Richard Wurmbrand : Mari Romani

Updated on: July 30, 2020

Acest articol este foarte vechi. Va fi in curand rescris si va oferi mult mai multa valoare fata de ce ofera acum

***

Cand s-au anuntat cei 10 finalisti de la Mari Romani multa lume a fost surprinsa de aparitia lui Richard Wurmbrand in top. de la reactii “n-am auzit de el” pana la “cine e asta? ” s-a vazut nivelul de cultura al generatiei de azi care il vad pe Gigi Becali ca un model

Prezentarea lui Wurmbrand:

[audio:http://enjoying.evonet.ro/adi/prezentare wurmbrand.mp3]

Richard Wurmbrand (n.24 martie 1909, Bucures,ti – d. 17 februarie 2001, Los Angeles) a fost un evreu convertit la cres,tinism, pastor lutheran, persecutat între 1941-1944 de autoritatile române ca evreu si dupa instalarea regimului comunist în România det,inut politic ca protestant.

S-a nascut in Bucuresti in 1909, fiind cel mai mic din cei patru baieti ai unei familii de evrei romani. Dotat intelectual, vor­bind fluent noua limbi, Ri­chard a avut o tinerete fur­tu­noa­sa, activand in politica de stanga, si lucrand ca „stockbroker”. In 1936 s-a casatorit cu Sabina. Calatorind in acelasi an prin muntii Romaniei, tanarul cuplu evreu a intalnit un tamplar crestin care le-a pus in mana o Biblie. Neavand educatie, nu le-a putut explica prea mult, si nu le-a pu­tut raspunde la intrebari, ci doar i-a sfatuit sa-si faca timp sa citeasca macar una din Evanghelii, care de fapt este o scur­ta biografie a celei mai mari persona­li­tati a poporului evreu, Isus Christos. Ei au citit, au intalnit si alti evrei crestini, si s-au intors la Dumnezeu devenind crestini. S-au alaturat bisericii Misiunii Anglicane pen­tru Evrei din Bucuresti. Curand Richard a fost ordinat pastor anglican si mai tarziu pastor lutheran.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, pastorul Richard Wurmbrand si so­tia sa Sabina au desfasurat fara frica o lucrare misionara crestina ilegala. Ei au smuls numerosi tineri evrei din ghetto-uri, au predicat zilnic in multe adaposturi si au fost arestati de cateva ori pentru activitate crestina ilegala in timpul starii de razboi. Odata au fost gata sa fie impus­cati de un tribunal militar. Au fost scapati numai la interventia editorului sef al principalului ziar al Romaniei din vremea aceea. Parintii Sabinei, doua surori si un frate au pierit in masacrele naziste.

Dupa razboi, in 1945 Partidul Comunist a convocat unn congres al cultelor la care au participat 4000 fr preoti, pastori, rabini, din toate cultele, in incercarea de a-si casitga sprijinul religios. Dintre toti cei din sala Wurmbrand a fost singurul care a sustinut faptul ca un crestin trebuie sa fie devotat lui Hristos iar comunismul este un sistem de teroare. Pentru acest lucru cateva saptamani mai tarziu ..in timp ce mergea spre biserica Richard Wurmbrand a fost rapit si aruncat in inhisoare timp de 8 ani.

In tot acest timp a suferit tortura, tentative de spalare a creierului, zile intregi petrecute in celula condamnatilor la moarte..pentru un singur motiv : nu inceta sa vorbeasca prigonitorilor lui despre credinta Crestina. In clipurile urmatoare Wurmbrand vorbeste pentru Congresul SUA despre metodele de tortura din inchisoare

Incercari de spalare a creierului:

——————————————————-

Fortati sa inghita sare si apoi sa stea fara sa bea apa ore intregi:

A fost tinut sub un nume fals intr-o celula izo­lata. Datorita pozitiei sa­le internationale de con­ducator crestin, diplomati si ambasade straine au in­tre­bat au­toritatile comunis­te despre soarta sa. A­ces­tea au min­tit, spunand ca nu a fost a­res­tat, ci a fugit din Ro­mania . Mai tarziu, in­divizi din securitate, dan­du-se drept fosti detinuti, colegi de inchisoare i-au relatat sotiei sale ca au asistat la inhumarea lui in cimitirul inchisorii. Atat familia cat si prietenii sai din tara si din strainatate, au fost sfatuiti sa-l uite, pentru ca este mort.

Dupa 8 ani in inchisoare timp in care i se spusese ca sotia lui s-a recasatorit si crestinii au disparut din Romania..a fost eliberat ..cu conditia sa nu mai predice. Wurmbrand a ignorat aceste conditii si a continuat sa isi faca slujba.

In 1959 a fost arestat din nou si condamnat la 25 ani de inchisoare. A fost torturat si batut din nou. In 1864 a fost eliberat ca urmare a unnei amnestii generale.

