialul invatat la intervale de timp care cresc progresiv. De exemplu, poti revizui informatiile dupa 24 de ore, apoi dupa 3 zile, apoi dupa o saptamana, doua saptamani si asa mai departe. Intervalele pot fi ajustate in functie de nevoile tale si de cat de bine retii informatiile. Este important sa intelegi ca tu decizi calitatea unei repetitii, daca vezi ca uiti informatia, poate decalajele ar trebui sa fie mai mici.
 3. Foloseste diverse metode de revizuire: Pe masura ce revizuiesti materialul, foloseste diverse metode pentru a mentine interesul si a facilita invatarea. De exemplu, poti citi notite, rezolva probleme, sa discuti cu colegi/prieteni sau sa vizionezi diferite videoclipuri explicative.
 4. Testeaza-te periodic: Evalueaza-ti progresul si intelegerea materialului prin teste si examinari periodice (mini-examene). Testarea este esentiala pentru a determina calitatea invatarii materialului si te va ajuta sa identifici zonele in care ai nevoie de mai multa atentie si sa te asiguri ca informatiile sunt consolidate in memoria ta pe termen lung.
 5. Fii consecvent: Cheia succesului in aplicarea repetitiei spatiate este consecventa. Daca ai nevoie sa creezi obiceiuri care sa sprijine invatarea iti recomand urmatoarele 2 carti: Atomic Habits si The First 20 Hours. Asigura-te ca urmezi programul de revizuire pe care l-ai stabilit si ca acorzi suficient timp pentru a invata si a te odihni intre sesiunile de invatare.
 6. Ajusteaza intervalele de timp dupa nevoie: Dupa cum am spus si mai sus, daca observi ca retii informatiile foarte bine, poti extinde intervalele de timp intre sesiunile de revizuire. Nu are sens sa repeti ceva ceea ce iti reamintesti cu usurinta. In schimb, daca intampini dificultati in retinerea informatiilor, poti scurta intervalele de timp pana cand simti ca materialul a fost consolidat.

O metoda foarte simpla de a crea un sistem pe care sa il folosesti ca sa inveti mai repede este sa creezi flashcard-uri cu cele mai importante informatii sau cu informatiile pe care le retii cel mai greu si sa aplici repetitia spatiata si metoda Leitner pentru a imbunatati memoria ta.

Inainte de a vorbi despre Metoda Leitner, as vrea sa discutam un pic despre flashcard-uri.

Ce este un flashcard?

Un flashcard este un instrument de invatare simplu, care consta de obicei dintr-o mica bucata de hartie, carton sau material digital pe care sunt prezentate informatii sub forma de intrebari, termeni sau concepte pe o parte, iar raspunsurile sau explicatiile pe cealalta parte.

Flashcard-urile pot fi folosite pentru a invata o varietate de subiecte, cum ar fi:

 • cuvinte din limbi straine
 • formule matematice
 • date istorice
 • concepte stiintifice
 • … sau orice alt tip de informatie care necesita memorare.

Ce este important de retinut despre flashcard-urile pe care le faci manual (vei vedea mai jos ca poti crea si flashcard-uri digitale), este ca de fiecare data cand creezi un flashcard, reiei informatia pe care vrei sa o retii.

Asadar, daca ai teorie la greu de invatat, nimic nu poate fi mai de efect pentru tine decat sa faci multe flashcard-uri si folosesti o metoda pentru a repeta spatiat, cum este metoda Leitner.

Ce este Metoda Leitner?

Metoda Leitner este un sistem de invatare bazat pe repetitia spatiata, care implica utilizarea flashcard-urilor pentru a consolida si retine informatiile.

Aceasta metoda a fost dezvoltata de Sebastian Leitner, un psiholog german, in anii ’70.

Metoda Leitner ajuta la organizarea si gestionarea eficienta a flashcard-urilor, in functie de cat de bine sunt retinute informatiile, si faciliteaza revizuirea lor la intervale de timp diferite.

Iata cum functioneaza metoda Leitner:

 1. Creeaza muuuuuuulte flashcard-uri: In primul rand, creeaza flashcard-uri cu informatiile pe care vrei sa le inveti. Scrie o intrebare, un termen sau un concept pe o parte a flashcard-ului, iar pe cealalta parte scrie raspunsul sau explicatia.
 2. Organizeaza flashcard-urile pe cutii: Eticheteaza mai multe cutii sau compartimente numerotate (de exemplu, 1, 2, 3, 4, 5). Cutiile reprezinta niveluri de cunoastere, unde cutia 1 contine flashcard-urile pe care nu le stii foarte bine, iar cutia 5 contine cele pe care le-ai invatat bine. La inceput, toate flashcard-urile incep in cutia 1.
 3. Treci prin flashcard-uri: Revizuieste flashcard-urile incepand cu cutia 1. Daca dai un raspuns corect, muta flashcard-ul in cutia urmatoare (de exemplu, de la cutia 1 la cutia 2). Daca dai un raspuns gresit, muta flashcard-ul inapoi in cutia 1, indiferent de cutia in care se afla anterior.
 4. Stabileste un interval de timp diferit pentru fiecare cutie: Fiecare cutie are un interval de timp specific pentru revizuirea flashcard-urilor. De exemplu, cutia 1 poate fi revizuita zilnic, cutia 2 la fiecare 3 zile, cutia 3 la fiecare saptamana, cutia 4 la fiecare 2 saptamani si cutia 5 la fiecare luna. Ajusteaza intervalele de timp in functie de nevoile tale.
 5. Continua procesul si adapteaza-l: Continua sa revizuiesti flashcard-urile conform intervalului de timp stabilit pentru fiecare cutie.

