Ia problema, rupe-i capul

Brian Eno este un artist, compozitor, muzician recunoscut mai ales ca fiind printre primii care au introdus conceptul de muzica ambientala. Printre altele a fost producator pentru David Bowie, Coldplay, U2.  Mai putini stiu ca impreuna cu un prieten, Peter Schmidt a creat o tehnica de stimulare a creativitatii care ma uimeste prin simplitatea ei.

oblique1

De cate ori ai fost ocupat sa rezolvi o problema si ai ajuns la o fundatura unde parca nici o idee nu functiona? Ai stat si te-ai invartit pe loc minute in sir incercand sa ii dai de cap, te-ai umplut de frustrari si nervi si pana la urma ai abandonat din lipsa de idei.

Problema principala aici este ca atunci cand te focusezi prea tare pe ce faci, incepi sa nu bagi de seama lucrurile evidente. Stii asta pentru ca ti s-a intamplat probabil vreodata sa rezolvi o problema si sa exclami : “cum de nu m-am gandit la chestia asta de la inceput?”

Se intampla alteori sa ti se ceara sa fii creativ rapid si sa nu poti scoate porumbelul de aur la timp. Stim ca la presiune creativitatea nu se manifesta la fel ca atunci cand suntem relaxati si odihniti. Intram pe niste drumuri logice care ne leaga si ne impiedica sa gandim OUT of the BOX.

Ei bine, Eno si Schmidt au creat “oblique strategies“, un set de cartonase pe care au scris niste maxime, paradoxuri si care au o singura regula. Esti “prins” intr-o problema si nu mai ai idei, tragi un cartonas la intamplare, citesti ce scrie pe el si aplici ce scrie la situatia ta, indiferent cat de imposibil ar parea.

oblique2

Trucul asta e atat de simplu si totusi atat de eficient. Iti reimprospateaza cursul gandirii incredibil. Rolul textului de pe cartonas este doar sa sparga tiparul in care te-ai incuiat singur si sa iti deschida alta perspectiva asupra problemei pe care o ai.

Pentru cei care vor setul complet de maxime incercati pe siteul lui Brian Eno

Pentru iPhone e si o aplicatie care te lasa sa selectezi cartonase la nevoie . O gasiti aici. De fapt, rasfoind Appstore dupa aplicatii interesante am dat de asta, l-am instalat si apoi mi-am facut researchul.

8 thoughts on “Ia problema, rupe-i capul”

  1. Aici gasiti setul complet de cartonase in format pdf gata de printat si decupat.Genial.

    stretta.com/~matthew/resources/oblique/oblique.pdf

Comments are closed.