Liderul din tine

Servitorul de la casa regala poate fi lider in acel mediu? Chiar peste insusi regele? Sigur ca poate! Pentru ca lider nu e cine se crede. Ci persoana care e recunoscuta de ceilalti. Care e sprijita in momentele dificile. Si care e acoperita atunci cand focurile de arma par ca nu se mai opresc.

Ciobanul care s-a sacrificat si a bagat pieptul in fata sagetii, care se ducea catre Stefan cel Mare in Batalia de la Vaslui e un exemplu in acest sens. Liderul este iubit. Este vazut drept cel fara de care echipa, cetatea sau grupul social nu poate rezista. Siguranta sa este pusa inaintea oricarui alt om de acolo. Poate ca in ziua de azi nu mai e cazul sa privim atat de dramatic lucrurile. Poate ca nu mai e nevoie sa vorbim de sabii si sange. Dar substanta ramane aceeasi. Si anume, ca dictatura este o utopie. Ca teroarea se va prabusi mai repede decat o casa supusa unei explozii.

Oare cati lideri sunt printre profesorii din invatamantul romanesc? Oare cati lideri sunt printre angajatii ministerului de interne din Romania? Oare cati lideri avem printre parintii de la noi din tara? Oare cati dintre antrenorii din sporturile de echipa de la noi sunt lideri? Cati dintre preotii care ne tot ameninta cu iadul sunt lideri? Si cati dintre “sefii” din mediul business romanesc sunt cu adevarat lideri?

A fi lider nu e treaba usoara. Nu se invata dintr-o carte sau de pe bancile unui MBA. Dar nici nu se invata doar de pe strada si ignorand si ironizand educatia! A fi lider nu e ceva exclusivist, asa cum vor unii sa ne faca sa credem. Nu e doar un talent. Nu e neaparat ceva nativ. Speaking-ul si vanzarile sunt doua calitati esentiale pentru un lider. Dar cea mai importanta calitate este omenia. Atitudinea de om. Aceasta nu se invata si nu se preda nicaieri. Si este cea care iti deschide parasuta atunci cand esti in aer. Sau cea care iti trage un sut si te arunca de la bord legat de maini si de picioare!

Pentru ca la asta se rezuma totul. In a sti sa iti sprijini colegul de echipa. In a fi alaturi de el in clipele in care se indoieste de propria capacitate de reusita. In a-l face sa aiba o parere mai buna despre el. Si in a-l tine pe drumul pe care merge intreaga echipa. O echipa care se bate pentru fiecare metru de pamant! O echipa de lideri.

Treaba liderilor e sa creeze noi lideri.
Liderii adevarati exista in mintile si-n inimile celor care cred in ei.

Jonas Ridderstrale&Kjell Nordstrom

11 thoughts on “Liderul din tine”

 1. Liderii, printre altele, sunt acele persoane care iau deciziile. Iar intr-o organizatie cele mai bune decizii se iau la nivelul local al problemei, nu la nivelul general al organizatiei (top management). Intr-adevar liderii nu sunt neaparat numai acele persoane care conduc (top management, sefi, conducatori etc.) ci mai ales aceia care iau deciziile potrivite.

 2. Pot fi lideri formali (pusi pe pozitie) sau “informali” declarati de cei din jur… In ambele cazuri poate iesi ceva frumos… fie ca cel formal isi accepta rolul, este pregatit sa invete cum sa isi conduca echipa si sa devina omul lor, cel ce ii reprezinta si ridica echipa prin puterea fiecarei persoane… fie ca cel informal, ce a dobandit calitatile de lider si este recunoscut ca lider de o echipa, isi va asuma in final pozitia formala si va deveni si imaginea grupului…

  Din pacate in Romania sunt prea putini lideri adevarati… defapt un lider ar trebui sa fie in fiecare om, pentru ca toti intr-un fel sau altul influentam pe cei din jur. Astfel mama ar trebui sa fie un lider pentru copiii sai, parintele pentru grupul de credinciosi etc. Insa lipsa de lidership la nivel personal a perosnelor ce educa si dezvolta alte perosne nu va duce niciodata la creearea de noi lideri.

