Cum Sa Traiesti Mai Bine: Introducere in Biohacking

Un multi-milionar, pe nume Bryan Johnson, cheltuieste anual milioane de dolari, ca sa-si dea ceasul biologic inapoi. In varsta de 45 de ani, acesta cheltuieste o gramada de bani, ca sa descopere noi modalitati de a incetini imbatranirea corpului si de a furniza aceste invataminte publicului larg.

Johnson vrea sa stabileasca un record mondial in “inversarea varstei biologice” si tinta lui este sa obtina varsta biologica de 18 ani.

Ceea ce face acest multi-milionar este ceva extrem, totusi multe dintre lucrurile de baza pe care acesta le-a facut, dinainte sa se transforme intr-un “porcusor de guineea” se afla la indemana oricarei persoane care este suficient de curioasa ca sa exploreze.

Filosofia pe care acesta o pune in aplicare se numeste “Biohacking” si nu ai nevoie de milioane de dolari ca sa o aplici.

Haide sa exploram impreuna aceasta filosofie, “actorii principali” si resursele pe care le-am putea cerceta ca sa incepem sa facem si noi biohacking.

Daca vrei sa sari anumite “capitole”, foloseste cuprinsul de mai jos.

Ce este Biohacking?

Biohacking-ul este un mod de a optimiza si imbunatati performanta corpului si a mintii tale, prin experimente si ajustari ale stilului de viata, nutritiei si altor aspecte. Ideea de baza este sa descoperi si sa intelegi cum functioneaza corpul tau si sa gasesti tot felul de modalitati de a-l face sa functioneze mai bine si sa fie mai rapid si mai sanatos.

Ce este un Biohacker?

Un biohacker este doar o persoana care cauta mereu modalitati de a-si imbunatati sanatatea. Acesta citeste, cerceteaza si, cel mai important, experimenteaza cu diverse idei si tehnologii pentru a vedea daca poate obtine mai multe de la corpul sau.

De exemplu, un biohacker ar putea sa incerce sa doarma mai bine, sa manance doar anumite tipuri de mancare sau sa faca exercitii fizice speciale pentru a creste performanta corpului sau.

De asemenea, un biohacker poate folosi tehnologii si dispozitive pentru a monitoriza si a analiza date despre organismul lui, cum ar fi ritmul cardiac, nivelul de energie sau calitatea somnului.

Biohacking-ul nu este despre a face lucruri periculoase sau ciudate, ci despre a-ti cunoaste mai bine corpul si a utiliza aceasta cunoastere pentru a-l face sa functioneze cat mai bine posibil.

Foarte important: Un biohacker nu este neaparat un expert in stiinta sau medicina, dar este interesat sa invete si sa aplice cunostinte pentru a-si imbunatatii calitatea vietii.

Biohacking

10 Tehnici si strategii populare de Biohacking

In 2022, strategiile si tacticile lui Bryan Johnson au dat rezultate remarcabile, acesta a reusit sa isi reverseze varsta biologica cu 5 ani, aplicand doar 7 luni noile “arme din dotare”. Desigur, putem argumenta ca tot ce face Johnson este complet nelaindemana omului de rand, acesta cheltuind milioane de dolari ca sa aiba rezultatele acestea, doar ca Bryan se trateaza ca pe un porc de guineea si este in cautarea celor mai radicale solutii.

Muritorii de rand, asa ca mine si ca tine, tot putem aplica lucruri care ne sunt la indemana si care deseori costa 0 lei.

Sa detaliem cateva dintre aceste tehnici si strategii populare de Biohacking.

1. Optimizarea nutritiei

Alegerea alimentelor potrivite pentru a sustine performanta, energia si sanatatea generala.

Poti incerca diete precum cea ketogenica, paleo sau Bulletproof, ca sa vezi ce ti se potriveste. Tot aici, iti vine sa crezi sau nu, intra si ideea de a te hidrata corespunzator.

De asemenea, consuma suplimente si adaptogene pentru a-ti intari sistemul imunitar si mentine nivelul de energie ridicat.

Probabil ai citit cuvantul “Adaptogene” si te-ai uitat cas la “mine”.

Ce sunt adaptogenele?

Adaptogenele sunt o clasa de plante si substante naturale care sustin organismul si ajuta la adaptarea la stres. Ele contribuie la mentinerea echilibrului in organism, protejeaza sistemul imunitar si cresc rezistenta la stresul fizic si psihic.

