Nici o afacere nu aduce bani..

O afirmatie derutanta, nu-i asa? Ea a fost facuta in urma cu aproape 30 de ani de H.S. Kahm, un renumit consultant american, autorul a numeroase carti pe probleme de afaceri. In sprijinul afirmatiei sale, care, intr-adevar, este foarte derutanta la prima vedere, Kahm construieste o argumentatie de exceptie, atat de convingatoare si de instructiva incat merita sa v-o prezint integral:

“Poate un topor sa taie un copac? Nu, nu poate! Un om poate folosi un topor ca sa taie un copac, dar un topor, singur, nu poate sa faca treaba asta. Similar, un om poate face bani cu o afacere, dar nu afacerea aduce banii, ci omul care o conduce. Daca toporul este unealta pentru a taia un copac, afacerea este unealta pentru a face bani. Si ceea ce conteaza este cum folosesti aceasta unealta.

Afacerea, ca unealta, difera insa intr-un mod esential de celelalte unelte: ea trebuie sa se potriveasca perfect in mainile tale, trebuie sa fie exact unealta care iti trebuie TIE. Asadar, nu are importanta cat de atractiva si de banoasa ti se pare o anumita afacere, ea s-ar putea sa fie o unealta complet nepotrivita pentru tine. Nu alege, deci, o afacere doar pentru ca ai impresia ca vei castiga mai usor bani cu ea. In schimb alege-o pentru ca presupune sa faci o munca pe care o faci cu placere, in niste locuri unde te simti bine si in compania unor oameni (clienti) pe care ii agreezi.

De ce toate aceste conditii? Simplu, deoarece cheia succesului intr-o afacere este entuziasmul. Nu vei reusi niciodata intr-o afacere daca nu este afacerea care iti place. Poti sa-ti imaginezi un fotbalist de top caruia sa nu-i placa mingea? Un vanzator eficient care sa urasca discutiile cu oamenii? Un chirurg de exceptie care sa nu suporte sangele?

Oamenii sunt diferiti. Ceea ce este mana cereasca pentru unul poate fi otrava pentru altul. Joe Smith poate demara o anumita afacere si sa faca avere. Bill Jones poate sa demareze exact aceeasi afacere, in aceleasi conditii, cu acelasi capital initial si sa dea faliment in trei luni.”

Articol de aici

7 thoughts on “Nici o afacere nu aduce bani..”

 1. Sunt destui care din placere desfasoara activitati non profit. Daca i-ai plati pentru asta s-ar lasa repede.

  Banul conteaza. Atat.
  Cand spui afacere spui bani. Nu spui meseria care imi place. Doar pentru ca ai o afacere care iti aduce bani si iti si place nu inseamna ca cele doua sunt simultan obligatorii.

  Pentru bani, faci orice. Chiar si ce nu iti place.

 2. offtopic: ti-am “rasfoit” blogul si sunt destul de intrigata, asa blogger ca tine, cu aptitudini (si placere) de a vinde si totodata people-oriented, gata sa sara in ajutor…nu am mai vazut. Poate pentru ca ai un nume predestinat sa descreteasca fruntile :P.
  Cred ca ti-ai mai adaugat azi un cititor la lista :).

 3. programare sociala greseste grav, sunt de acord cu entuziasmul si pasiunea pt activitatea care sa-ti aduca bani, desi poate sa fie la stadiul de “ok”. sunt oameni care au mai multe pasiuni, din care o aleg pe cea mai banoasa, ori cea mai banoasa dintre ativitatile cu care s-ar putea obisnui.

 4. Traim vremuri noi, conditii noi.
  Acum totul este dominat de marile corporatii. In majoritatea afacerilor pe care le faci, te bati cu marile corporatii.

  Cred ca atunci cand vorbim de afaceri si de bani facem o grava confuzie. Vrem sa facem afaceri moderne in timpurile de mult apuse. Ignoram realitatile prezentului.

  Afacerile nisa sunt singurele care pot merge acum over long term.
  Orice altceva se preteaza la a investi, a creste, a scoate profit si apoi a vinde totul pentru si mai mult profit.

  Azi faci afaceri pentru a le vinde. Pasiune? O fi si ceva pasiune aici. Dar nu muncesti din pasiune ci pentru bani.

 5. Am pus si eu articolul asta pe blog.

  Ce vrea sa spuna este ca daca nu pui putina pasiune in afacere, si simti ca nu ti se potriveste si o faci din rutina si doar pentru bani sunt multe sanse ca treaba sa inceapa sa mearga prost. Fiindca afacerea nu scoate singura bani, tu o faci sa scoata bani.

  E ca si cum, exemplu: sunt 2 persoane diferite, una foloseste toporul pentru ca de mic a fost invatat asa de tatal sau, stii beneficiile ,isi dezvolta muschii, ii place sa taie copaci cu toporul. -Ii place pentru ca nu face zgomot, pentru ca-i place sa simta cum da in copac, pentru ca e usor.-
  Cealalta foloseste drujba, e rapida, stie sa o manuiasca bine, , ii place.-Ii place sunetul pe care-l face, i-si aduce aminte lucruri frumoase, ii place sa vada aschiile cum sar, etc.
  Amandoi sunt la acelasi nivel si amandoi au folosit ambele instrumente de taiat.

  Acum le schimba intre ele, cel cu toporul incepe sa fie enervat de sunet, drujba e grea, lui ii place ceva usor, nu-i place cum sar aschiile.
  Celalat asemanator, prea plictisitor instrumentul,etc.

  Rezultatele scad, lemne mai putine taiate. Cheful scade.
  Afacerile nu mai sunt asa profitabile. Si scad.

  Deci FA CE-TI PLACE daca nu nu mai fac. Sau INVATA SA-TI PLACA CE FACI.

 6. In viata nu faci numai ce iti place.
  Dar lucrurile importante, le alegi astfel incat sa iti placa.
  O afacere este optionala. Multi oameni decat lucreaza pe un salariu. Serviciul poate nu le place. Dar lucreaza destul de mult incat sa nu fie dati afara, si destul de putin ca sa nu se rupa de oboseala.
  Cu propria afacere este altceva. Te implici cu trupul si cu sufletul.
  Stii ca lucrezi pentru tine. Stii ca iti construiesti propriul imperiu.
  Din pacate, in ziua de azi, inca mai e valabila vorba aia de la comunisti: “Noi ne prefacem ca muncim iar voi va prefaceti ca ne platiti.”
  Articolul este foarte bun. Titlul e formulat aiurea, si nu poti pricepe esentialul. Dar pe parcurs ce citesti, intelegi bine ce spune.
  Succes!

 7. Super interesant articolul.La prima vedere pare ceva banal,dar analizand continutul,cititorul isi da seama ca defapt cheia este la el(patronul,afaceristul).Daca pornesti o afacere doar pentru ca ai auzit ca ar merge bine si ca ar fi profitabila nu inseamna ca o sa te pricopsesti de pe urma ei.Omul e cel ce produce.

Comments are closed.