Principiul Pareto sau Regula 80/20: Ce este si cum functioneaza

Principiul Pareto afirma ca aproximativ 80% din rezultate provin din doar 20% din eforturi. Cu alte cuvinte, o mica parte a efortului depus produce majoritatea rezultatelor.

Principiul Pareto, cunoscut si sub denumirea de regula 80/20, este un concept important in aproape orice domeniu, in special domeniilor afacerilor, eficientei si productivitatii.

Cine a descoperit acest Principiul lui Pareto?

Economistul si sociologul italian Vilfredo Pareto observase in urma cercetarilor sale ca aproximativ 80% din terenurile Italiei erau detinute de doar 20% din populatie.

Observatia ca 20% din populatia Italiei detine majoritatea averii imobiliare ale tarii l-a socat, dar l-a si intrigat pe Pareto, fapt pentru care a cautat sa studieze daca aceasta relatie se respecta si in alte tari, ca mai apoi sa o studieze si in alte domenii, inclusiv agricultura.

De-a lungul timpului, acest principiu a fost imprumutat in foarte multe arii si domenii si foarte multi oameni au incercat sa inteleaga cum pot aplica acest principiu atat in viata profesionala, cat si in viata personala, pentru a avea rezultate mai bune, cu mai putine eforturi.

Joseph M. Juran, un inginer american cu origini romanesti, care a studiat lucrarile lui Vilfredo Pareto, a popularizat aceasta observatie, dupa ce a observat ca regula 80/20 se aplica chiar si in cazul problemelor de calitate pe care acesta le studia, numind descoperirea lui Pareto: “Principiul lui Pareto”.

Cum poti aplica regula 80/20 in viata personala?

Exista mai multe moduri in care poti folosi acest principiu pentru a-ti imbunatati viata personala.

Un mod de a profita de aceasta regula ar fi sa identifici cele mai importante activitati care iti aduc cele mai mari beneficii si sa te concentrezi in principal pe acestea.

De exemplu, daca iti doresti sa fii mai sanatos, poti descoperi ca 20% din exercitiile pe care le faci iti aduc 80% din rezultatele dorite.

De asemenea, poti observa ca 20% dintre lucrurile pe care le mananci, iti produc 80% din problemele legate de mancatul sanatos.

In acest caz, poti sa te concentrezi pe acele exercitii sau acele alimente care te ajuta sa mananci mai curat si sa alegi sa te concentrezi doar pe ce este mai benefic pentru tine.

Cum sa aplici principiul Pareto la locul de munca?

La locul de munca, regula 80/20 poate fi aplicata in diverse moduri:

  • poti identifica cele mai importante sarcini sau proiecte care iti aduc cele mai mari rezultate si sa le prioritizezi.
  • poti identifica activitatile care iti consuma cel mai mult timp si sa incerci sa le optimizezi sau sa le externalizezi sau sa incetezi cu totul din a le mai face
  • poti identifica colegii care sunt cei mai productivi si sa inveti de la ei cum anume se mentin in top, trecand peste nevoia de a descoperi tu singur cum sa faci acest lucru

Un alt exemplu simplu de cum poti aplica Principiul Pareto:

Daca petreci mult timp raspunzand la e-mailuri, poti incerca sa iti stabilesti anumite intervale de timp in care sa te ocupi exclusiv de aceasta activitate, astfel incat sa nu iti distrugi fluxul de lucru si concentrarea.

Principiul lui Pareto, spuneam si mai sus, se aplica in multe alte arii ale vietii profesionale.

Aceasta relatie poate fi observata in multe arii ale unui business:

  • o mica parte dintre clienti iti aduc majoritatea veniturilor
  • o mica parte dintre clienti iti creeaza cele mai multe probleme
  • o buna parte dintre vanzari sunt realizate de o mana de angajati

Si asa mai departe.

Totusi, nu trebuie sa vezi principiul lui Pareto ca fiind strict un raport de tip 80/20, ci mai degraba ca sunt arii specifice ale activitatilor de interes, pe care daca te concentrezi, vor produce majoritatea rezultatelor scontate.

Legatura dintre Principiul Pareto si “Legea Puterii”

Principiul lui Pareto este strans legat de Power Law (legea puterii) datorita modului similar in care ambele descriu distributiile inegale in diferite fenomene.

Legea Puterii descrie o relatie functionala intre doua cantitati, unde o schimbare relativa intr-o cantitate determina o schimbare proportionala exponentiala in cealalta cantitate, independent de marimea initiala a acelor cantitati.

Aceasta lege este adesea observata in fenomene naturale si sociale, cum ar fi distributia marimii oraselor, frecventa cuvintelor in limbaj sau distributia veniturilor intr-o economie.

In multe tari, distributia marimii oraselor urmeaza o lege a puterii: un numar mic de orase sunt foarte mari (metropole), in timp ce majoritatea oraselor sunt mult mai mici.

In lingvistica, Legea Puterii poate fi observata in distributia frecventei cuvintelor: un numar mic de cuvinte sunt folosite foarte des (cum ar fi articolele si prepozitiile), in timp ce majoritatea cuvintelor sunt utilizate mai rar.

In esenta, ambele concepte reflecta o realitate comuna in multe sisteme si fenomene:

Distributii inegale si concentrarea unor cantitati mari (cum ar fi bogatia, influenta sau popularitatea) in mainile unui numar relativ mic de entitati sau indivizi. Acest lucru este observat in economie, stiinte sociale, biologie si alte domenii.