Mecanismul exact prin care adaptogenele functioneaza nu este pe deplin inteles, dar se crede ca ele ajuta la reglarea sistemului endocrin si a sistemului nervos central. Astfel, adaptogenele contribuie la stabilizarea proceselor din organism in fata stresului si la mentinerea sanatatii generale.

Cateva dintre cele mai cunoscute adaptogene:

  • Ginseng: O planta folosita in medicina traditionala chineza pentru imbunatatirea energiei si a rezistentei la stres.
  • Ashwagandha: O planta originara din India, cunoscuta pentru proprietatile sale anti-stres si anti-anxietate.
  • Rhodiola Rosea: O planta care creste in regiunile arctice si este utilizata pentru a imbunatati rezistenta si a reduce oboseala.
  • Schisandra Chinensis: Un fruct utilizat in medicina traditionala chineza pentru a promova sanatatea ficatului si a echilibra nivelul de energie
  • Cordyceps: O ciuperca care sprijina energia, rezistenta si performanta atletica.

Adaptogenele pot fi consumate in diferite forme, cum ar fi ceaiuri, suplimente si pulberi, dar este important sa le folosesti cu moderatie si sa consulti un specialist inainte de a le incorpora in rutina ta zilnica, mai ales daca ai anumite conditii medicale sau iei medicamente.

In general, nu te apuca sa iei suplimente si tot felul de substante, singur de nebun, chiar daca sunt “din plante”. Si ciupercile otravitoare sunt plante, multe plante au adaptari care practic sunt menite sa te descurajeze sa le mananci.

Mai multe detalii mai jos:

2. Optimizarea exercitiilor/antrenamentelor fizice

De obicei implica folosirea unor tehnici de antrenament care maximizeaza rezultatele in timp minim.

Exemple de astfel de antrenamente sunt High-Intensity Interval Training (HIIT), antrenamentul cu greutati si exercitiile de mobilitate.

Acest tip de exercitii te ajuta sa te mentii in forma si sa-ti imbunatatesti performanta fizica.

E mare dezbatere intre HIIT si LIIS (Low Intensity Interval Training), dar esenta e urmatoarea: alege un tip de antremanent si tine-te de el. Unii prefera HIIT, altii prefera LIIS, dar oricum ar fi, ideea e sa faci ceva.

3. Imbunatatirea calitatii somnului

Fa-ti somnul mai bun prin optimizarea mediului de dormit, stabilirea unei rutine de somn si utilizarea tehnologiilor precum luminoterapia sau dispozitivele de monitorizare a somnului.

Un somn de calitate te va ajuta sa te trezesti odihnit si plin de energie.

Un capitol la care eu personal am foarte mult de lucrat este imbunatirea calitatii somnului.

Tinand cont ca petrecem in jur de 7-8 ore in fiecare seara in pat, pare genul de activitate care este foarte important sa o optimizezi la potentialul maxim.

Cu cat esti mai bine odihnit, cu atat este mai usor sa iei decizii in favoarea ta (ex: sa sari peste junk food) si sa fii mai productiv.

Mai jos ai un exemplu de un astfel de “biohack” de la Andrew Huberman, de cum sa iti imbunatatesti rutina de dimineata, lucru ce ti-ar putea imbunatati si calitatea somnului.

4. Tehnici de reducere a stresului

Invata sa reduci stresul prin tehnici precum meditatia, respiratia profunda si yoga.

Aceste tehnici te vor ajuta sa te relaxezi si sa-ti imbunatatesti sanatatea mentala. De asemenea, Biohacking-ul merge mana in mana cu minimalismul, asadar iti recomand sa citesti si articolul:

Arta de a face mai multe cu mai putin: Introducere in Minimalism

Cea mai la indemana tehnica este meditatia in care te concentrezi pe respiratie. Daca ai un ceas Apple Watch, atunci ai o aplicatie direct integrata in ceas, care sa te ajute sa practici un mini-obicei de practica a meditatiei.

Nu ma crezi pe mine ca meditatia e utila, atunci poate il crezi pe Sam Harris.

5. Tehnologii si dispozitive de monitorizare

Foloseste dispozitive precum bratari fitness, monitoare de ritm cardiac si aplicatii de urmarire a sanatatii pentru a colecta date despre organism si a face ajustari in functie de acestea.

