Thomas Edison

Be courageous! Have faith! Go Forward!(Fii curajos! Ai incredere ! Mergi inainte !) – Thomas Edison

Revista LIFE l-a denumit omul numarul unu al mileniului. Numarul inventiilor lui este uimitor – peste 1000 de brevete. A detinut cele mai multe brevete de inventie pe plan mondial, fiindu-i acordat cel putin unul in fiecare an, timp de 65 de ani consecutiv. Este fondatorul colosului General Electric ( a doua companie ca numar de angajati din lume – 315.000 in 2004)

De cate ori aprinzi lumina, asculti muzica la radio sau te uiti la un film, te bucuri de una din inventiile lui Thomas Edison. De fapt multe din activitatile pe care le facem zi de zi implica folosirea unei inventii a lui Edison.

S-a nascut pe 11 februarie 1847, cel mai mic intr-o familie cu 7 copii si nu a vorbit deloc pana la 4 ani. Insa, dupa ce a inceput nu se mai oprea. Fiecare adult pe care il intalnea era coplesit cu intrebari la care Edison dorea raspunsuri clare. Atunci cand punea o intrebare la care primea raspunsul : “Nu stiu”, intotdeauna intreaba “De ce?” De fapt curiozitatea care il macina si dorinta de a afla mereu ceva nou au fost trasaturile dominante in viata lui Thomas Edison.

Cand avea 7 ani, a fost dat afara din scoala din cauza hiperactivitatii sale si a….capului prea mare. Profesoara a sesizat ca Edison avea capul neobisnuit de mare pentru un copil de varsta lui si suparata pentru faptul ca mereu era in miscare si facea tot felul de nazbatii, a concluzionat ca este NEBUN si l-a trimis acasa.

Fiind constienta insa de inteligenta nativa a lui Tom, mama l-a tinut acasa si a inceput sa il invete acasa. L-a sfatuit sa se aboneze la biblioteca locala si sa citeasca tot ce poate, iar Tom a facut intocmai. A inceput cu prima carte si a citit toate cartile de pe rafturi pana la ultima. Pana la varsta de 12 ani, Thomas Edison citise deja Ascensiunea si Decaderea Imperiului Roman (Gibson), Istoria Omenirii (Sears), Dictionarul de stiinte si un numar de alte carti legate de aplicatiile practice ale chimiei.

Inca de la varsta aceasta iese in evidenta incapatanarea si perseverenta cu care Edison isi urmarea obiectivele, tenacitate care l-a ajutat mai tarziu sa treaca peste esecuri si sa incerce inca o data, si inca o data dupa ce daduse gres.

La 12 ani si-a convins parintii sa il lase sa isi castige proprii bani, vanzand ziare, bomboane si alte maruntisuri in trenul care trecea prin vecinatate. La 14 ani a profitat a reusit sa aiba aproape 300 de abonati la ziarul lui, “The Weekly Herald” publicand comunicatele de presa despre starea razboiului civil. In cele mai bune zile …mica publicatie ii aducea un profit de aproape 10 dolari pe zi, bani pe care ii folosea pentru intretinerea lui si pentru a-si aproviziona laboratorul artizanal de acasa cu diferite substante chimice pentru experimente.

Inca de la nastere, Tom avea un deficit de auz, la una din urechi iar acest lucru s-a agravat odata cu un incident in trenul in care vindea ziarele..cand unele substante ale lui Tom s-au amestecat si au provocat un incendiu. Conductorul a fost atat de furios incat i-a tras o palma lui Thomas chiar peste urechea afectata. Aceasta a dus la o agravare a auzului lui Edison. Surprinzator..peste ani cand se gasise o solutie pentru revenirea auzului, Edison a refuzat orice operatie sustinand ca ii va fi greu “sa inceapa sa invete cum functioneaza lucrurile intr-o lume de doua ori mai zgomotoasa”.

Una din calitatile lui Edison era tocmai aceasta inversunare de a cauta mereu metode alternative de a invata, de a incerca mereu alte si alte metode in locul celor traditionale.

In final Thomas a ajuns surd de urechea stanga si in proportie de 80% si la cea dreapta. Concluzia lui Edison : “Pacat…acum nu mai pot auzi pasarile la fel de bine! ”

Unul din evenimentele care au avut mare impact in viata lui Edison a fost invatarea Codului Morse si angajarea lui ca operator de telegraf la 15 ani.

La 16 ani, lucrand noaptea a realizat si prima lui inventie. Numita “automatic repeater” ..masinaria transmitea semnale morse automate unui numar de statii, permitand oricarui le primea sa le decodeze. N-a patentat niciodata ideea :)

La 19 accepta o slujba ca telegrafist-sef in biroul din Boston al Western Union Company. Motivul principal: Boston era vazut ca unul din principalele centre stiintifice la acea vreme, patria telegrafistilor la acea vreme asa cum Silicon Valey este pentru IT-isti astazi. Muncind 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana pentru Western Union, Thomas Edison continua sa se ocupe de proiectele lui in timpul noptii. Asa a aplicat pentru primul sau patent : o masina automata de numarat voturile. Din pacate, s-a lovit de opozitia parlamentarilor din Massachusetts care nu ii vedeau utilitatea si sustineau ca numararea voturilor manual este cea mai eficienta metoda.

To have a great idea, have a lot of them. (Ca sa ai o idee grozava, trebuie sa ai multe idei) Thomas Edison.

