Daca esti in cautare de tehnici de invatare rapida, atunci ai “aterizat” unde trebuie.
In acest articol vei invata:
- de ce felul cum gandesti afecteaza felul cum inveti
- 10 principii ale invatarii rapide
- 4 tehnici de invatare rapida (a treia te va surprinde, pentru ca e probabil cea mai eficienta)
De ce felul cum gandesti afecteaza felul cum inveti
Sa inveti ceva nou este un proces destul de dificil si care supune creierul tau la presiuni majore.
Totusi, in functie de mentalitatea (mindset) ta relativa la procesul de invatare, s-ar putea sa iti fie mai usor sau mai dificil sa inveti.
Dr. Carol S. Dweck, profesor de psihologie la Universitatea Stanford si autorul cartii “Mindset: O noua psihologie a succesului”, este o autoritate in domeniul psihologiei educationale.
Ea afirma ca oamenii au in general 2 tipuri de mentalitati legata de propria educatie:
- Mentalitate “fixa”: persoanele care au mentalitate fixa considera ca oamenii vin la “pachet” cu un set abilitati si talente. De asemenea, aceste persoane considera ca ori te pricepi imediat la o treaba, ori nu te vei pricepe vreodata. Exemplu: daca aceste persoane nu reusesc sa se descurce la matematica, considera ca nu sunt suficient de inteligente pentru a se descurca mai bine la matematica. Mentalitate fixa = sa fii de convingerea ca abilitatea/talentul este de obicei o problema a genelor cu care ai venit pe lumea asta, nu o provocare pe care o poti rezolva in timp.
- Mentalitate “de crestere”: persoanele care au mentalitate de crestere considera ca oamenii pot deprinde noi abilitati prin antrenament si perspeverenta pe tot parcursul vietii. Aceste persoane considera ca daca depun mai mult efort, abilitatea lor de a se descurca mai bine va creste. Exemplu: daca gresesc la matematica, considera ca este o problema de competenta si vor incerca sa corecteze ce anume nu au inteles, pentru a putea in cele din urma sa se descurce mai bine. Mentalitate de crestere = sa fii de convingerea ca abilitatea/talentul este o provocare pe care o poti rezolva in timp, nu o limitare de ale genelor cu care esti echipat.
Cele 10 Principii ale invatarii rapide
Principiile de mai jos sunt extrase din rezumatul carti “The First 20 Hours: How to Learn Anything Fast”:
Alege un proiect entuziasmant
Alege un proiect pe care esti nerabdator sa il incepi.
Cu cat esti mai interesat de abilitatea pe care vrei sa o practici, cu atat o sa iti fie mai usor sa te tii de plan.
Asigura-te totusi ca proiectul pe care il alegi are si un anumit grad de urgenta (ai avea nevoie de abilitate “ieri”).
Incearca sa dobandesti cate o abilitate pe rand:
Atunci cand incerci sa inveti de toate in acelasi timp, vei ajunge sa nu inveti nimic.
Asadar, pentru ca probabil nu stai nici bine cu timpul liber, cel mai bine ar fi sa alegi o singura abilitate pe care sa o exersezi in putinul timp liber pe care il ai la dispozitie.
Defineste nivelul acceptabil de performanta:
Nivel acceptabil inseamna sa practici abilitatea la un nivel satisfacator.
Cam greu sa devii word-class in 20 de ore, dar poti sa devii suficient de bun sa iti impresionezi prietenii.
Daca proiectul devine suficient de interesant dupa cele 20 de ore de invatare rapida, atunci poti sa continui sa iti ridici nivelul de performanta.
Deocamdata tinteste pentru “suficient de bine”.
Fractioneaza abilitatea in mini-abilitati (Chunking)
Aceasta activitate se mai numeste si chunking.
Orice abilitate reprezinta un cumul de mini-abilitati si este important sa stii care sunt mini-abilitatile pe care trebuie sa le dobandesti.
De exemplu: la fotbal nu este suficient doar sa sutezi puternic, conteaza si plasamentul in teren, conteaza abilitatea de a dribla, sa pasezi, sa tii de minge in situatii de pressing, etc.