Cum poate fi folosita regula 80/20 in dezvoltarea ta personala?

Poti identifica cele mai importante abilitati sau cunostinte care iti pot aduce cele mai mari beneficii si sa te concentrezi pe acestea.

De exemplu, daca iti doresti sa devii un vorbitor fluent intr-o limba straina, poti descoperi ca invatarea celor mai frecvente 20% din cuvinte iti va permite sa intelegi si sa comunici mai rapid, decat daca ai sta si ai incerca sa intelegi cat mai multe cuvinte, inainte sa incepi sa vorbesti cu cineva in acea limba straina.

In acest caz, poti sa te concentrezi pe invatarea acestor cuvinte “esentiale” si sa le folosesti in diverse contexte, in loc sa incerci sa inveti toate cuvintele dintr-un dictionar.

Intrebari Frecvente despre Principiul Pareto

1. Ce este Principiul Pareto?

Principiul Pareto, cunoscut si ca regula 80/20, este o teorie economica care afirma ca 80% din efecte sunt adesea generate de 20% din cauze. De exemplu, in afaceri, se spune ca 80% din vanzari provin de la 20% din clienti.

2. Cine a formulat acest principiu si cand?

Principiul a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto la sfarsitul secolului al XIX-lea. El a observat initial ca 80% din terenurile din Italia erau detinute de 20% din populatie.

3. Este Principiul Pareto o regula stricta?

Nu, Principiul Pareto este mai degraba o observatie empirica decat o lege stricta. Raportul 80/20 este aproximativ si variaza in diferite situatii. Este mai mult un ghid pentru identificarea celor mai influente cauze intr-un anumit context.

4. In ce domenii se aplica acest principiu?

Principiul Pareto poate fi aplicat in multe domenii, inclusiv in afaceri, management, software, sanatate, si chiar in viata personala. De exemplu, in managementul timpului, se spune ca 20% din activitatile noastre produc 80% din rezultatele noastre.

5. Cum pot folosi Principiul Pareto pentru a-mi imbunatati productivitatea?

Poti folosi Principiul Pareto pentru a identifica care activitati sau sarcini produc cele mai semnificative rezultate. Apoi, concentreaza-te pe acele activitati si minimizeaza sau deleaga restul. Acest lucru te poate ajuta sa fii mai eficient si sa realizezi mai mult cu mai putin efort.

6. Functioneaza Principiul Pareto in toate cazurile?

Nu neaparat. Desi este un principiu util pentru analiza si prioritizarea eforturilor, exista situatii in care distributia 80/20 nu se aplica. Este important sa evaluezi fiecare situatie in particular si sa nu presupui ca principiul este universal valabil.

7. Cum poti identifica care 20% din eforturile tale contribuie la 80% din rezultate?

Incepe prin a analiza activitatile si rezultatele tale recente. Cauta modele sau tipare – ce activitati ti-au adus cele mai mari beneficii sau succes?

De exemplu, intr-o afacere, puteti analiza care produse sau servicii genereaza cea mai mare parte a veniturilor.

In viata personala, ar putea fi anumite obiceiuri sau activitati care iti aduc cel mai mare nivel de fericire sau satisfactie.

8. Poate fi aplicat Principiul Pareto in managementul finantelor personale?

Da, se poate aplica si in gestionarea finantelor personale.

De exemplu, s-ar putea sa descoperi ca 20% din cheltuielile dvs. sunt responsabile pentru 80% din totalul cheltuielilor.

Identificand aceste cheltuieli majore si gestionandu-le mai eficient, poti economisi o suma semnificativa de bani.

9. Este Principiul Pareto util in luarea deciziilor?

Da, principiul poate fi un instrument util in procesul de luare a deciziilor, ajutandu-te sa te concentrati pe ceea ce conteaza cu adevarat.

Poate ajuta la eliminarea “zgomotului” sau a detaliilor nesemnificative, permitandu-ti sa te concentrati pe factorii critici care influenteaza cel mai mult rezultatul final.

10. Pot folosi Principiul Pareto pentru a-mi imbunatati sanatatea?

Da, este posibil. De exemplu, s-ar putea sa descoperi ca doar cateva schimbari in dieta sau dintr-o rutina de exercitii fizice contribuie la majoritatea imbunatatirilor in sanatatea ta. Concentrandu-te doar pe acele schimbari care aduc rezultate iti poate poate aduce beneficii semnificative fara a fi nevoie sa te suprasoliciti.

11. Cum pot aplica Principiul Pareto in educatie sau invatare?

In educatie, poti utiliza principiul pentru a identifica care subiecte sau metode de studiu sunt cele mai eficiente pentru invatare.

De exemplu, te poti concentra pe pe tehnici de studiu care te ajuta sa retii cel mai mult material sau pe subiectele care sunt esentiale pentru examenele sau obiectivele tale de invatare.

Concluzii despre Principiul lui Pareto

Principiul lui Pareto este un model mental care te poate ajuta sa observi care sunt lucrurile cele mai importante pe care te poti concentra ca sa ai rezultate bune cu eforturi mici.

Poti lua aceasta regula de 80/20 si sa o aplici in majoritatea domeniilor si activitatilor care conteaza pentru tine.