Cum sa folosesti ChatGPT ca sa devii mai productiv si sa economisesti timp

Am inceput sa ma joc cu ChatGPT prin Februarie 2023, la 2 luni dupa ce a fost lansat.

In martie 2023 am suferit de epuizare profesionala si a trebuit sa schimb echipa in care lucram ca sa imi revin din burnout.

De atunci mi-am jurat ca o sa fac tot ce imi sta in putinta ca sa evit sa mai sufar de epuizare profesionala si ca voi folosi orice unealta pe care o pot folosi ca sa devin mai productiv si care imi va permite sa econimisesc timp cu lucrurile pe care le fac zi de zi.

De la episodul de burnout am inceput sa folosesc aproape zilnic ChatGPT cu scopul de accelera productivitatea mea si in mare a mers. Sunt zile in care il folosesc din plin si zile in care aleg sa il ignor total.

Am creat articole mult mai repede, am facut task-uri la munca mult mai repede, am sintetizat materiale lungi mult mai repede.

In acest articol as vrea sa iti arat cateva modalitati in care si tu poti folosi ChatGPT pentru a-ti creste productivitatea si de a economisi timp, timp pe care sa il folosesti la hobby-urile tale, sa te odihnesti sau sa il petreci cu familia.

Eu, personal, il folosesc in general ca sa fac lucruri pe care nu-mi place sa le fac, care imi iau prea mult timp sau cand vreau sa vad daca ChatGPT genereaza solutii mai bune decat mine.

Voi explica si cateva lucruri de baza despre ChatGPT, inainte de a vorbi despre partile practice, asadar simte-te liber sa sari intre sectiuni folosind cuprinsul de mai jos.

Ce este ChatGPT?

“Toata lumea” a auzit despre ChatGPT, dar putini stiu ce este cu adevarat acest software, asadar da-mi voie sa iti explic repede ce este, ce face si ce nu face ChatGPT, pentru ca desi pare cel mai util software din lume, trebuie sa ai habar care ii sunt limitarile.

ChatGPT = Chat + GPT

Chat = este abilitatea de a interactiona cu GPT prin limbaj liber sub forma unei conversatii de tip Chat. Tu scrii diverse cerinte, iar ChatGPT iti raspunde.

“GPT” este un acronim pentru “Generative Pre-trained Transformer”. Acesta este un tip de arhitectura neurala (nu neuronala) folosita pentru procesarea limbajului natural (cuvinte normale pe care le folosim noi), care a fost pre-antrenata (de aici pre-trained) pe o cantitate mare de date lingvistice (text, muuuuult text), pentru a putea genera (generative) texte coerente si care “suna” natural.

Asadar, ChatGPT este un mod de a interactiona cu aceasta architectura neurala. In spatele lui ChatGPT se afla de fapt un LLM (Large Language Model).

LLM-urile sunt modele de pre-procesare a limbajului natural care au fost pre-antrenate pe o cantitate uriasa de texte, cum ar fi articole, pagini web sau conversatii si pot fi folosite pentru a realiza diverse sarcini de procesare a limbajului natural, cum ar fi traducerea, rezumarea, generarea de texte sau raspunsuri in conversatii, precum si multe altele.

Sa recapitulam:

  • ChatGPT = Chat + GPT
  • Chat = este practic interfata cu GPT
  • GPT = Generative Pre-trained Transformer -> este o arhitectura neurala (nu neuronala) folosita la procesarea limbajului natural (vei mai auzi cateodata termenul NLP = natural processing language)
  • LLM = Large Language Model -> un model pre-antrenat pe o cantitate uriasa de text

GPT este arhitectura software-ului, iar LLM este aplicabilitatea software-ului. Chat este interfata prin care interactionam cu LLM-ul.

Ce poate ChatGPT sa faca?

Sa interactionezi cu ChatGPT este ca si cum ai interactiona cu un Chat Bot foarte inteligent.

Aproape mai mult ca sigur ai avut de-a face cu un Chat Bot pana acum.

Un Chat Bot de obicei nu are foarte multa inteligenta, pentru ca el iti citeste textul (parcurge textul cuvant cu cuvant sau litera cu litera) si incearca sa descopere cateva cuvinte cheie si apoi sa te indrepte inspre o directie cat de cat utila.

