Te porti asa cum se asteapta ceilalti sa te porti

Un exercitiu bun de dezvoltare personala este sa te gandesti repede cum te percep cei din jurul tau. Daca faci asta chiar acum vei observa ca sunt unii oameni foarte apropiati de tine care te vad intr-un fel, prietenii te vad in alt fel, partenerii de afaceri altfel, colegii altfel, oamenii care nu te suporta, altfel.

Intrebarea mea este: cand te intalnesti cu oamenii acestia, in ce masura te porti la fel cum se asteapta ei sa te porti?

Un grup de psihologi a facut un experiment pentru a vedea cat de mult ne afecteaza comportamentul felul in care ne vad ceilalti din jurul nostru.

c15_20573215

 

Au luat un grup de barbati si i-amuimpartit in doua. Li s-a spus ca vor primi niste telefoane si va trebui sa mentina o conversatie la telefon cu niste femei. Barbatilor din primul grup li s-a dat o poza cu o femeie foarte atragatoare, intr-un costum de baie iar barbatilor din al doilea grup li s-a dat o poza cu o femeie grasa, urata si plina de cosuri.

Obiectivul experimentului era sa testeze un stereotip de comportament valabil peste tot. Majoritatea oamenilor acorda persoanelor frumoase niste calitati suplimentare, din oficiu. Nu e corect dar pur si simplu asa se intampla. Mai ales barbatii fac greseala asta, sa creada ca o femeie frumoasa este si inteligenta si buna la suflet si ca iubeste copiii..etc.

Asadar avem doua grupuri de barbati. Barbatii din primul grup cred ca vorbesc la telefon cu o femeie frumoasa iar cei din al doilea grup ca vorbesc cu o femeie urata.

Acum vine punctul interesant:

Toti barbatii vorbesc de fapt cu aceeasi femeie care nu stie nimic despre experiment

Isi va da ea seama ca unii barbati o vad atractiva si isi va schimba comportamentul?

Sau..

Isi va da seama ca unii barbati o cred urata si isi va schimba comportamentul?

Cand cei care au facut experimentul au ascultat inregistrarile au observat ca atunci cand femeia vorbea la telefon cu un barbat care o credea atractiva comportamentul ei dadea semne specifice unei persoane care se simte atractiva si are un respect de sine crescut:  vorbeste mai animat si pare sa se bucure de discutie mai mult.

Practic femeia isi modela comportamentul in functie de asteptarile pe care ceilalti le proiectau asupra ei.

Deci oamenii simt cum sunt vazuti de ceilalti si se poarta in functie de asteptarile pe care ceilalti le au de la ei.

Daca ai niste angajati si le spui mereu ca nu sunt in stare de nimic….nu te mira daca oamenii nu-si fac treaba. EI doar isi modeleaza comportamentul in functie de asteptarile pe care le ai de la ei.

Daca le spui copiilor tai ca sunt prosti si ca nu vor reusi nimic in viata, nu te mira daca ei nu vor face nimic toata ziua si se vor uita la televizor pe canapea. Tu crezi ca ii ambitionezi dar de fapt proiectezi asupra lor niste asteptari dupa care ei se modeleaza.

Asteapta-te la ce e mai bun de la oameni si ei se vor stradui sa iti demonstreze ca e asa cum ai crezut.