Scoate rugina inainte sa bei apa

Nu sunt cel mai disciplinat om din lume. De fapt, ma defucusez atat de repede incat nici n-ai timp sa iti dai seama cum am reusit sa o fac. Poate ai prieteni sau cunosti oameni care sunt foarte organizati si rigurosi, care respecta regulile si ajung la timp de fiecare data si fac asta cu naturalete si usurinta.

La mine nu a fost simplu niciodata. Pentru fiecare lucru de care ma apuc a trebuit sa invat si sa folosesc tot felul de trucuri ca sa imi tin mintea prezenta acolo si sa nu ma defocusez, sa imi pastrez cheful

Old Waterpump, Cambridge 2

Apoi am invatat ca daca ma las influentat de starea emotionala in care sunt nu dau cele mai bune rezultate intotdeauna.

Stii ce inseamna sa fii influentat de stare?

Sa lucrezi bine si sa dai randament doar cand te simti bine si nu ai probleme in viata.

Momentele astea sunt rare. Mereu apar probleme, lucruri care te fac sa te ingrijorezi. Daca nu ti-e foame, ti-e sete. Daca nu ai de platit facturi, ai de incasat facturi pe care nu le incasezi. Daca nu te doare mana, te doare maseaua. Daca nu te-ai certat cu prietena sau prietenul…te-ai certat cu vreun coleg. Lucrurile astea iti influenteaza starea si nu te lasa sa te concentrezi.

A trebuit sa invat sa lucrez fara sa ma las influentat de stare.

Unul din lucrurile pe care le-am invatat si m-au ajutat foarte mult se bazeaza pe urmatorul exemplu:

Inainte de a bea apa curata trebuie sa scoti gunoiul afara

Creierul nostru functioneaza putin ca o pompa veche de apa. Stiti modelele acelea cu maner de care trebuia sa dai in sus si in jos ca sa pompeze apa. Ei bine, daca pompa n-a mai fost folosita de mult timp, incepi sa dai de maner in sus si in jos ca sa-ti astamperi setea dar tot ce iese este o apa murdara plina de rugina cu gust ingrozitor. Solutia nu este sa te opresti din pompat ci sa continui pana iese tot gunoiul afara.

La fel si in privinta motivatiei. Trebuie doar sa te apuci de treaba, indiferent daca esti intr-o stare buna sau nu. Continua pana toate ideile negative sau gunoiul ies la suprafata si ramane esenta, pana cand simti ca intr-adevar apele s-au limpezit si dai ce e mai bun din tine.

Am observat ca daca ma apuc de treaba desi n-am chef si incep sa fac ceea ce mi-am propus, dupa 5-10 minute deja intru in starea creativa pe care mi-o doream. Dar alea 5-10 minute sunt esentiale.

Saptamana trecuta am inceput un experiment care mi-a intrecut asteptarile. Aproape 500 de oameni s-au inscris in Motivation Challenge, un joc simplu care presupune ca in fiecare zi sa faci o misiune care sa te ajute sa fii mai motivat. Au fost lasate zeci de comentarii si ma bucur enorm ca pana acum a avut impact in viata celor care s-au implicat.

Misiunea 1 – 166 comentarii:

misiunea1

 

Misiunea 3 – 110 comentarii

misiunea3

 

 

Misiunea 5 – 197 comentarii

misiunea5