Un exemplu banal de Chat Bot mai putin inteligent este cel de la Orange, numit Djingo, care e mai mult enervant de util (pentru mine personal), mai ales atunci cand ii pui intrebari despre Roaming.

Ce poti sa faci cu ChatGPT?

Acesta asta are multe intrebuintari si poti face foarte multe, pentru ca noi oamenii “sa vorbim” e cam ceea ce facem toata ziua intr-o forma sau alta, mai ales daca lucrezi intr-o echipa.

Nu vorbim doar “verbal”, vorbim si in scris :), purtand conversatii, creand documente sau raspunzand la mesajele pe care le primim constant prin intermediul telefonului mobil si al aplicatiilor de messenging (WhatsApp, Messenger, Slack, Teams).

Cum ar fi sa il intrebam pe ChatGPT ce stie el sa faca? Exact asta am facut.

10 lucruri pe care le poate face ChatGPT

Ce mi-a raspuns acesta?

Raspuns ChatGPT 10 lucruri

Sa redam si text raspunsul lui, ca sa ma gaseasca lumea pe Google :).

10 Lucruri pe care le poate face ChatGPT

  1. Conversatii informale: ChatGPT poate purta conversatii informale cu oamenii, putand raspunde la intrebari si a oferi sugestii.
  2. Generarea de texte: ChatGPT poate genera texte de diverse tipuri, cum ar fi poezie, proza, sau articole de stiri.
  3. Asistenta virtuala: ChatGPT poate fi folosit ca un asistent virtual pentru a ajuta la efectuarea unor sarcini, cum ar fi programarea intalnirilor sau comanda de alimente.
  4. Traducere: ChatGPT poate fi folosit pentru a traduce texte dintr-o limba in alta.
  5. Generarea de cod: ChatGPT poate genera cod pentru diverse limbaje de programare, bazandu-se pe specificatiile date.
  6. Invatare automata: ChatGPT poate fi folosit pentru a imbunatati performanta altor modele de invatare automata, prin pre-antrenarea acestora pe baza datelor de intrare.
  7. Asistenta medicala: ChatGPT poate fi folosit ca un asistent medical virtual, pentru a oferi sfaturi si a ghida pacientii in privinta problemelor medicale.
  8. Imbunatatirea experientei utilizatorului: ChatGPT poate fi folosit pentru a personaliza experienta utilizatorului in cadrul unui site web sau a unei aplicatii, in functie de preferintele acestuia.
  9. Crearea de continut: ChatGPT poate fi folosit pentru a crea continut pentru diverse site-uri web sau aplicatii, cum ar fi descrieri de produse sau articole de blog.
  10. Asistenta financiara: ChatGPT poate fi folosit ca un asistent financiar virtual, pentru a oferi sfaturi si a ghida utilizatorii in privinta deciziilor financiare.

Eu, personal, am folosit ChatGPT foarte mult pentru:

  • conversatii informale, in care am dorit sa vad cum imi raspunde la intrebari banale (este in regula, uneori chiar ciudat)
  • generare de texte si creare de continut, am creat draft-uri de articole, sumare sau bucati de continut cu scopul de a scrie mai repede (este in regula, trebuie foarte cizelat foarte mult continutul)
  • traduceri (decent, un fel de Google Translate un pic mai competent as putea spune)
  • generare de cod (sunt programator – aici exceleaza as putea spune)
  • imbunatatirea experientei utilizatorului, am cerut sugestii de ce pot pune pe prima pagina a unui website

Ce este important de retinut: 

CHATGPT NU ESTE MAI INTELIGENT DECAT TINE

Ce este capabil sa faca este sa genereze raspunsuri intuitive verbal, care par sa aiba sens (cuvantul cheie este “par” aici).

Ce face un LLM de fapt este sa ghiceasca pe baza cuvintelor pe care tu i le dai, alte cuvinte ca raspuns.

Cand eu ii spun lui ChatGPT sa termine o propozitie de tip “Ana are …” el o sa incerce sa ghiceasca pe baza textului pe care a fost antrenat, ce cuvant urmeaza in secventa “Ana are …”.

Tu ca om o sa spui “mere”, pentru ca stim cu totii ca “Ana are mere”.

Exemplu "Ana are mere"

ChatGPT a raspuns corect.

Ce se intampla insa daca vom continua sa il intrebam altceva pe aceeasi tema?

