Pregateste-ti mai intai mintea

Acum 5 zile am lansat o provocare tuturor celor care doreau sa mi se alature si timp de 30 de zile sa exerseze zi de zi un lucru de care le e frica si care le-ar imbunatati totusi viata daca ar deveni un obicei. Personal mi-am propus sa ma trezesc in fiecare dimineata la 7 si sa scriu zilnic pe blog.

Suntem in a 5-a zi si am descoperit cateva lucruri foarte interesante.

3

 

1. Degeaba vrei sa iti schimbi un obicei nou daca nu schimbi alte lucruri in jurul lui care sa-l ajute. Nu merge doar prin entuziasm si dorinta. In cazul meu, nu functioneaza sa ma trezesc la 7 dimineata daca adorm la 2-3 noaptea ca inainte. A trebuit sa fac niste ajustari in aceste zile la ora de dormit, la alimentatie, la program. E modul in care organismul se adapteaza. Citeste despre Cei 3 declansatori psihologici pentru schimbare.

2. Organismul se opune schimbarilor. Oricat de mult spunem ca vrem schimbare, de fapt nu facem nimic pana cand nu ne ajunge cutitul la os sau suntem intr-o criza. Traim prin obiceiuri iar obiceiurile vechi pot fi dezvatate doar inlocuindu-le cu obiceiuri noi, pozitive.

3. Nu fa prea multe schimbari in acelasi timp. Chiar daca esti entuziasmat si simti ca poti sa muti si muntii din loc entuziasmul ala va trece in 2-3 zile. Este o tensiune mentala imensa sa faci o schimbare voluntara radicala si zilnic:

– sa te trezesti dimineata

– sa renunti la fumat

– sa renunti la junk-food

– sa citesti doua ore pe zi

– sa exersezi de trei ori pe saptamana

Organismul nu accepta schimbari multiple de felul asta si daca vrei sa transformi toate cele de mai sus in obiceiuri atunci IA-LE PE RAND. Exerseaza 30 de zile trezitul devreme, apoi treci la urmatorul.

Lucrurile stabile se construiesc in timp.

4. Am crezut initial ca vor accepta provocarea mea 4-5 oameni. M-am inselat amarnic si imi pare bine. In acest moment grupul de facebook unde fiecare posteaza zilnic si actualizeaza situatia prin care trece si cum a facut sau nu a facut ce si-a propus in fiecare zi numara 107 persoane. Activitatea pe grup intrece pur si simplu activitatea intregii comunitatii Succes Dublu de 13.000 de fani.

Astea sunt concluziile mele dupa 5 zile de provocare. Imi doream de mult sa fac scrisul zilnic un obicei si ma bucur ca prin exercitiu devine tot mai simplu.

In final te las sa te uiti la un clip foarte interesant.

Diana Nyad a stabilit in anii 70 niste recorduri la natatie care inca nu au fost intrecute. La varsta de 60 de ani si-a propus sa incerce sa refaca a doua oara cea mai tare provocare din viata ei…sa strabata inot distanta dintre CUBA si FLORIDA…fara o cusca de protectie impotriva rechinilor.

Vezi daca a reusit si vezi ce spune ea despre cum sa te pregatesti mental de o provocare adevarata in viata. Clipul are si subtitrare in romana.

P.s. Poza n-are legatura cu articolul decat prin faptul ca pe 8 martie am participat la primul meu concurs oficial de karting dincolo de nivelul de agrement si a fost o provocare pentru mine. Mai multe cu alta ocazie.

2 thoughts on “Pregateste-ti mai intai mintea”

 1. Din experienta mea trezitul de dimineata nu poate fi facut in mod constant daca iti pastrezi ora de culcare tarzie. Altfel spus, daca vrei sa-ti schimbi stilul de viata (si sa te trezesti + lucrezi devreme) trebuie sa renunti macar partial la vechiul stil de viata (culcatul tarziu). Nu merg impreuna.

  Nu sunt de acord ca nu putem face mai multe schimbari din cauza neacceptarii de catre organism. Mai degraba este pt ca noi insine nu suntem consistenti si suntem cam lenesi. In teorie am putea implementa mai multe schimbari simultan, dar trebuie sa avem o motivatie extraordinara si o disciplina spartana. Majoritatea dintre noi nu le avem pe nici una.

  Asa ca cel mai practic ramane sa se lucreze pe o singura schimbare. Nici macar doua (decat daca deja avem experienta schimbarilor si putina disciplina). Si, intr-adevar, e mai practic sa construim putin, consistent si pe termen lung, decat sa facem 100 de lucruri prost pe termen scurt.

 2. Florin, ai atins exact ceea ce doream si eu sa punctez. Concluzia la care am ajuns eu este ca oamenii se schimba doar in doua situatii:

  1. Cand fac schimbari mici, progresive, fiind motivati si perseverenti si isi inlocuiesc obiceiurile proaste cu obiceiuri bune.
  2. Cand au un moment extrem de criza, de”reset” cand traiesc o tragedie, se imbolnavesc, isi pierd locul de munca, sufera dupa o despartire…etc. In acel moment ceea ce cred despre ei si despre viata in general se modifica si prin urmare au loc schimbari majore, destul de repede.

  In rest…orice schimbare pe baza de entuziasm si atat nu este menita sa dureze.

Comments are closed.