Magia entuziasmului

Focul adevarat nu poate fi rapit de catre apa. Nici ascuns in pamant. Poate fi doar admirat. Si invidiat. Mandria acestei lumini tot mai puternice si cutezatoare atinge o splendoare inegalabila. Semetia acestui urcus reprezinta o istorie vie. E focul din ochii tai.

Entuziasmul pe care lauda il starneste este greu comparabil cu orice altceva. Este o nestemata fata de care o critica nu se poate situa decat in antiteza. In antiteza prostiei si arogantei. A ratarii.

Walter Anderson este unul dintre cei mai mari autori din domeniul dezvoltarii personale. El ne ofera un sfat de aur: Laudati cu insufletire, criticati moderat. Niciodata nu i-am inteles pe cei care au preferat mizeria in locul unei vorbe bune. A unui cuvant frumos.

Sunt situatii in care nu esti de acord cu ceea ce vezi, sau citesti. Dar alege-ti cu mare grija cuvintele. Gandeste-te de cateva ori inainte de a vorbi. Spune-ti punctul de vedere intr-o maniera acceptabila pentru celalalt. Deloc suparatoare. “Nu sunt sigur ca sunt de aceeasi parere, dar sunt realmente interesat sa aflu cum ai ajuns la aceasta solutie”, ar putea fi o exprimare impaciuitoare. Castigatoare.

Tot auzim expresii de genul: “critica aduce progresul”. Sau: “Eu critic, dar constructiv. Nu inteleg de ce s-a suparat.” Dar tie iti place atunci cand cineva iti tot gaseste nod in papura? Orice ai face. Oricat de mult te-ai stradui.

Un cuvant poate reprezenta diferenta dintre un prieten si un dusman. Dintre o viata agitata si una plina de zambet. Dintre resentiment si bucurie. Este cuvantul magic. E cheia fericirii.

Saptamana viitoare luam in vizor o expresie sacaitoare si paguboasa: parerea mea.

Cuvintele sunt cele mai puternice arme din aceasta lume. De tine depinde daca tragaciul este indreptat spre ori dinspre tine.

8 thoughts on “Magia entuziasmului”

  1. Foarte bun articolul! Felicitari Ovidiu! Intr adevar, cuvintele sunt cea mai puternica arma din lume! Se pare ca oamenii tin minte vreme de 15 ani expresiile care i au jignit si care le au provocat suferinta!!! Asa ca, e bine sa avem grija ce cuvinte alegem! :)

Comments are closed.