Cum sa-ti negociezi salariul la interviu – metoda rapida

Daca vrei sa te angajezi stii ca partea care te intereseaza cel mai mult de obicei  cand te duci la un itnerviu este CAT CASTIGI si ce primesti. Am fost la multe interviuri de-a lungul timpului si am fost si de cealalta parte a baricadei fiind nevoit sa tin interviuri si sa angajez oameni. Impletind cunostintele pe care le am din vanzari am ajuns la o metoda care in majoritatea cazurilor functioneaza foarte bine daca o folosesti pas cu pas cand vrei sa obtii un salariu mai mare la interviu.

people6

 

Am stat azi de vorba cu cineva care maine are un interviu si urmeaza sa-si negocieze salariul. I-am dat aceleasi sugestii pe care le scriu mai jos.

Daca ai trecut de primul interviu si esti chemat la al doilea sau chiar al treilea e clar ca oamenii aia au vazut ceva bun la tine, la experienta ta, la abilitatile tale, la potentialul tau si TE VOR. Al doilea sau al treilea interviu e folosit DOAR ca sa-si dea seama mai bine de diferentele dintre tine si ceilalti candidati ramasi pe lista pentru a face cea mai buna alegere. In majoritatea cazurilor diferentele nu se fac pe baza banilor.

1. Nu aduce tu primul vorba de bani.

Sunt unii care te vor sfatui sa pui tu pe masa oferta si sa zici cat doresti. Eu te sfatuiesc sa nu faci asta. Cel mai bine este daca angajatorul nu stie care sunt pretentiile tale. S-ar putea sa ceri o suma care tie ti se pare mare si imediat sa o aprobe pentru ca ei se gandisera la ceva muuuult mai mult. Daca esti intrebat ce salariu vrei iti sugerez sa raspunzi asa:

Sunt deschis sa discut orice oferta rezonabila pentru abilitatile si experienta mea. Spuneti-mi care este oferta dumneavoastra!

2. Indiferent ce oferta ti se face, fii trist.

Exact, joaca teatru. Fii nemultumit. Chiar daca ti s-au oferit masina, telefon, laptop, propriul birou, asigurare privata de sanatate, abonament la fitness si apartament plus salariu…nu arata ca esti incantat. Daca te entuziasmezi s-ar putea sa pierzi de unde ai fi putut castiga mai mult

3. Nu raspunde imediat la o oferta financiara.

Dupa ce ti s-a facut oferta, spune ca te vei gandi si vei da raspunsul in 2 zile dupa ce vei finaliza discutiile si cu celelalte firme la care mai ai inteviuri.

4. Revino dupa 2 zile cu un mail sau telefon.

Aici e partea care te poate ajuta sa castigi in plus la negociere asa ca fii foarte atent la ea. Spui asa:

M-am gandit la oferta pe care mi-ati facut-o, este interesanta, cu toate astea as dori ca salariul sa fie de ………(Aici ceri cu 10 – 20% mai mult decat ti-au oferit ei. Strica 100 – 200E in plus?)

5. APOI TACI.

Dupa ce ai zis ca vrei salariul X, TACI. Pur si simplu. Primul care deschide gura PIERDE. Tensiunea care apare in momentul ala e destul de mare si vei fi tentat sa aduci argumente sau sa spui ceva care sa motiveze cerinta ta. ABTINE-te si TACI. AI zis ce ai dorit, acum mingea e in terenul celuilalt.

Ce se va intampla.

3. Scenarii:

1. Vei primi ce ai cerut

2. Vei primi un raspuns de genul: este putin mai mult decat am cerut noi, iti putem oferi X(mai mult decat iti oferisera initial)

3. Vei primi un raspuns de genul (ne pare rau…cat v-am oferit prima oara este ultima noastra oferta)

Al treilea scenariu este putin probabil. Stii de ce? Pentru ca nici o companie nu face cea mai buna oferta din prima. Mereu sunt pregatiti sa mai dea ceva. Asa ca NEGOCIAZA.