Viata e ca o cafea buna

Un grup de oameni de succes in apogeul carierei lor, toti avand joburi si pozitii de vis, masini si case au facut o vizita unui fost profesor din facultate. Discutia a alunecat treptat spre cat de stresanta si obositoare e viata zi de zi.

coffee art Profesorul i-a intrebat daca vor sa bea o cafea buna si s-a intors din bucatarie cu vas mare plin cu cafea si o multime de cesti. Unele erau din portelan fin, altele din sticla, plastic, unele aratand normal, altele foarte delicate si scumpe, unele cu insertii aurite, altele cu toarta ciobita, si i-a rugat pe fiecare sa se serveasca.

Cand toti aveau cate o ceasca de cafea in mana profesorul le-a zis : Daca ati observat fiecare dintre voi a pus cafea in cate o ceasca scumpa si fina lasand cestile simple si ieftine goale pe masa. E normal sa vreti ceea ce e mai bun in viata, dar tocmai asta e sursa problemelor si a stresului pe care il aveti zi de zi.

Nu conteaza ce ceasca ai ales, cafeaua are acelasi gust. Ceasca nu adauga nici o calitate cafelei. In cele mai multe cazuri o face doar sa fie mai scumpa sau in alte cazuri nu putem vedea ce e de fapt inauntru. Ceea ce ati vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceasca si totusi inconstient ati ales cele mai scumpe si bune cesti. Si apoi ati inceput sa va uitati la ceasca celuilalt gandindu-va ca e mai frumoasa decat a voastra.

Viata e ca o cafea buna : jobul, banii, cariera, masina, casa, hainele, pozitia in societate sunt cestile. Doar ne ajuta sa ne traim viata, dar nu sunt VIATA. Hainele pe care le avem, pozitia in societate si banii nu inseamna viata. Doar ne ajuta sa traim viata. Nu definesc ceea ce inseamna viata. Din contra majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidiosi pe altii care au mai mult si nu reusesc sa se bucure de ceea ce au.

Cateodata concentrandu-ne doar pe ceasca, uitam sa savuram cafeaua.

Savurati cafeaua, nu cestile! cei mai fericiti oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai feiricit oameni stiu sa se bucure cat mai mult de ceea ce au, acolo unde au, in momentul prezent. Ei fac viata sa fie frumoasa.

P.S. Gasiti mai multe despre cafea si pe Cafegiu.ro Eu sunt fascinat de cate am invatat in ultima perioada. S-ar putea sa scriu si acolo articole din cand in cand.

12 thoughts on “Viata e ca o cafea buna”

  1. La cafea nu-i chiar asa cum zici. Cafeaua e mult mai mult decat o bautura. E si cana, locul unde o bei, ambianta locului, cu cine anume o bei… De exemplu (ca sa iau un caz extrem) – o cafea bauta dintr-o cana scumpa, intr-o cafenea pariziana, cu muzica buna, va fi mult mai buna decat o cafea bauta intr-un starbucks dintr-un pahar de carton (starbucks pentru mine nu e cafenea – e ca un macdonalds al cafelei, iar paharul de carton/plastic e inacceptabil, decat eventual pe avion).

    Ca sa extind ideea, cam la fel e si in viata. Unii spun “nu conteaza unde traiesti, ce mananci, cum te imbraci, cati bani ai, etc” cata vreme stii sa te bucuri de viata. Corect! Dar daca stii sa te bucuri de viata, poti folosi banii ca un mijloc pentru mai multe motive de a te bucura (sau pentru a inlatura nemultumiri)! Ideea nu e sa te bucuri *de cat mai putin*, ci sa te bucuri *de ceea ce ai*! Daca ti se ofera mai mult intinde mana si ia si bucura-te de ce ai primit. Daca cineva iti ofera cana de aur, ia-o si bucura-te de ea! Ai fi ipocrit sa zici ca nu e asa!

  2. In acelasi spirit cu povestioara spusa mai sus va recomnad un film cu foarte multe mesaje de acest tip: “Peaceful Worrior” cu Nick Nolte.
    Sunt foarte multe lucruri care in viata ne acapareaza atentia si uitam pana la urma esenta …viata nu reprezinta destinatia, ci drumul pana la destinatie pt ca pana la urma toti avem aceeasi destinatie, iar drumul si modul in care privesti exprientele prin care treci.
    Toate cele bune.

Comments are closed.