Principiul Pareto afirma ca aproximativ 80% din rezultate provin din doar 20% din eforturi. Cu alte cuvinte, o mica parte a efortului depus produce majoritatea rezultatelor.
Principiul Pareto, cunoscut si sub denumirea de regula 80/20, este un concept important in aproape orice domeniu, in special domeniilor afacerilor, eficientei si productivitatii.
Cine a descoperit acest Principiul lui Pareto?
Economistul si sociologul italian Vilfredo Pareto observase in urma cercetarilor sale ca aproximativ 80% din terenurile Italiei erau detinute de doar 20% din populatie.
Observatia ca 20% din populatia Italiei detine majoritatea averii imobiliare ale tarii l-a socat, dar l-a si intrigat pe Pareto, fapt pentru care a cautat sa studieze daca aceasta relatie se respecta si in alte tari, ca mai apoi sa o studieze si in alte domenii, inclusiv agricultura.
De-a lungul timpului, acest principiu a fost imprumutat in foarte multe arii si domenii si foarte multi oameni au incercat sa inteleaga cum pot aplica acest principiu atat in viata profesionala, cat si in viata personala, pentru a avea rezultate mai bune, cu mai putine eforturi.
Joseph M. Juran, un inginer american cu origini romanesti, care a studiat lucrarile lui Vilfredo Pareto, a popularizat aceasta observatie, dupa ce a observat ca regula 80/20 se aplica chiar si in cazul problemelor de calitate pe care acesta le studia, numind descoperirea lui Pareto: “Principiul lui Pareto”.
Cum poti aplica regula 80/20 in viata personala?
Exista mai multe moduri in care poti folosi acest principiu pentru a-ti imbunatati viata personala.
Un mod de a profita de aceasta regula ar fi sa identifici cele mai importante activitati care iti aduc cele mai mari beneficii si sa te concentrezi in principal pe acestea.
De exemplu, daca iti doresti sa fii mai sanatos, poti descoperi ca 20% din exercitiile pe care le faci iti aduc 80% din rezultatele dorite.
De asemenea, poti observa ca 20% dintre lucrurile pe care le mananci, iti produc 80% din problemele legate de mancatul sanatos.
In acest caz, poti sa te concentrezi pe acele exercitii sau acele alimente care te ajuta sa mananci mai curat si sa alegi sa te concentrezi doar pe ce este mai benefic pentru tine.
Cum sa aplici principiul Pareto la locul de munca?
La locul de munca, regula 80/20 poate fi aplicata in diverse moduri:
- poti identifica cele mai importante sarcini sau proiecte care iti aduc cele mai mari rezultate si sa le prioritizezi.
- poti identifica activitatile care iti consuma cel mai mult timp si sa incerci sa le optimizezi sau sa le externalizezi sau sa incetezi cu totul din a le mai face
- poti identifica colegii care sunt cei mai productivi si sa inveti de la ei cum anume se mentin in top, trecand peste nevoia de a descoperi tu singur cum sa faci acest lucru
Un alt exemplu simplu de cum poti aplica Principiul Pareto:
Daca petreci mult timp raspunzand la e-mailuri, poti incerca sa iti stabilesti anumite intervale de timp in care sa te ocupi exclusiv de aceasta activitate, astfel incat sa nu iti distrugi fluxul de lucru si concentrarea.
Principiul lui Pareto, spuneam si mai sus, se aplica in multe alte arii ale vietii profesionale.
Aceasta relatie poate fi observata in multe arii ale unui business:
- o mica parte dintre clienti iti aduc majoritatea veniturilor
- o mica parte dintre clienti iti creeaza cele mai multe probleme
- o buna parte dintre vanzari sunt realizate de o mana de angajati
Si asa mai departe.
Totusi, nu trebuie sa vezi principiul lui Pareto ca fiind strict un raport de tip 80/20, ci mai degraba ca sunt arii specifice ale activitatilor de interes, pe care daca te concentrezi, vor produce majoritatea rezultatelor scontate.
Legatura dintre Principiul Pareto si “Legea Puterii”
Principiul lui Pareto este strans legat de Power Law (legea puterii) datorita modului similar in care ambele descriu distributiile inegale in diferite fenomene.
Legea Puterii descrie o relatie functionala intre doua cantitati, unde o schimbare relativa intr-o cantitate determina o schimbare proportionala exponentiala in cealalta cantitate, independent de marimea initiala a acelor cantitati.
Aceasta lege este adesea observata in fenomene naturale si sociale, cum ar fi distributia marimii oraselor, frecventa cuvintelor in limbaj sau distributia veniturilor intr-o economie.
In multe tari, distributia marimii oraselor urmeaza o lege a puterii: un numar mic de orase sunt foarte mari (metropole), in timp ce majoritatea oraselor sunt mult mai mici.
In lingvistica, Legea Puterii poate fi observata in distributia frecventei cuvintelor: un numar mic de cuvinte sunt folosite foarte des (cum ar fi articolele si prepozitiile), in timp ce majoritatea cuvintelor sunt utilizate mai rar.
In esenta, ambele concepte reflecta o realitate comuna in multe sisteme si fenomene:
Distributii inegale si concentrarea unor cantitati mari (cum ar fi bogatia, influenta sau popularitatea) in mainile unui numar relativ mic de entitati sau indivizi. Acest lucru este observat in economie, stiinte sociale, biologie si alte domenii.
Cum poate fi folosita regula 80/20 in dezvoltarea ta personala?
Poti identifica cele mai importante abilitati sau cunostinte care iti pot aduce cele mai mari beneficii si sa te concentrezi pe acestea.
De exemplu, daca iti doresti sa devii un vorbitor fluent intr-o limba straina, poti descoperi ca invatarea celor mai frecvente 20% din cuvinte iti va permite sa intelegi si sa comunici mai rapid, decat daca ai sta si ai incerca sa intelegi cat mai multe cuvinte, inainte sa incepi sa vorbesti cu cineva in acea limba straina.
In acest caz, poti sa te concentrezi pe invatarea acestor cuvinte “esentiale” si sa le folosesti in diverse contexte, in loc sa incerci sa inveti toate cuvintele dintr-un dictionar.