Fa rost de toate resursele necesare ca sa incepi
Unele abilitati au nevoie de echipament sau au niste cerinte pe care trebuie sa le indeplinesti inainte de a practica cu adevarat. Asigura-te ca ai toate cele necesare ca sa te poti apuca de treaba.
De exemplu: ca sa inveti SQL, nu este suficient sa stii sintaxa SQL, ai nevoie si de un sistem de baze de date instalat pe calculator, sa ai si niste baze de date cu care sa poti sa interactionezi ca sa inveti amaratele alea de “JOIN”-uri.
Elimina obstacolele care te impiedica sa exersezi
Pe masura ce vei invata, vei da peste tot felul de obstacole precum:
- timp petrecand activitati de setup: instaland soft-uri, configurand unelte etc
- resurse de care nu te poti folosi atunci cand ai nevoie: poate practici un sport intr-un loc care are un program fix sau vremea nu tine cu tine
- mediul de lucru iti distrage atentia in continuu: zgomot, televizor, device-uri care suna intr-una, email-uri, etc
- obstacole mentale: frica, rusine, fobii, neincredere
Planifica-ti timpul pentru a putea exersa constant
Nimeni nu are timp suficient intr-o zi, dar cu siguranta faci mai multe activitati mici pe parcursul zilei care pot fi eliminate si inlocuite cu practica abilitatii pe care vrei sa dobandesti
Creeaza bucle de feedback
Daca dureaza cateva luni pana apuci sa pui in practica abilitatea pe care o dobandesti, feedback-ul va fi venit mult prea tarziu.
Incearca sa “esuezi” repede, in asa fel incat sa stii ce anume este necesar sa exersezi.
Cu cat feedback-ul vine mai repede pe masura ce practic abilitatea ta, cu atat o sa fie mai bine.
Din acest motiv abilitatile care pot fi practicate in public au bucle de feedback mai rapide, lucru ce iti permite sa testezi diverse abordari.
Practica in reprize scurte, dar intense
Nu trebuie sa petreci 8 ore pe zi practicand abilitatea ta, pentru ca vei atinge foarte repede legea randamentelor descrescatoare.
Ce inseamna asta, inseamna ca dintr-un anumit punct, nu mai obtii acelasi randament, chiar daca efortul pe care tu il depui este constant.
Practic te simti ca si cum ai incerca sa umpli o galeata care este deja plina. O idee ar fi sa folosesti tehnica pomodoro.
Pune accentul pe cantitate si pe viteza:
Cand esti la inceput esti tentat sa te concentrezi pe acuratete.
Cand inveti este important sa practici cat mai mult, ca sa ai cat mai multa expunere si trebuie sa accepti ideea ca deocamdata rezultatul poate fi maxim satisfacator.
Un exemplu banal ar fi ca in loc sa cauti sa scrii articolul perfect, mai bine cauta sa scrii multe articole sa vezi ce anume prinde. :)
Daca ai trecut de lista de mai sus de principii pentru invatare rapida, atunci inseamna ca esti pregatit sa treci prin lista de tehnici de invatare rapida de mai jos.
1. Tehnica Pomodoro
Daca esti in cautarea unei metode simple si eficiente de a-ti imbunatati procesul de invatare si de a-ti gestiona mai bine timpul, tehnica Pomodoro ar putea fi solutia perfecta pentru tine.
Ce este tehnica pomodoro?
Tehnica Pomodoro este o metoda de gestionare a timpului dezvoltata de Francesco Cirillo in anii ’80. Aceasta implica lucrul in intervale de 25 de minute, numite “pomodori”, urmate de pauze scurte de 5 minute.
Ca sa incepi un pomodoro (un interval de 25 de minute) mai intai trebuie sa stabilesti un obiectiv, apoi sa setezi un timer pentru 25 de minute pentru a lucra intens si peste 25 de minute vei lua o pauza de 5 minute.
Dupa patru astfel de cicluri, se recomanda o pauza mai lunga de 15-30 de minute.
