De ce n-o sa poti niciodata sa-ti administrezi timpul?

Marea problema este ca…nu poti “administra” timpul. Pur si simplu viata nu functioneaza asa. Timpul “exista” pur si simplu si trece indiferent daca tu te superi pe el sau nu, indiferent ca faci un lucru care schimba lumea sau stai tolanit in fotoliu si mananci pop-corn uitandu-te la Mircea Badea.

Cu toate astea preferam sa nu credem acest lucru si  insistam ca daca am fi “MAI ORGANIZATI” dintr-o data viata noastra ar fi schimbata si brusc am incepe sa rezolvam toate lucrurile pe care le taraganam acum. O adevarata industrie este creata in jurul sistemelor si planificarii, anual se vand de milioane de dolari softuri care te ajuta sa faci liste cu taskuri.

E amuzant totusi ca cele mai mari imperii din istorie s-au cladit fara Outlook, fara patratele galbene de hartie lipite peste tot si fara asa numitele “to-do lists”

procrastinate now

Vrei sa stii cum au reusit mereu oamenii obisnuiti sa faca lucruri remarcabile? Au folosit o unealta pe care o ai si tu, o am si eu la dispozitie:

Mindset-ul.

Incerc de mult timp sa traduc in romaneste termenul asta  dar nu am gasit inca un corespondent care sa exprime tot. Mindsetul este starea aia pe care o ai cand perspectiva ta asupra realitatii care te inconjoara vine din convingerile pe care le ai despre ce te inconjoara si iti influenteaza comportamentul ulterior.

Ca sa dau un exemplu, cineva care practica sport in mod regulat, se antreneaza si alearga la concursuri si isi hraneste trupul si mintea cu ceea ce il poate ajuta sa castige in fata unui competitor are un mindset de invingator. Altul care castiga din cand in cand, isi pune singur piedici si nu are grija de corpul lui are un mindset de pierzator, indiferent cate pastile ar lua si ce incaltaminte performanta ar purta la concursuri. Pe termen lung, cel cu mindsetul bun castiga in mod constant.

Acelasi lucru e valabil in orice domeniu al vietii. Inainte sa incepi sa inveti cum sa-ti organizezi viata trebuie sa incepi sa inveti cum sa-ti formezi convingeri clare referitor la ce vrei tu sa realizezi si de ce vrei sa realizezi.

Sa nu ne dam dupa deget. Ca societate regresam si devenim tot mai inapoiati pe masura ce tehnologia, confortul si distractia isi fac loc tot mai mult in vietile noastre. Devenim mai slabi, mai dependenti de lucrurile pentru care am muncit si care ar fi trebuit sa ne elibereze timpul si sa ne dea mai multa energie pentru a ne bucura cu cei pe care ii iubim.

Sa luam spre exemplu termenul “recreere” pe care il folosim cand vrem sa ne relaxam si sa ne umplem bateriile. Cum se recreaza oamenii acum? Jocuri pe computer, Tv, Cluburi. Nu vad nici o “Re-Creere” in asta, doar niste oameni obositi care vor sa simta putina placere in viata lor. Apoi a doua zi o iau de la capat.

Cum ar fi daca ai reusi sa te “recreezi” intr- adevar reusind sa scoti ce e mai bun din tine pentru a avea o viata mai implinita?

Inceteaza sa mai vrei sa fii organizat!

Am obosit sa aud chestia asta cu organizarea. Eu sunt haotic. Organizarea mea este ca totul sa fie  dezorganizat. Am totul vraiste pe birou si cu toate astea stiu fiecare bucatica de hartie unde o gasesc cand am nevoie de ea. Alte persoane nu sunt ca mine. Au nevoie de o organizare “geometrica”, spatiala, in niste limite trasate clar. Care e solutia?

Problema cea mai mare cu a vrea sa fii organizat este ca in 99% din cazuri o faci pentru a fi pe placul cuiva. Fie ca e vorba de seful tau, fie ca e vorba de partenerul tau sau de parinti in toate cazurile doar incerci sa te conformezi unor standarde impuse de altii.

A face mai multe lucruri in acelasi interval de timp fata de cate faceai inainte n-o sa te faca sa te simti mai bine. Cei mai ocupati oameni din lume nu sunt si cei mai fericiti la fel cum cei mai bogati oameni din lume nu au aceeasi pace interioara ca un Nea Ion de la tara. Cu toate astea, ce te opreste acum sa reusesti sa faci ceea ce iti pui in minte?

In ultimele 6 luni am reusit sa-mi schimb cateva obiceiuri proaste pe care le aveam pentru ca mereu trageam de timp si iti voi impartasi ce am invatat de-aici

In articolele urmator vei vedea 3 tipuri de comportamente care ne distrug vietile si ce putem face in privinta asta.