Dandu-si seama de marele pericol al unei noi arestari, crestinii din Norvegia au negociat cu autoritatile comuniste in vederea obtinerii permisiunii pentru ca familia Wurmbrand sa poata parasi Romania . Pretul obisnuit pentru un expatriat era 2.000 de dolari. Pentru Wurmbrand au ce­rut 10.000 de dolari. Cartile sale „Tor­tu­rat pentru Hristos” si „Biserica Subte­rana” descriu aceste lucruri in detaliu.

in 1966 a ajuns in SUA in Philadelphia. S-a întâmplat în asa fel încât, în acea zi, era cel mai mare miting de sustinere a Vietnamului Comunist. Principalul vorbitor era un pastor prezbiterian care sustinea cu vehementa cauza comunistilor. Oprindu-se sa asculte din curiozitate, Pastorul Wurmbrand s-a dus direct la microfon strigând, “Nu stii nimic despre comunism! Eu sunt doctor în comunism! Ar trebui sa fi de partea victimelor comunismului, nu de partea tortionarilor”. “Cum adica esti doctor în comunism” a rasunat cu sarcasm replica pastorului. “Iata acreditarile pe care le am!” a raspuns Wurmbrand, scotându-si camasa, aratând urmele adânci ale cicatricelor. Politia a l-a luat pe Wurmbrand deoparte, cerându-i sa se îmbrace, suficient pentru ziaristi sa faca fotografii dramatice si sa ceara interviuri. În ziua urmatoare în aproape toate ziarele importante din Statele Unite, si câteva din afara, pe prima pagina erau fotografii ale pastorului care aratau urmele torturilor, si cereri de interviuri, pe baza carora Pastorul Wurmbrand a trebuit sa-si amâne întoarcerea, prelungindu-si astfel sederea în Statele Unite cu o luna si jumatate.

In mai 1966 in fata Sub­co­mi­tetului Securitatii Interne a Senatului din Washington, Richard Wurmbrand a adus marturie asupra celor petrecute in inchisorile comuniste si descoperindu-si pieptul, a aratat cele 18 cicatrici adanci, urmare a celor indurate. Istoria a fost raspandita in lume prin ziarele din America , Europa si Asia .

Puteti urmari in clipul urmator ranile lui Wurmbrand, marturie a sutelor de crestini torturati si omorati in inchisorile comuniste:

Intrebat de cicatricea din zona inimii Wurmbrand a spus ca e vorba de o rana de cutit in urma torturii, la fel cicatricea de la gat. Celelalte cicatrici sunt semne ramase a batailor, insemnarilor cu fierul rosu sau cutitului.

I have been with physicians, I have much more broken bones than anybody, so either I broke my bones or somebody else broke them

I went to a hospital. There were several physicians. I can give their names. I spoke with them about religion. In the beginning they said, “We are atheists,” and then they saw my body and I asked them what treatment do I need. They said: “About treatment, do not ask us. Ask only the one in whom we don’t believe, but who has kept you alive, because according to our medical books, you are dead. A man who has what you have, with four vertebras broken, cannot live. According to our medical books, you are dead. If you are alive, then the one in whom we don’t believe has kept you alive.”

Stabilita in SUA, familia Wurm­brand a inceput “Misiu­nea Crestina pentru lumea co­mu­nista”, actuala “Vocea Mar­tirilor”, o organizatie pentru in­trea­ga lume, avand ca scop sa ajute pe crestinii persecutati de regimurile comuniste si sa-i evanghelizeze pe comunisti. Misiunea are ramuri in 35 de tari din lumea libera. Dupa caderea comunismului in Rusia, o deschidere speciala au avut spre tarile Arabe. Vorbind personal in multe tari, pastorul Wurm­brand a atras atentia lumii a­su­pra cauzei fratilor lor crestini uitati. Mesajul lui permanent a fost: „ Urati sistemele rele, dar iu­bitii pe persecutori, si in­cercati sa-i castigati pentru Christos” O credinta adanca, o gandire profunda, si o in­te­li­genta vie s-au combinat toate ca sa-i dea o personalitate calda, apropriata tuturor. Principiul lui era, „ Ajuta pe oricine, da-i oricui vine sa ceara de la tine, chiar daca nu-l poti ajuta decat cu putin”. Conducatorii crestini din toata lumea l-au numit Martirul Viu si Un Pavel al Cortinei de Fier .

Pastorul Wurmbrand a vorbit aproape in toate tarile din lumea libera si a condus multe interviuri televizate. Un exemplu este aparitia lui uluitoare de o ora si jumatate la televiziune cu Madelaine Murray O’Hare, o ateista declarata, pe care a lasat-o fara replica. El a zis: „am calatorit prin toata lumea si am vazut multe lucrari de binefacere in spitale crestine, orfelinate evreesti, chiar si case de batrani budiste. Ai putea tu sa-mi dai un singur exemplu de stabiliment de binefacere ateist?” O’Hare a tacut timp de trei minute si nu a gasit raspuns.

Wurmbrand a fost activ, a vorbit si a calatorit pentru Misiune pâna la vârsta de peste 85 de ani. În ultimii 5 ani de viata a fost tintuit la pat datorita unei boli contractate în timpul anilor de închisoare. A murit la 17 februarie 2001, la vârsta de 91 de ani, din cauza unei insuficiente respiratorii. Carti ale pastorului Wurmbrand pot fi comandate online prin libraria CLC România.

Puteti citi iin engleza decalratia sa completa in fata Congresului American AICI

Alte resurse:

Richard Wurmbrand despre Iubire:

[audio:http://enjoying.evonet.ro/adi/iubirea44.mp3]

—————————————————

Richard Wurmbrand despre Cearta

[audio:http://enjoying.evonet.ro/adi/certurile intre credinciosi.mp3]

—————————————————

Wurmbrand in Tarile Arabe :

[audio:http://enjoying.evonet.ro/adi/30000 biblii.mp3]

—————————————————

Ca sa votezi in continuare pentru cel mai mare roman : pe siteul http://www.mariromani.ro sau SMS la 1861, valabil în retelele Orange, Vodafone si Zapp;
– apelând numarul de telefon 031.570.1100, cu tarif normal, din reteaua Romtelecom (care are si posibilitatea de apelare internationala;
– prin taloanele publicate în Evenimentul Zilei.