Cum te poate ajuta tehnica Pomodoro sa inveti mai rapid:
Tehnica Pomodoro are urmatoarele avantaje:
- Creste concentrarea si mentine energia mentala
- Previne epuizarea
- Ajuta la gestionarea timpului eficient
- Reduce tendinta de a procrastina
- Te ajuta sa stabilesti niste obiective clare
Ca sa inveti mai multe despre Tehnica Pomodoro si cum te poate ajuta, iti recomand articolul nostru detaliat: Tehnica Pomodoro: Ce Este Si Cum Poti Folosi Aceasta Metoda.
2. Repetitia spatiata
Repetita spatiata este o metoda de invatare care implica revizuirea informatiilor la intervale de timp din ce in ce mai mari.
Aceasta tehnica se bazeaza pe “efectul de spatiere” care arata ca invatarea este mai eficienta atunci cand informatiile sunt revazute in mod repetat si la intervale de timp crescatoare, in loc sa fie invatate intr-un singur bloc de timp (cramming).
La baza acestei tehnici, sta si curba uitarii care este un concept ce descrie cat de repede uitam informatiile pe care le invatam, in functie de timp si de repetarea acestora.
Cum sa aplici repetitia spatiata in procesul de invatare
Dupa cum am spus si mai sus, procesul de repetitie spatiata se bazeaza pe curba uitarii si presupune urmatorii pasi:
- Imparte materialul pe care vrei sa-l inveti in bucati mici si planifica sesiuni de invatare scurte, dar frecvente, in loc sa incerci sa inveti totul odata (adica sa faci cramming).
- Revizuieste informatiile la intervale de timp crescatoare, cum ar fi dupa 24 de ore, 3 zile, o saptamana, doua saptamani si asa mai departe, in functie de nevoile tale si de cat de bine retii informatiile.
- Evalueaza-ti progresul periodic si ajusteaza intervalele de timp in functie de nevoile tale, astfel incat sa te concentrezi pe consolidarea informatiilor pe care inca nu le-ai retinut bine.
carui probabilitate sa il uiti este foarte mare).
Cum te poate ajuta Repetitia Spatiata ca sa inveti mai repede:
Repetitia spatiata are urmatoarele beneficii:
- Eviti suprasaturarea si oboseala
- Imbunatatesti retentia pe termen lung
- Permite repetarea si consolidarea cunostintelor
- Repeti eficient, pentru ca vei repeta doar informatie pe care esti pe cale sa o uiti si vei sari peste ceea ce ai retinut deja
Ca sa inveti mai multe despre Repetitia Spatiata si cum te poate ajuta, iti recomand articolul nostru detaliat: Repetitia Spatiata: Tot ce trebuie sa stii.
3. Dormi mai mult si mai bine
Numeroase studii au aratat ca somnul adecvat este esential pentru a retine eficient informatiile.
Lipsa somnului sau somnul de calitate slaba pot afecta negativ consolidarea memoriei, ceea ce duce la dificultati de invatare si retentie.
In timpul somnului, creierul selecteaza si elimina informatiile considerate nerelevante sau redundante.
Acest proces de “curatare”, numit si consolidarea memoriei ajuta la optimizarea resurselor cognitive si la pastrarea informatiilor relevante si importante.
Informatiile relevante si importante se refera la acele cunostinte, fapte sau experiente care au valoare si semnificatie pentru individ, si care contribuie la intelegerea, functionarea si dezvoltarea sa.
Repetitia este un mod de a decide ca ceva este important si relevant.
Consolidarea memoriei are loc in ambele faze, dar diferite tipuri de memorii sunt consolidate in mod predominant in diferite etape ale somnului.
Somnul uman are mai multe faze, printre cele mai cunoscute sunt:
- somnul cu unde lente (NREM)
- somnul cu miscari rapide ale ochilor (REM).
De exemplu, memoria procedurala (cum sa faci ceva) este consolidata in principal in timpul somnului REM, in timp ce memoria declarativa (fapte si evenimente) este consolidata in timpul somnului NREM.
In timpul somnului, creierul reactiveaza si “retraieste” experientele si informatiile recent invatate.
Acest proces de reactivare ajuta la stabilizarea si consolidarea conexiunilor neuronale implicate in aceste memorii, facandu-le mai rezistente la uitare.
Pe langa stabilizarea conexiunilor neuronale, somnul ajuta si la rearanjarea si integrarea informatiilor in structurile de memorie pe termen lung.