Pe masura ce inveti informatiile, vei observa ca flashcard-urile progreseaza catre cutiile cu numar mai mare.

Cand majoritatea flashcard-urilor ajung in cutia 5, inseamna ca le-ai invatat bine.

Daca ai nevoie de un tutorial mai vizual care sa explice cum functioneaza aceasta metoda, iti recomand video-ul de mai jos:

Cum sa folosesti software de repetitie spatiata ca sa inveti mai repede

Majoritatea software-urile de repetite spatiata se folosesc de flashcard-uri ca sa te ajute sa inveti si sa verifici daca ai retinut informatia. Aceasta metoda este foarte populara pentru ca este si foarte scalabila.

Poti folosi aceasta idee si in metoda manuala de a aplicat repetitia spatiata, dar de acum in inainte in articol, voi limita ideea de flashcard-uri exclusiv la metoda asistata.

Exista o graaaaaaaaaaamada de software-uri de repetitie spatiata, nu prea conteaza fiecare ce face, pentru ca in mare, toate fac aceleasi lucruri.

Anki este cel mai popular si cel mai cunoscut.

Pentru a folosi un software de repetitie spatiata pentru a invata mai repede, urmeaza aceste principii:

 1. Alege un software potrivit pentru tine: Accentul este “pentru tine” Exista multe aplicatii si programe disponibile, cum ar fi Anki, Quizlet sau SuperMemo. Alege unul care ti se potriveste cel mai bine in functie de nevoile tale si de dispozitivele pe care le folosesti. Important e sa alegi unul pe care sa il folosesti
 2. Creeaza-ti propriile flashcard-uri: Incepe prin a crea flashcard-uri cu informatiile pe care vrei sa le inveti. Scrie o intrebare, un termen sau un concept pe o parte a flashcard-ului digital, iar pe cealalta parte scrie raspunsul sau explicatia. Am zis si mai sus, atunci cand creezi un flashcard practic faci o repetitie. NU FOLOSI FLASHCARD-URI CREATE DE ALTII.
 3. Organizeaza flashcard-urile in colectii: De obicei, software-urile de repetitie spatiata permit organizarea flashcard-urilor in colectii sau pachete. Organizeaza-le in functie de subiect, capitol sau categorie pentru a facilita accesul la ele.
 4. Programeaza-ti sesiunile de invatare: Software-ul va crea automat un program de repetitie spatiata pentru tine, bazat pe performanta ta si pe cat de bine retii informatiile. Urmeaza acest program pentru a te asigura ca iti revizuiesti flashcard-urile la intervale optime.
 5. Foloseste diverse metode de invatare: Majoritatea programelor ofera diferite moduri de a invata, cum ar fi modul de invatare, testare sau joc. Experimenteaza cu aceste metode pentru a gasi cea mai eficienta si placuta modalitate de a invata pentru tine.
 6. Evalueaza-ti progresul: In timpul sesiunilor de invatare, software-ul iti va prezenta flashcard-urile si iti va cere sa raspunzi la intrebari. Va urmari performanta ta si va ajusta automat programul de repetitie spatiata in functie de progresul tau.
 7. Fii consecvent: Cheia succesului in utilizarea software-ului de repetitie spatiata este consecventa. Asigura-te ca urmezi programul de invatare stabilit si ca acorzi suficient timp pentru a invata si a te odihni intre sesiunile de invatare.

Principiile acestea se aplica tuturor software-urilor de repetitie spatiata, unora mai mult decat altora.

Nu pierde prea mult timp cu alegerea unui software de repetitie spatiata, pentru ca nu despre asta e vorba.

Concluzii

Iti amintesti graficul cu curba uitarii?

Daca nu, da un scroll pana la inceputul paginii.

Daca da, uite asa va arata curba uitarii, pe masura ce vei folosi tehnica de repetitie spatiata.

Repetitia spatiata

Cu fiecare repetitie, efectele curbei de uitare vor fi ameliorate, iar in timp, anulate.

Repetitia spatiata este o tehnica extraordinar de eficienta si la indemana oricui (o poti aplica chiar si manual prin Metoda Leitner), incat ma intreb de ce nu se preda in scoli si de ce nu exista mai multe persoane care sa insiste pe aceasta tehnica.

Aplica repetitia spatiata:

 • Vei retine mai mult, mai bine, mai repede.
 • Vei repeta doar ceea ce uiti, inainte sa uiti.
 • Vei transforma invatatul intr-o joaca.
 • Vei simti ca ai superputeri

Mult succes (dublu)!

Credits:

– imagine Repetitie spatiata via: How to automate your study schedule

– featured Image: ca de obicei tot Visualise Value

Zona de comentarii