Esti sigur

Deja ChatGPT sovaie. Un om ar fi raspuns foarte probabil: “Da, sunt sigur”, dar ChatGPT isi cere scuze si da inapoi.

Din acest motiv spun ca ChatGPT nu este mai inteligent decat tine.

Limbajul natural este greu de interpretat de un “robot”, dar usor de interpretat de un om, pentru ca asta am facut toata viata, iar mii sau chiar zeci de mii de oameni ne-au “train-uit” de-a lungul vietii sa raspundem intuitiv la anumite intrebari.

Am spus si mai sus ca ChatGPT nu este inteligent, el este mai degraba “intuitiv verbal”.

Stie ca daca scrii anumite cuvinte, este mai probabil ca anumite cuvinte sa urmeze, decat alte cuvinte.

Pentru exemplul nostru de mai sus, era mult mai probabil dupa “Ana are” sa urmeze “mere”, decat sa urmeze “pere”. De aceea a raspuns cu mere, pentru ca textul pe care el a fost antrenat a continut aceasta sintagma.

Daca accepti si intelegi aceasta limitare sau mai degraba, hai sa o numim functionalitate – pentru ca asta e de fapt, atunci devine foarte usor sa interactionezi cu ChatGPT si iti va fi mai usor sa interactionezi cu el si sa accepti ca are mai degraba un rol de asistent pentru tine, decat ca te va inlocui, iar tu vei ramane fara job.

Nu am specificat pana acum, dar fiecare instructiune pe care noi i-o dam lui ChatGPT sa o “rezolve” se numeste prompt, iar “prompting”-ul, adica abilitatea (in sensul de pricepere) de a genera prompt-uri care rezolva o cerinta specifica, este o abilitate complexa in sine care poate fi invata, exersata si imbunatatita.

Daca vrei sa inveti cum sa scrii prompt-uri mai bune, iti recomand sa urmezi acest ghid open source: Learn Prompting.

Ce nu face ChatGPT?

ChatGPT nu detine inca informatii dupa anul 2021.

El a fost antrenat pe date valide pana la 2021 (ceea ce se numeste training cut-off point, practic antrenarea lui a fost oprita), dar cum acest domeniu se dezvolta foarte repede, el poate fi antrenat sa interpreteze si informatii care s-au intamplat dupa 2021.

Nu vom intra in detalii legate de cum se poate face asta, probabil voi scrie un articol separat despre asta daca acest articol va deveni popular.

Boala de care sufera ChatGPT

ChatGPT halucineaza (uneori) mai mult decat Joe Rogan pe DMT, psilocibina sau ayahuasca.

Ce inseamna ca halucineaza:

In contextul ChatGPT, halucinatiile pot fi generate sub forma unor raspunsuri sau texte care nu corespund realitatii sau care sunt ilogice sau contradictorii. Cu toate acestea, ChatGPT este un program computerizat si nu are capacitatea de a experimenta halucinatii sau alte simptome ale tulburarilor psihice si neurologice. – definitie via ChatGPT (foarte meta, stiu)

ChatGPT a halucinat chiar in aceasta definitie.

Eu l-am intrebat ce inseamna o halucinatie in contextul ChatGPT, iar el a inceput sa imi vorbeasca despre halucinatii in general si abia apoi sa imi trateze la subiect prompt-ul pe care i l-am dat.

Halucinatii ChatGPT

Nu ma crezi ca ChatGPT halucineaza? Sa iti mai dau un exemplu.

Ion Iliescu - Presedintele Romaniei

Realitatea:

Ion Iliescu - Presedintele Romaniei

Apropo, Iliescu are acum 93 de ani, inca nu a murit.

Hai sa ii dam totusi o sansa (nu lui Iliescu, lui ChatGPT), ca poate da inapoi si se corecteaza, cum a facut-o si in cazul “Ana are mere”, desi nu era necesar.

Aici este totusi necesar.

ChatGPT este sigur pe halucinatia lui

Din pacate nu se corecteaza, desi i-am dat sansa.

Inca un exemplu de halucinatie – matematica nu este neaparat punctul lui forte:

Ce inseamna asta?

Daca tu ii pui intrebari despre lucruri despre care tu nu stii nimic, el o sa iti abereze cu incredere pe subiectul dat, iar tu nu vei avea habar daca el te ajuta sau mai degraba te incurca.

Din acest motiv, tot trebuie sa devii bun la ceea ce faci.

