Legile Simplitatii

Avem tendinta sa complicam inutil lucruile De obicei ne tinem de regula : “de ce simplu, daca se poate si complicat?” E un adevarat chin sa explici un lucru pe intelesul unui copil pentru ca de regula credem ca lucrurile complicate sunt mai valoroase.

Lasate sa mearga singure lucrurile nu vor deveni niciodata mai simple ci doar din ce in ce mai complicate. Unii oameni urasc simplitatea in timp ce altii o apreciaza dar gasesc foarte greu sa reuseasca sa faca ceva simplu si usor de folosit. Oricine poate face o salata, dar putini stiu sa orneze o maslina.

Am citit de curand Edward de Bono : Simplicity, pe care v-o recomand cu caldura. Mai jos gasiti un rezumat al legilor simplitatii :

1. Trebuie să pretuiesti simplitatea
Pentru a ajunge la simplitate ai nevoie sa ti-o doresti. Pentru a ajunge sa iti doresti simplitatea trebuie sa o consideri de mare valoare.

2. Trebuie sa fi decis să cauti simplitatea
Oamenilor le place simplitatea daca vine pe gratis dar putini sunt dispusi sa investeasca resurse, timp si bani ca sa faca lucrurile mai simple.

3. Trebuie să înţelegi foarte bine problema
Dacă nu cauti să înţelegi care este exact problema pe care vrei sa o simplifici, rezultatele tale vor fi ‘simpliste’, mai degrabă decât simple. Simplitatea fara înţelegerea fenomenului este fara valoare.

4. Trebuie sa creezi alternative
Nu trebuie sa cauti mereu sa descoperi o singura solutie. Mai degraba faci lucrurile simple daca insiri toate alternativele si o alegi pe cea mai simpla dintre ele.

5. Trebuie sa pui la indoiala si sa renunti la solutiile traditionale
Orice solutie poate fi pusa la incercare, poate fi probata. Daca vrei sa pastrezi ceva de dragul traditiei, macar fa-o intro maniera constienta si rationala

6. Trebuie sa fii pregatit sa o iei de la zero
In cautarea simplitatii, modifica tot ce se poate modifica, porneste de la zero daca nu mai poti modifica nimic.

7. Foloseste concepte.
Conceptele sunt felul in care mintea umana intelege sa-si explice lumea din jur. Atentie : Daca nu folosesti concepte inseamna ca lucrezi cu detalii.

8. Imparte lucrurile mari in lucruri mai mici
Un lucru mic este de obicei mai simplu decat un lucru mare. Lucrurile mici servesc doar ca sa se impleteasca in ceva mare

9. Pregateste-te sa renunti la alte valori in schimbul simplitatii
Un sistem care tinde sa fie foarte cuprinzator devinde foarte complex. Va trebui sa renunti la ideea de a cuprinde toate lucrurile intrunul singur pentru a ajunge la simplitate

10. Trebuie sa stabilesti cine beneficiaza de simplitate
Un sistem poate fi conceput in asa fel incat sa fie simplu pentru utilizator dar foarte complicat pentru cei care il intretin.

8 thoughts on “Legile Simplitatii”

  1. Ma Ady da noi avem exemple in Romania mult mai elocvente si tu te apuci de americanisme? :))

    In primu rand ms pentru articol…m-ai ajutat sa economisesc ceva timp asa ca 10x , dar hai sa iti spun ceva autohton si anume: Constantin Brancusi….stai asa nu fugi ca nu vb de arta aici :) , ei bine marele Brancusi credea in simplitate, daca te uiti la toate operele lui el mereu a mers catre simplitate, simplificand obiectele a suprimat detaliile inutile si a facut in asa fel incat sa arate doar detaliile care intradevar contau, gandestete ca asta http://www.luxury-gadgets.com/images/brancusi.jpg se numeste pasare…atunci cand s-a dus cu ea in America i-au confiscat-o americanii la vama fiindca au crezut ca este arma alba (oameni culti nu gluma) :)) si acum sa ramanem la simplitate…Brancusi scria pe una dintre operele lui: “Dumnezeu a facut viata atat de simpla iar oamenii au facut o pasiune din a o complica”… Bancusi e mai tare decat toti americanii care se dau in carti “How to” usor lipsite de esenta…e adevarat insa ca americanii sunt mult mai usor de intelesi pe cand Brancusi este usor inaccesibil daca nu cunosti anumite valori ale sale….as putea sa vorbesc despre el vreo 3-4 ore insa nu e cazul….oricum…ideea e importanta si bine de retinut…tine-o tot asa si fa ca articolele tale sa fie liant intre verigile slabe ale motivatiei….

    10X pentru articole

  2. M-am gandit si la Brancusi ca un exemplu al simplitatii. Din pacate insa pentru cei care tind sa complice lucrurile, Brancusi n-a oferit care era reteta lui magica. :)

Comments are closed.