Acest proces permite creierului sa faca legaturi intre informatiile noi si cele existente, imbunatatind astfel intelegerea si retentia.
Daca vrei sa inveti mai multe despre cum sa iti imbunatesti biologia corpului tau, iti recomand sa citesti articolul despre biohacking: Introducere in Biohacking – Cum sa traiesti mai bine.
4. Extrage esentialul cu ajutorul Regulii 80/20 (Principiul lui Pareto)
Principiul Pareto afirma ca aproximativ 80% din rezultate provin din doar 20% din eforturi. Cu alte cuvinte, o mica parte a efortului depus produce majoritatea rezultatelor.
Economistul si sociologul italian Vilfredo Pareto observase in urma cercetarilor sale ca aproximativ 80% din terenurile Italiei erau detinute de doar 20% din populatie.
Observatia ca 20% din populatia Italiei detine majoritatea averii imobiliare ale tarii l-a socat, dar l-a si intrigat pe Pareto, fapt pentru care a cautat sa studieze daca aceasta relatie se respecta si in alte tari, ca mai apoi sa o studieze si in alte domenii, inclusiv agricultura.
De-a lungul timpului, acest principiu a fost imprumutat in foarte multe arii si domenii si foarte multi oameni au incercat sa inteleaga cum pot aplica acest principiu atat in viata profesionala, cat si in viata personala, pentru a avea rezultate mai bune, cu mai putine eforturi.
Cum sa folosesti Principiul Pareto ca sa inveti mai usor
De exemplu, daca iti doresti sa devii un vorbitor fluent intr-o limba straina, poti descoperi ca invatarea celor mai frecvente 20% din cuvinte iti va permite sa intelegi si sa comunici mai rapid, decat daca ai sta si ai incerca sa intelegi cat mai multe cuvinte, inainte sa incepi sa vorbesti cu cineva in acea limba straina.
In acest caz, poti sa te concentrezi pe invatarea acestor cuvinte “esentiale” si sa le folosesti in diverse contexte, in loc sa incerci sa inveti toate cuvintele dintr-un dictionar.
Ca sa aplici principiul Pareto in procesul de invatare trebuie sa urmaresti pasii urmatori:
- Identifica conceptele cheie sau temele fundamentale care ofera cea mai mare intelegere sau aplicabilitate
- Concentreaza-ti eforturile de studiu asupra acestor teme
- Odata ce aceste concepte sunt bine intelese, restul materialului va fi mai usor de abordat.
Un alt mod de aplicare a principiului Pareto este sa alegi sa te concentrezi doar pe acele tehnici de studiu care te ajuta sa retii cel mai mult material sau pe subiectele care sunt esentiale pentru examenele sau obiectivele tale de invatare.
Nu are rost sa explorezi 20 de tehnici de invatare daca reusesti sa aplici cu consecventa 2-3 tehnici.
Pentru a intelege mai bine Regula de 80/20, iti recomand articolul detaliat: Principiul Pareto Sau Regula 80/20: Ce Este Si Cum Functioneaza.
Concluzii
Ca sa inveti mai repede, trebuie sa iti dai seama cat mai repede ce functioneaza si ce nu functioneaza.
Dupa ce ai aflat, esential este sa faci mai mult din ceea ce functioneaza si mai putin din ceea ce nu functioneaza.
Nimeni nu are timp sa dedice ore in sir in fiecare zi, pentru a invata ceva nou.
Oricine isi doreste sa invete ceva nou, dar nimeni nu vrea ca procesul de a deveni bun la acel ceva sa dureze prea mult.
Cu cat devii mai bun mai repede, cu atat mai bine, ca sa ai disponibilitatea necesara sa gestionezi momentele de frustrare.
In general, oamenii nu isi creeaza un plan de invatare, ci aleg sa invete din mers, care este un mod sigur de a progresa, dar incredibil de ineficient, pentru ca lasi tot procesul sa fie dirijat de factori externi tie.
Ca sa iti dezvolti o abilitate foarte repede, trebuie sa fii dispus sa experimentezi si sa practici deliberat, astfel incat sa iti poti ajusta abordarea in functie de rezultatele pe care le obtii.
Sper ca recomandarile din acest articol sa iti fie de folos.