Merita sa apelezi la stat pentru prima TA afacere?

Salut. Sunt Daniel Zarnescu si� voi scrie pe Succes Dublu alaturi de� Adi in special despre metode de a face bani, programe de finantare, fonduri nerambursabile si antreprenoriat.�

� Am fost tipul care a scris plan de afaceri pe sute de pagini, cu schite ale locatiei, produse, preturi, strategii de marketing inca de dinainte de a implini 20 de ani. Genul care credea ca o idee de afacere este mai puternica decat banul si experienta. Genul care� dorea o sansa si nu intelegea de ce nu i se da.

Din pacate sunt prea putine modalitatile ca sa incepi o afacere, mai ales daca esti in situatia de a nu avea bani de start-up.

Asa ca bag titlu care ar trebui sa va atraga atentia !!!

ESTI TANAR, NU AI BANI SI VREI SA PUI O IDEE DE AFACERI IN PRACTICA?

Exista o “posibilitate”. Programul START cred ca e cunoscut majoritatii dintre voi inca din 2005. Din pacate statul nu e chiar atat de darnic iar tinerii antreprenori au de-a face cu dusuri reci chiar de la inceput, senzatia fiind una de vartej sufocant:
– termenul este de “fond nerambursabil”, suma care ti se da pe baza unui plan de afaceri (unei idei) si care nu ti se mai cere inapoi (maxim 40% din suma de investit)
– din pacate isi baga coada si banca, pentru ca e obligatoriu ca maxim 45% din suma sa fie credit
– 15% din suma totala trebuie sa o pui tu (la investitii de 10 000 de euro, 1500 ar fi banii cu care trebuie sa vii ca sa incepi o afacere)

Facem un calcul rapid. Formula de lucru este 40-45-15. Interesant. Suma maximala de startup ar fi de 15-20000. Sa zicem ca pare cat de cat fair, desi procentul dat de banca pare prea mare. Dar mai intervin niste detalii:
– NU AI VOIE DECAT PRODUCTIE SAU SERVICII, exceptand comert, IT, publicitate, consultanta de orice fel etc.

si urmeaza intrebarea:

Ce productie poti face la 10 000-20 000 de euro? Dar servicii?
Cel mai bine e sa iei toate CAENURILE si sa vezi exact cat de limitat esti, mai ales ca nu ai voie sa folosesti banii la salarii, chirie sau amenajari (doar utilajele). Pare misiune imposibila.

Daca mai te invarti cu formularele pe care tre sa le completezi, brusc realizezi alt mare dezavantaj:
– TVA-UL trebuie sa il pui din buzunarul tau !!!

Refacem calculele:
40-45-15 + 19% din intreaga suma
din 119 (cu tot cu TVA) rezulta ca 40 ti-i da statul, 45 te imprumuta banca si 34 vii tu

refaci procentele =>
119%=100%
rezulta ca cei 40% din suma de investitie dati de stat sunt de fapt 33.61%
45% imprumutati de banca sunt de fapt 37.82%
15% dati de tine (aport propriu)� sunt de fapt 28.57 % !!!

Cam rahat. Cu o treime vii tu, o treime ti-o da statul si nu ti-o cere inapoi si o treime ti-o da banca, si ti-o cere in decurs de 3 ani inapoi.

(NU PIERDE CONTINUAREA, IN CATEVA ZILE)

4 thoughts on “Merita sa apelezi la stat pentru prima TA afacere?”

 1. Radu Silviu – tin sa te contrazic. Nu ideea e cea care face afacerea, din pacate procentul de reusita se datoreaza unei “idei” mult prea putin. Omul din spatele ideii e cu mult mai important.

  In plus banii se fac in 99.99 % din cazuri nu din reinventarea rotii, ci din aceeasi metoda pe care au folosit-o si ceilalti.

  0.01% sunt genialii.
  Eu nu ma consider genial. :) Tu?

 2. Daniel are dreptate.
  De cele mai multe ori, ideea valoreaza undeva la 10-15% din afacere(daca incerci sa faci rost de un investitor pentru ideea ta).
  Cat in ceea ce priveste ceea ce a zis Daniel mai sus, as rectifica un pic :D :99.99% din bani nu se fac din “reinventarea rotii”, dar nici din “utilizarea aceleasi metode pe care au folosit-o altii”, ci din modificarea minimala a acestei metode pentru obtinerea unor produse/servicii cat de cat mai avantajoase fata de concurenta.

Comments are closed.