Obiceiuri Mici, Schimbari Mari – Rezumat, Citate, Idei

Scurta descriere a cartii:

Cartea te ajuta sa iti creezi obiceiuri noi sau sa slabesti obiceiurile negative prin ceea ce BJ Fogg numeste “design comportamental”. La baza schimbarilor pe care acesta ti le propune sta metoda “Micilor Obiceiuri”.

Cartea are foarte multe exemple si idei pe care le-ai putea implementa imediat in viata ta.

Rezumat: Obiceiuri Mici, Schimbari Mari

Mai jos ai citate din carte sau gandurile pe care mi le-au provocat anumite pasaje din carte.

Nu tot ce scriu mai jos este o copie 1 la 1 la ce vei gasi in carte.

– […] cifrele alarmante ale obezitatii, privatiunii de somn si stresului raportate de mass-media si observate in laboratoarele de cercetare ale Universitatii Stanford imi arata ca exista o prapastie dureroasa intre ceea ce-si doresc si ceea ce fac, de fapt, oamenii. Diferenta dintre dorinta si actiune poate fi pusa pe seama multor lucruri – insa de cele mai multe ori oamenii se invinovatesc pe ei insisi. Internalizeaza urmatorul mesaj cultural: “E vina ta! Ar trebui sa faci mai multa miscare, dar nu faci. Rusine!”

– Gandeste-te la urmatorul lucru: daca incerci sa montezi un dulap urmand instructiuni gresite sau neavand toate piesele, te simti frustrat. Dar nu iti aduci tie reprosuri, nu-i asa? Il invinovatesti pe producator. Insa cand vine vorba de tentative nereusite de schimbare, nu invinovatim niciodata “producatorul”. Ne invinovatim pe noi insine.

Autocritica este un obicei in sine. In cazul unoria, e un gest reflex – ca o sanie care aluneca la vale pe partii deja batatorite.

– Daca urmezi metoda Micilor Obiceiuri […] rezultatele vor veni repede, pentru ca aceasta metoda presupune un proces al schimbarii placut, nu fortat. Cand urmezi acest proces, nu trebuie sa apelezi la vointa, sa-ti impui sisteme de cuantificare sau sa-ti promiti recompense.

– Informatia in sine nu schimba comportamentul. Aceasta este greseala multor oameni, chiar si a specialistilor de buna-credinta. Se presupune ca daca le oferi oamenilor informatia corecta, ei isi vor schimba atitudinea, care la randul sau, va schimba comportamentul. Eu numesc acest fenomen “eroare a circuitului informatie-actiune”.

Daca analizezi propriile experiente de viata, vei intelege ca nu este suficient sa fii informat pentru a-ti transforma viata.

– Esenta ” este urmatoarea: alege un comportament, fractioneaza-l, integreaza-l in mod natural in stilul de viata si dezvolta-l. Daca vrei sa creezi schimbari durabile, cel mai bine este sa pornesti cu pasi mici.

– Oricat de mult ti-ai dori sa cultivi un obicei sanatos, daca incepi in forta, nu vei putea sa-l efectuezi in mod regulat. Cu timpul il vei abandona.

In Metoda Micilor Obiceiuri, riscul nu este un factor al ecuatiei.

– Obiceiurile mici iti ofera optiunea discretiei. NU faci valva. Nimeni nu te poate sabota. Astfel reduci presiunea sociala. Pentru ca actiunile sunt atat de mici si programul atat de flexibil, riscul emotional este eliminat. Nu ai cum sa esuezi daca incepi de la nivel mic. Te poti impiedica, iar cand te ridici nu inseamna ca ai esuat, ci ca iti exersezi obiceiul.

– Un mit al schimbarii o tragea pe Amy inapoi: ideea ca trebuie sa pornesti in forta sau sa renunti. Traim intr-o societate educata in spiritul aspiratiilor si gratificatiilor imediate. Ne este greu sa incepem sau macar sa acceptam ideea unui progres treptat – adica esenta cultivarii unei schimbari semnificative si durabile. Ne demoralizam si intervin frustrarile de cand lucrurile nu dau rezultate imediate. Este natural. Este firesc. Dar este o mentalitate paguboasa.

Anatomia Micilor Obiceiuri:

  • Momentul ancora: iti reaminteste sa initiezi noul obicei pe care vrei sa ti-l insusesti
  • Versiunea redusa a noului obicei: efectuezi aceasta fractie a obiceiului imediat dupa momentul ancora
  • Sarbatorire imediata: Te feliciti imediat dupa efectuarea noului mic comportament

Modelul Fogg al comportamentului uman: Comportamentul = Motivatia x Abilitatea x Impulsul declansator -> C = MAI

“Designul Comportamental”

  • Modele: cum sa realizezi o analiza clara a comportamentului
  • Metode: cum sa creezi circuitul de declansare a unui comportament
  • Modelul Comportamental Fogg  C = MAI
  • Metoda Micilor Obiceiuri

Motivatia si abilitatea au o relatie compensatorie

  1. Cu cat motivatia de a efectua un comportament este mai mare, cu atat este mai probabil sa realizezi acel comportament
    • Cand motivatia este moderata, oamenii actioneaza numai daca actiunea este relativ usoara
  2. Cu cat un comportament este mai dificil, cu atat este mai putin probabil sa-l realizezi
    • Ca sa efectuezi o actiune dificila, motivatia trebuie sa fie puternica
    • Cu cat un comportament este mai usor de efectuat, cu atat este mai probabil ca el sa devina un obicei
  3. Motivatia si abilitatea lucreaza impreuna ca doi coechipieri
    • Intelegerea relatiei dintre motivatie si abilitate deschide usa unor noi oportunitati de analiza si constructie comportamentala. Daca unul dintre acesti doi parametri are un nivel redus, celalalt trebuie sa compenseze
    • Majoritatea comportamentelor devin mai usoare pe masura ce le repeti
  4. Niciun comportament nu se declanseaza fara un impuls
    • Daca nu ai un impuls, nivelul motivatiei si abilitatii nu conteaza. Esti sau nu esti stimulat sa actionezi
    • Daca nu exista un impuls, comportamentul nu se manifesta
    • Motivatia si abilitatea sunt parametri vitali. Ai intotdeauna un oarecare nivel de motivatie si abilitate pentru a efectua un comportament
    • Poti submina un comportament nedorit eliminandu-i impulsul

Cand vrei sa indrepti un comportament

  • Verifica daca exista un impuls declansator
  • Verifica daca persoana are abilitatea de a efectua comportamentul
  • Verifica daca persoana este motivata sa efectueze comportamentul

– In loc sa te judeci, incearca sa iti observi comportamentul asa cum un cercetator analizeaza o lamela de microscop: cu obiectivitate si curiozitate.


Obiceiuri Mici, Schimbari Mari - Rezumat Carte

Cumpara “Obiceiuri Mici, Schimbari Mari” – BJ Fogg