De la acest semi-esec, nereusind sa vanda nici un aparat, si fiind in criza de bani, Thomas si-a promis sa nu mai piarda timpul “inventand ceva care oamenii sa nu doreasca sa cumpere”

Plin de datorii si aproape de a fi concediat de la Western Union din cauza ca “pierdea timpul noaptea si nu se concentra pe responsabilitatile care ii reveneau”, Edison se imprumuta de 35 $ si pleaca spre New York, un oras mult mai orientat catre latura comerciala. Dupa 3 saptamani de stat in New York, Edison marturisea ca era aproape de “infometare”. In acest moment se intampla una din cele mai surprinzatoare coincidente din istoria lui Edison. Stand si cersind o cana de ceai de la un vanzator ambulant, Thomas observa peste drum sediul unei firme de brokeraj al carei manager intrase in panica. Edison isi face loc pana acolo si observa ca una din casele de marcat se defectase si nimeni nu avea idee cum sa o repare. In cateva secunde Edison isi ofera ajutorul si o pune pe roate foarte repede spre entuziasmul si admiratia managerului care ii ofera imediat un job pentru 300 $ pe luna. Era nu numai foarte bine, fata de casiga el inainte in Boston, dar era aproape dublu fata de cat agonisea un electrician de top in New York. Mai tarziu Edison recunostea ca experienta aceasta a fost cea mai “euforica” din viata lui, senzatia pe care a avut-o deodata ca trecand de la “mizerie la bunastare” fiind de nedescris.

In sfarsit, acum cu un job care ii asigura existenta, Edison putea sa se ocupe de ideile lui. Asa au inceput sa vina inventii peste inventii si primii bani seriosi. In mai putin de 6 luni o companie ii plateste 40.000 $ pentru drepturile de autor ale ultimei inventii.

Hell, there are no rules here – we’re trying to accomplish something.(Nu exista reguli aici, incercam sa realizam ceva!) – Thomas Edison

La 29 de ani (1876), isi deschide primul laborator (Menlo Park, New Jersey) – locul unde vor aparea cele mai multe din inventiile sale.

1877- apare primul fonograf

Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up (Cele mai multe din esecurile vietii sunt oamenii care nu si-au dat seama cat de aproape erau de succes decat dupa ce au renuntat) Thomas Edison

1879 – foarte dezamagit ca Bell reusise sa patenteze inaintea lui “prima transmitere a vocii umane printr-un fir”, ii lasa pe toti cu gura cascata inventand “primul bec electric cu incandescenta” Si daca aceasta singura inventie nu ar fi fost hotaratoare pentru evolutia societatii dupa el, intre 1883 – 1884 Edison pune la cale primul sistem automatizat de producere si distributie a becului electric, prima centrala electrica de iluminat care furniza energie pentru 7200 de becuri

In 1890 inventeaza Vitascopul, apoi dictafonul, mimeograful (vezi poze mai jos) si bateria electrica. Odata cu prezentarea kinetoscopului si primul film tacut in 1904, Edison lanseaza practic ..animatia!

Deja la inceputul secolului Edison era denumit pretutindeni “Vrajitorul din Menlo Park” , “Cel mai mare inventator din toate timpurile” sau “parintele epocii electricitatii” . Guvernul SUA ii cere sa creeze dispozitive care sa ajute la sistemele de aparare ale vaselor si submarinelor. Intre timp Edison da nastere la inventie dupa inventie.

I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work. (Nu am esuat. Doar am observat in 10.000 de moduri ce nu mergea bine) Thomas Edison

Doua momente din viata lui m-au impresionat. Atunci cand incerca sa gaseasca un filament pentru bec si toate se consumau. Iar el nu se dadea batut. A incercat peste 10.000 de filamente. De fiecare data cu acelasi entuziasm : “hai ca asta o sa mearga”.

Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time. (Cea mai mare slabiciune a noastra este ca renuntam. Cea mai sigura cale pentru a reusi este ca mereu sa mai incerci inca o data) Thomas Edison.

Cum se facea un bec in 1922 ? – Priviti cu atentie pe la 01:20 cum se testa rezistenta becurilor (prea tare)

I never did a day’s work in my life. It was all fun.(N-am muncit nici macar o zi in viata mea. Totul a fost distractie) Thomas Edison

Al doilea moment a fost cand el avea peste 60 de ani. Laboratorul pe care il construise in West Orange, New Jersey, era faimos in intreaga lume. El numea acest complex cu peste 16 etaje, “Fabrica mea de inventii”. Cladirea principala era masiva – mai mare ca suprafata decat 3 terenuri de fotbal. De aici el si echipa sa concepeau inventii, dezvoltau prototipuri, fabricau produse si le expediau clientilor. Devenise un model de cercetare si productie moderna.

Edison iubea acest loc. Petrecea acolo ore in sir. Adesea chiar dormea acolo, pe una din mesele din laborator. In anul 1914, in decembrie, laboratorul sau a fost cuprins de flacari si intreaga cladire impreuna cu zeci de milioane de dolari investiti s-au mistuit acolo.

In timp ce il privea de afara arzand, se spune ca ar fi rostit urmatoarele cuvinte : “Copii mergeti si aduceti-o pe mama voastra. Nu va vedea niciodata un foc ca acesta”

majoritatea oamenilor ar fi fost distrusi in aceasta situatie. Nu si Edison. “Am 67 de ani”, a declarat dupa tragedie, “dar nu sunt destul de batran ca sa o iau de la inceput. Mai am multe lucruri de inventat. Am mai trecut prin lucruri ca acestea”. A reconstruit laboratorul si a continuat sa lucreze inca 17 ani.

“Sper sa traiesc pana la o suta de ani”. A decedat la 84.

There’s a way to do it better – find it (Exista o cale sa faci lucrul acela mult mai bine – gaseste-o !) Thomas Edison

Laboratorul lui Edison

Fila cec a lui Edison.

Edison in Laborator

Print marca Edison – pt mimeograf (un aparat care facea duplicate ale hartiilor) – 1891 !!!

Reclama la Fonograf