Succesul poate fi replicat?

Cand te uiti la omenii care au realizat lucruri remarcabile in viata lor reusesti sa observi niste lucruri comune? Daca ar fi sa analizezi ce au in comun Aristotel, Einstein, daVinci, Sigmund Freud, Nikolas Tesla, Mozart, Henry Ford ai reusi sa gasesti firul rosu ?

Imi place sa experimentez. Prefer de zece ori mai mult sa intalnesc pe cineva care a trecut prin multe probleme si a tras niste concluzii care l-au ajutat sa exceleze decat sa am de-a face cu cineva care a primit totul pe tava.

Sa revin. Oare oamenii de succes au ceva in comun? Este vreun set de ingrediente care ii deosebeste de ceilalti? Este ceva in firea lor sau pur si simplu muncesc mai mult decat restul ca sa-si atinga visele? Se poate extrage cumva un algoritm al succesului care sa poata fi replicat? Nu, nu ma refer la pilule magice. Ma refer la lucruri pe care sa inveti sa le faci pas cu pas si care sa te ajute sa obtii rezultatemult mai rapid atunci cand iti pui ceva in minte.

In anii ‘70 John Grinder si Richard Bandler au dezvoltat o pasiune pentru cautarea unor “modele”  ale succesului. Asa cum majoritatea inventiilor sunt la baza modele din natura replicate tehnologic (exemple : comparatia avion – pasare, constructia aripilor fluturilor – ecranele Imod, sau mai multe aici) ei au incercat sa caute “patternuri”, modele care se repeta in viata oamenilor de succes si sa le replice sub forma unor unele valabile oricui. Cum vorbesc oamenii de succes? Cum gandesc? Cum se mica? etc.  Munca lor impreuna cu a altor prieteni care li s-au alaturat , printre care si Robert Dilts a primit denumirea de NLP- neuro linguistic proggraming (programare neuro-lingvistica) . Pe scurt , Bandler, Grinder si Dilts credeau ca experientele umane sunt legate intre ele prin trei mari componente :

– Limbajul

– Neurologia

– Programarea (sau asocierea).

Sistemul neurologic regleaza felul in care corpul nostru reactioneaza, limbajul determina cum interactionam si comunicam ce ni se intampla iar asocierile determina realitatea pe care o cream pentru noi insine. Ce incearca NLP-ul sa faca este sa determine care sunt dinamicile intre Limbaj, neurologie si programare si cum se pot folosi pentru a-ti atinge obiectivele.

Neuro se refera la creier si neurologie, la cum ne reprezentam informatiile. De exemplu, iti poti folosi ochii pentru a vedea ceva. Alte cai de a experimenta lumea sunt auzul, kinestezicul (simtul tactil si trairi emotionale), gustul si mirosul.

Lingvistic se refera la limbajul – imagini, sunete, trairi, gusturi, mirosuri si cuvinte- pe care il folosim in amintirea unei experiente particulare (sau in a prevedea o experienta viitoare). De exemplu, ai luat micul dejun azi dimineata? Cand iti amintesti aceasta experienta, poti vedea o imagine mentala? Poti auzi anumite sunete (poate radioul din bucatarie) sau poti simti gustul si mirosul mancarii? Si in plus, cum te simteai? Fericit, obosit, entuziasmat? In cazul unei experiente viitoare, te vezi pe tine reusind, fiind plin de succes? Sau te vezi esuand?

Imaginile, sunetele, emotiile, gusturile, mirosurile si cuvintele prin care descrii experienta viitoare, au o foarte mare legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample! Tu iti creezi realitatea!

Programare se refera la obiceiurile, patternurile, programele si strategiile tale. Daca e o zi de lucru, urmezi anumite patternuri pentru a te pregati sa ajungi la munca? Poate iti place sa mai stai intins 5 minute dupa ce suna ceasul desteptator. Dusul il faci inainte sau dupa micul dejun? Cu siguranta, daca acorzi putina atentie la ceea ce faci, vei observa ca ai astfel de patternuri, obiceiuri, programe, strategii pentru tot ceea ce faci. Unele dintre aceste patternuri te ajuta, dar altele nu – astfel apar rezultate nedorite. Poti fi constient de aceste patternuri sau le poti constientiza doar cand cineva ti le scoate in evidenta, sau exista patternuri de care nu esti sau nu vei fi constient niciodata. Oricum ar fi, aceste patternuri influenteaza felul in care ai grija de tine, felul in care comunici cu altii, etc. Daca aceste patternuri genereaza lucruri pozitive in viata ta – FOARTE BINE! Daca descoperi ca unele patternuri nu iti sunt de folos sau te limiteaza, nu ar fi util sa le poti identifica si modifica astfel incat sa lucreze in folosul tau?

Intrebare: Cine ti-a structurat aceste patternuri, obiceiuri, strategii si programe? Tu ai facut-o! Deci cine le poate schimba? Tu poti! Primul lucru e sa iti dai seama ca tu conduci aceste patternuri.

de aici.

Asadar, poti studia vietile oamenilor de succes si poti trage niste concluzii pe care sa le asamblezi sub un set  de principii, reguli, tehnici valabile pentru oricine?

2 thoughts on “Succesul poate fi replicat?”

  1. mey e simplu, nu e vorba de nici o nebunie mai sus mentionata, doar de un vis de care te tii cu dintii, si putin noroc… trust me, I know.

Comments are closed.