Puncte de vedere

Se spune ca la o galerie de arta a fost afisat un singur tablou timp de o saptamana. Toti peretii erau goi cu exceptia celui cu respectivul tablou. Cozi intregi de oameni stateau zilnic si admirau opera artistului. Probabil te intrebi ce era atat de unic la tabloul ala.

Tabloul avea dimensiuni gigantice : panza ocupa trei sferturi din perete iar pictura era asa : un punct negru in centrul tabloului, pe un fond alb.

Atat.

Fiecare vizitator isi dadea cu parerea despre tabloul ala. Datorita tendintei de a se misca odata cu turma, de a gandi la fel ca turma si de a comenta in spiritul turmei, au aparut fel si fel de pareri despre “SIMBOLISTICA” tabloului. De la Adam si Eva n-au fost atatea pareri si comentarii. Unii spuneau ca in tabloul ala e rezugravita Capela Sixtina, altii ca de fapt reprezinta Sfarsitul lumii, iar altii pur si simplu erau tacuti si muti de uimire in fata geniului creator.

Artistul a fost intrebat de un vizitator mai curajos:

– “Maestre, ce reprezinta acest punct negru pe fond alb?”

La care Maestrul a raspuns sictirit:

– “Ala e punctul meu de vedere”

E uimitor cat de subiectivi suntem cand analizam lucrurile care ni se intampla. Doi barbati se uita la acelasi meci de fotbal si au pareri total diferite in functie de echipa cu care tin. Doua femei se uita la un film si au reactii total opuse cand eroul moare. Un caine isi face nevoile pe peluza ta si in timp ce tu spumegi de furie, stapanul se bucura ca in sfarsit covorul lui din sufragerie e curat in seara aia.

Cand spui “realitatea e ca…..” spui doar CUM VEZI TU lucrurile. Si oricat ai vrea sa fii obiectiv nu ai cum. Poti fi obiectiv atunci cand ai un standard la care sa faci referire. Fara un etalon comun obiectivitatea nu exista, deci realitatea e doar o parere subiectiva.

Poti vorbi, de exemplu, la nesfarsit despre egalitatea intre sexe. Atata timp cat in mintea unei femei asta reprezinta de fapt ca trebuie sa se poarte si sa actioneze la fel ca un barbat, nu vei reusi sa ii explici unui barbat de ce ar fi nevoie cateodata ca el sa schimbe scutecele copilului. Barbatii vad toata discutia asta total diferit fata de o femeie. Pentru ca nu exista un standard la care amandoi sa fi cazut de acord ca fiind “prototipul de femeie perfect” sau “prototipul de barbat perfect”

Poate pentru mine o femeie e definita de cuvintele “delicatete, atentie, mama, mancare calda, o imbratisare calduroasa cand ajungi acasa” ca sa spun doar cateva din cele care imi trec prin minte si cand spun “cariera, munca 12 ore pe zi, protectie” automat imi sare in cap imaginea unui barbat. Sunt sigur ca o femeie “moderna” ma va contrazice si va incepe lungi dizertaii pe tema asta dar daca asta e “etalonul meu” rezultatul va fi doar o discutie in contradictoriu.

Pentru ca avem puncte de vedere diferite.

Asa ca inceteaza sa mai spui “realitatea e ca….” pentru ca urmeaza sa spui doar cum vezi tu lucrurile.

Imagineaza-ti ca te uiti pe gaura cheii intr-o incapere si drept in fata vezi un scaun si o masa. Vorbesti la telefon cu un prieten care se uita in aceeasi incapere pe geamul de afara si ii spui :

– In camera asta sunt doar “o masa si un scaun” iar el iti raspunde :
– Eu nu vad nici o masa sau scaun. Realitatea e ca…..in camera e doar un pat.

Unghiul din care privesti iti afecteaza felul de a gandi.

Cum se citeste urmatoarea propozitie :

“GODISNOWHERE” ?

GOD IS NOW HERE sau GOD IS NOWHERE ?

3 thoughts on “Puncte de vedere”

Comments are closed.