Acest lucru te va ajuta sa-ti optimizezi stilul de viata.

Nu vreau sa detaliez prea tare aceasta parte, pentru ca sunt o multime de astfel de resurse peste tot. Daca esti interesat, citeste mai multe despre miscarea “Quantified Self“.

6. Terapie cu temperatura

Poti incerca terapia cu gheata sau saunele pentru a reduce inflamatia, a creste recuperarea si a imbunatati circulatia sangelui.

Aceste metode te pot ajuta sa te simti mai bine si sa-ti mentii corpul sanatos.

Mai multe despre sauna, poti urmari munca Dr. Rhondei Patrick.

7. Neurofeedback si stimularea cerebrala

Probabil cele mai putin la indemana solutii, dar am zis sa le mentionez pentru ca par extrem de promitatoare si in general ma fascineaza tot ce tine de zona “Neuro”.

Neurofeedback-ul si stimularea cerebrala reprezinta metode prin care poti sa-ti optimizezi activitatea cerebrala si sa-ti imbunatatesti concentrarea, memoria si creativitatea.

Aceste tehnici se bazeaza pe monitorizarea si reglarea activitatii creierului, precum si pe stimularea directa a anumitor zone ale creierului pentru a obtine rezultate dorite.

Neurofeedback-ul implica monitorizarea activitatii cerebrale in timp real si furnizarea de feedback pentru a te invata sa-ti reglezi activitatea cerebrala.

De exemplu, poti purta un dispozitiv care masoara undele cerebrale, iar un program de calculator va analiza aceste date si iti va oferi feedback, de obicei sub forma de sunete sau imagini. Pe masura ce te concentrezi asupra acestui feedback, vei invata sa-ti controlezi undele cerebrale si sa-ti imbunatatesti functiile cognitive.

Neurofeedback-ul a fost utilizat pentru a trata probleme precum deficitul de atentie si hiperactivitate (ADHD), anxietatea, insomnia si chiar depresia.

Stimularea electrica transcraniana (tDCS) este o alta tehnica prin care se aplica un curent electric slab la nivelul scalpului pentru a stimula anumite zone ale creierului.

Aceasta metoda este nedureroasa si, de obicei, nu prezinta efecte secundare semnificative.

tDCS a fost folosit pentru a imbunatati performantele cognitive, cum ar fi memoria, concentrarea si abilitatile de invatare, precum si pentru a trata anumite afectiuni, cum ar fi depresia sau durerile cronice.

Un exemplu de aplicatie a tDCS este stimularea cortexului prefrontal pentru a imbunatati functiile executive si a creste capacitatea de concentrare.

8. Biohacking cognitiv

Consuma nootropice, suplimente care sustin functia cognitiva si imbunatatesc memoria, concentrarea si creativitatea.

Aceste substante te pot ajuta sa-ti dezvolti abilitatile mentale si sa-ti sporesti performanta in activitatile intelectuale.

Ce sunt Nootropicele?

Un nootropic este o substanta care are efecte pozitive asupra functiilor cognitive, cum ar fi memoria, concentrarea si creativitatea.

Nootropicele pot fi naturale sau sintetice si sunt cunoscute si sub numele de “droguri inteligente” sau “optimizatori cognitivi”. Acestea functioneaza prin diferite mecanisme, cum ar fi imbunatatirea circulatiei sangelui in creier, protejarea neuronilor de deteriorare, sau modularea neurotransmitatorilor care joaca un rol important in procesele cognitive.

Nootropicele pot fi clasificate in doua categorii principale:

  1. Nootropice naturale: Sunt extrase din plante sau alte surse naturale si includ substante precum cafeina (gasita in cafea si ceai), teanina (gasita in ceaiul verde), bacopa monnieri (o planta folosita in medicina ayurvedica), sau extractul de Ginkgo biloba. Acestea tind sa aiba efecte mai blande si sa prezinte un risc mai mic de efecte secundare.
  2. Nootropice sintetice: Sunt substante produse in laborator si pot include medicamente precum modafinil (folosit pentru tratarea narcolepsiei), Ritalin (folosit pentru a trata ADHD) sau piracetam (un medicament folosit pentru a trata tulburarile cognitive). Nootropicele sintetice pot avea efecte mai puternice si mai rapide, dar prezinta si un risc mai mare de efecte secundare si pot necesita o prescriptie medicala.