Nu ai de ales.

ChatGPT nu o sa fie pentru mult timp (sper?) de-acum incolo mai inteligent decat tine, dar o sa fie mai rapid decat tine la a genera foarte repede variante, pentru ca exceleaza la asta.

Hai sa trecem la partea practica a acestui articol.

Scuze ca a trebuit sa explic toate lucrurile acestea, dar daca nu intelegi limitarile, nu o sa intelegi nici potentialul.

Cum sa folosesti ChatGPT ca sa devii mai productiv si sa economisesti timp

Daca ai nevoie de idei de cum sa devii mai productiv si sa economisesti timp (poate chiar si bani?), tot ce trebuie sa faci este sa folosesti promptul de mai jos:

Sunt un/o {profesia ta} si folosesc ChatGPT pentru prima oara. Poti sa imi sugerezi o lista de ChatGPT prompts care pot ajuta un/o {profesia ta} sa devina mai productiv si sa economiseasca timp si bani?

Inlocuieste textul bolduit cu detaliile tale personale/profesionale si vei putea trece la treaba.

A se observa ca folosesc varianta (GPT 3.5 – adica ChatGPT Plus). Am acces si la GPT-4, dar acel model este inca in “limited release”.

Exemple:

Sunt un marketing manager:

Sunt un marketing manager

Sunt un contabil:

Sunt un contabil

Sunt un programator in JavaScript (am ales sa fiu mai specific in mod intentionat):

Sunt un programator in JavaScript

Si ultimul exemplu – Sunt o gospodina, mama a doi copii (am ales sa fiu descriptiv in mod intentionat)

Sunt o gospodina, mama a doi copii

Acum ca ai generat o lista de prompt-uri, acum poti sa iei fiecare prompt care iti poate fi util si sa il personalizezi si sa lucrezi cu el.

Cum poti sa continui sa folosesti un prompt?

Tot ce trebuie sa faci este sa iei prompt-ul generat de ChatGPT si sa ii adaugi mai mult context personal/profesional, pentru ca el sa faca sugestii (predictii) mai bune:

Sunt o gospodina - prompt extra

Sunt aceste solutii bune?

Habar nu am, pentru ca nu sunt o mama a doi copii, care este si gospodina. Unele sugestii mi se par valide, dar ele trebuie explorate mai departe, sunt sfaturi destul de superficiale.

Dar tu poti lua fiecare sfat pe care el il da si sa ii spui sa detalieze sfaturi cat poate de mult.

Prajitura Legume cu Pui

Nu ma intreba de ce numit-o “prajitura”.

Din acest motiv este important sa ai habar despre ce vrei si ce vrei sa obtii, pentru ca ChatGPT va da multe rateuri de genul.

De fapt, mi-am dat seama de ce o numeste “prajitura”, el de fapt a generat reteta in engleza si apoi a incercat sa o traduca/adapteze in limba romana.

Cam asa arata rezultatul in engleza:

Alta treaba cu legume si pui

Din “Stir-Fry”, adica un fel de prajeala, a devenit prajitura.

***

Daca devii constient ca ChatGPT va halucina la greu, mai ales in limba romana, pentru ca vei trece raspunsurile si printr-o bariera lingvistica care va altera continutul final, atunci iti va fi foarte usor sa treci peste limitari si sa vezi ca ti-a luat cateva secunde sa generezi un raspuns pe care sa-l explorezi mai departe, cu ajutorul ChatGPT sau facand “research” pe cont propriu.

Esenta utilizarii ChatGPT sta in a exersa sa scrii prompt-uri peste prompt-uri pentru orice task care implica o abilitate verbala sau care poate avea ca artefact (document) un text.

Posibilitatile sunt cu nemiluita, trebuie doar sa iti gasesti prompt-urile potrivite, care devin apoi template-uri pe care le poti folosi in viata de zi cu zi.

As vrea sa inchei acest articol intr-o nota specifica si anume cu un poem scris de ChatGPT despre acest articol:

Cum sa economisim timp, o intrebare-ntotdeauna,

La care ChatGPT ne vine-n ajutor ca o solutie minunata.

Productivitatea creste, iar stresul scade,

In articolul despre ChatGPT aflam cum sa economisim si sa progresam cu brio, in viata noastra agitata.

Mult succes (dublu)!

PS: nu uita sa distribui acest articol pe retelele de socializare