  Sunt de parere ca cei ajung sa creada in puterile lor de lideri, se vor educa, se vor ambitiona si intr-un mod sau altul vor fi atenti la cum se reprezinta pe ei insisi si cum ii reprezinta pe “followeri”

  Sunt prea multe de discutat ep tema aceasta, si tema in sine este foarte discutata peste tot… un lucru e cert din postul tau si care vreau sa il evidentiez: exista foarte putini lideri in Romania, indiferent la ce nivel, iar deocamdata romanul nu este invatat sa isi doreasca sa devina lider (incepand din familie, scoala, mediu cultural sau alte medii de invatare)

  Bafta !

 3. Interesanta observatie, Bogdan. Da tine cont, te rog, de faptul ca de multe ori cei care au acest drept, de a lua decizii, nu au pregatirea emotionala de a fi in acea postura. Si asta e de o importanta critica.

 4. Societatea romaneasca nu isi doreste educarea liderilor. Oamenii insa ar trebui sa constientizeze ca ei in primul rand ar trebui sa se educe. Ei ar trebui sa faca primul pas pe calea evolutiei. Dincolo de presiunea sau inchistarea celor de jurul nostru, avem o datorie in primul rand fata de propria persoana. Si anume, aceea de a progresa, de a ne salva din aceasta cusca a mediocritatii. Si intr-un avion ce are probleme. In primul rand parintii isi pun masca de oxigen si apoi isi ajuta copiii. Aceasta e ordinea fireasca. Te schimbi pe tine si apoi schimbi lumea.

  Multumesc pentru opinie, Caline :) .

 5. Eu am inceput sa fiu pasionat de lidership odata ce am descoperit organizatia AIESEC… in organizatie mi sau pus la dispozitie informatii, mi sau oferit oportunitati… “am fost educat”

  Cred ca este nevoie si de cineva care sa deschida ochii celor ce au putere de influenta. Trebuie sa fie in fiecare organizatie educationala cel putin o persoana sa evidentieze cat este de important a-i arata omului ca poate avea influenta, ca are putere de a se dezvolta singur si ai dezvolta pe cei din jur

  Spre exemplu, daca ar avea un departament de traning, cei de la ministerul invatamantului, prin care sa se ofere cursuri de dezvoltare a profesorilor pe aceasta directie, sau daca ar fi obligatoriu ca pentru a ajunge profesor sa ai obligatoriu un curs recunoscut de leadership, probabil invatamantul s-ar schimba mult. Aici ma refer cihar la simplul fapt de a deschide ochii profesorilor asupra puterii de influenta pe care o au… iar sunt multe de discutat, pe fiecare ramura de dezvoltare a tarii… in toate directiile s-ar putea gasi solutii daca s-ar cauta solutii…

  Ar fi foarte interesant sa aud profesorii, parintii, preotii, parlamentarii, artistii, liderii de opinie, vorbind mai des de proactivitate, responsabilitate, invatare continua, munca de echipa…

  Pana la urma inca lipseste ideea de “lead by example” care mi se pare sa fie factorul cel mai important “eu sunt, noi suntem !”

  Sa auzim de bine !

  P.S. daca o sa se organizeze ceva conferinta de dezvoltare a lidershipului in toate ramurile nationale, cu propuneri si sugestii… chiar daca s-ar intinde pe mai multi ani :)) … trimite-mi o invitatie ;)

 6. Foarte bun articol. Felicitari!
  Din pacate, omenia o au doar foarte putini asa-zisi “lideri”.
  Ceea ce ii caracterizeaza pe multi lideri este lacomia, tirania, obsesia pentru putere, paranoia, individualismul.

 7. Trecutul e o lectie, prezentul e decizie, viitorul e schimbare…

  Sunt de parere ca daca gandim in solutii, nu in probleme, multe se pot schimba cu putina ambitie, vointa si implicare

  Mult succes tuturor liderilor ce inteleg ca pot schimba ceva si au vointa sa faca aceasta !

  Bafta !

Comments are closed.