Desi nootropicele pot imbunatati performanta cognitiva, este important sa le folosesti cu precautie si sa te informezi despre efectele lor secundare si potentialele interactiuni cu alte medicamente sau suplimente. Ce este important sa retii despre nootropice este ca 2 persoane care consuma acelasi nootropic vor avea reactii diferite, deci depinde de biologia fiecaruia dintre noi, daca o astfel de substanta are vreun efect pozitiv asupra ta sau nu.

9. Optimizarea spatiului personal/mediului de lucru

Crearea unui mediu de lucru si de viata care sprijina performanta si sanatatea, prin ergonomie, calitatea aerului si iluminatul potrivit.

Asigura-te ca spatiul in care lucrezi si traiesti este confortabil si sanatos, ceea ce te va ajuta sa te concentrezi mai bine si sa te simti mai bine in general.

Cum majoritatea celor care lucram ca “knowledge workers” lucram de acasa tot timpul sau din cand in cand, a devenit esential sa stii cum iti aranjezi intr-un mod ergonomic, in asa fel incat sa nu ai probleme cu spatele si sa nu te apleci prea tare ca sa citesti de pe ecran.

10. Experimentarea personalizata

Experimentarea personalizata se refera la testarea si ajustarea diferitelor tehnici si strategii de biohacking pentru a gasi cele mai eficiente metode de imbunatatire a sanatatii si performantelor individuale.

Obiectivul este de a crea un plan personalizat care sa tina cont de nevoile si obiectivele tale specifice.

Practic, ce trebuie tu sa faci e sa iei strategiile de mai sus si sa vezi ce se potriveste stilului tau de viata, rutinei tale zilnice si buzunarului tau, daca decizi si sa faci niste achizitii care sa sprijine lucrurile pe care doresti sa le faci.

Este important sa fii deschis la incercarea de noi abordari, sa te informezi si sa fii atent la rezultatele obtinute pentru a putea ajusta si optimiza strategiile pe parcurs.

Monitorizeaza-ti progresul si fii constient de semnalele pe care ti le trimite corpul, pentru a determina ce functioneaza cel mai bine pentru tine.

Carti Esentiale despre Biohacking (si nu numai)

“The 4-Hour Body” de Tim Ferriss

The 4 Hour Body

Aceasta carte exploreaza o varietate de metode pentru a optimiza performanta corpului, de la exercitii si nutritie pana la somn si recuperare.

Un principiu important din carte este tehnica de antrenament “Minimal Effective Dose” (MED), care presupune gasirea celui mai mic efort sau timp necesar pentru a obtine un rezultat dorit, cum ar fi antrenamentul cu greutati de doua ori pe saptamana pentru a construi masa musculara.

Cumpara “The 4-Hour Body” – Tim Ferriss

“SuperMintea” de Dave Asprey

Supermintea - Dave Asprey

Cartea se concentreaza pe îmbunatatirea performantei creierului si a energiei si ofera sfaturi despre nutritie, suplimente si tehnici de relaxare.

Un exemplu este consumul de cafea “Bulletproof”, care contine cafea, ulei de cocos (MCT) si unt de calitate, pentru a creste nivelul de energie si concentrarea în timpul zilei.

Cumpara “SuperMintea”  – Dave Asprey

“Instrumentele Titanilor” de Tim Ferriss

Instrumentele Titanilor

Tim Ferriss impartaseste sfaturi, trucuri si obiceiuri de la oameni de succes din diferite domenii, inclusiv biohackeri, antreprenori si sportivi de performanta.

Un exemplu de obicei productiv este rutina de meditatie a lui Arnold Schwarzenegger, care a fost folosita pentru a-si imbunatati concentrarea si a-si gestiona stresul. Meditatia l-a ajutat sa aiba succes in cariera sa ca actor, culturist si politician.

Cumpara “Instrumentele Titanilor” – Tim Ferriss

“Dieta Bulletproof” de Dave Asprey

Dieta Bulletproof - Dave Asprey

Autorul introduce principiile dietei Bulletproof (o variatie de Keto), care vizeaza cresterea performantei mentale si fizice prin alimentatie si stil de viata.

Un principiu din aceasta dieta este eliminarea zaharurilor si a carbohidratilor rafinati si concentrarea pe alimente bogate în grasimi sanatoase, proteine de calitate si legume cu continut scazut de carbohidrati.

Cumpara “Dieta Bulletproof” – Dave Asprey

!!!IMPORTANT!!!

Nu sunt un mare fan al lui Dave Asprey, mi se pare ca face foarte mult overselling, dar adevarul este ca a facut toata industria asta de “Biohacking” foarte populara si foarte multe persoane au devenit initial interesate de biohacking datorita lui. Totusi, iti recomand sa fii un pic sceptic la promisiunile care par mai exagerate, pentru ca are tendinta de a le face sa para rezultate tipice, ceea ce nu este cazul.

Biohackerul care era biohacker, dinainte sa fie cool

Inainte de Quantified Self si de Biohacking, un reputat psiholog american pe nume Seth Roberts facea tot felul de experimente personale, menite sa ii optimizeze performantele personale.

Seth Roberts a fost un psiholog si profesor universitar american, cunoscut pentru experimentele sale personale si neortodoxe in domeniul biohacking.

A fost un pionier in ceea ce priveste autoexperimentarea si a incercat sa gaseasca solutii neconventionale pentru problemele de sanatate si productivitate.

Cateva exemple de experimente pe care Seth Roberts le-a facut:

  • Dieta Shangri-La: Roberts a dezvoltat Dieta Shangri-La, bazata pe teoria ca oamenii pot pierde in greutate consumand alimente cu un continut scazut de calorii, dar cu un continut ridicat de apa si fibre. Dieta sa implica consumul de ulei de masline sau zahar in apa in afara orelor de masa, pentru a reduce foamea si a creste satietatea. (a fost practic un experiment de reglare a apetitului)
  • Terapia cu lumina: Roberts a experimentat cu terapia luminii pentru a trata tulburarile de somn si a descoperit ca expunerea la lumina soarelui dimineata devreme si seara tarziu ii imbunatatea calitatea somnului si starea de bine. (vezi video-ul de mai sus cu Huberman care spune aceeasi chestie)
  • Controlul insomniei: Roberts a descoperit ca stand in picioare pe un picior timp de 15 minute inainte de a merge la culcare, ii imbunatatea calitatea somnului si reducea nevoia de a dormi in timpul zilei.
  • Imbunatatirea memoriei: Roberts a folosit o metoda numita “spaced repetition” (repetitie spatiata) pentru a-si imbunatati memoria si retinerea informatiilor. Acest sistem consta in revizuirea periodica a informatiilor intr-un interval de timp optimizat pentru a maximiza retinerea pe termen lung.

Acestea sunt doar cateva dintre experimentele pe care Seth Roberts le-a efectuat pe parcursul vietii sale.

Seth Roberts mereu spunea N=1, N fiind numarul de subiecti dintr-un experiment. Tu esti acel N pe care ar trebui sa-l optimizezi.

***

Sa incepi sa faci Biohacking este o activitate la indemana oricui, desi pe Internet o sa gasesti foarte multe materiale legate de chestii ciudate pe care le fac biohackerii.

Te rog sa iei in considerare ca acele lucruri extreme sunt rezervate persoanelor care devin obsedate si vor sa mearga dincolo de cele mai eficiente tactici si strategii. Acele persoane cauta sa fie “on the cutting edge of science”. Acei biohackeri sunt mai degraba preocupati de extinderea cunostintelor, decat explorarea celor mai eficiente si mai putin costisitoare oportunitati pe care un om normal le-ar avea la dispozitie..

Trebuie sa fac o marturisire. Desi am scris acest articol pentru tine, ca sa ai un punct de start in Biohacking, adevarul este ca am scris acest articol mai mult pentru mine.

De-a lungul timpului nu am acordat niciodata suficient de multa atentie sanatatii mele fizice si mentale.

Asadar, am scris acest articol ca sa imi notez jos ce pot sa fac pentru a-mi imbunatati sanatatea individuala, ca sa pot sa petrec cat mai mult timp de calitate cu sotia si cu copiii mei.

Nu uita, si tu ca si mine esti N=1 si iti datorezi tie in primul rand, sa ai o viata mai buna si plina de experiente frumoase si de bucurie.

Mult spor la Biohacking.

PS: Acesta este Bryan Johnson. Nu mi se pare ca arata mai bine la capitolul aspect facial, dar are un corp sculptat si se pare ca toti biomarkerii relevanti au iesit perfecti. Practic acesta are un nivel de sanatate ideal in ciuda faptului ca are 45 de ani.