Liderul din tine

Updated on: July 1, 2008

Servitorul de la casa regala poate fi lider in acel mediu? Chiar peste insusi regele? Sigur ca poate! Pentru ca lider nu e cine se crede. Ci persoana care e recunoscuta de ceilalti. Care e sprijita in momentele dificile. Si care e acoperita atunci cand focurile de arma par ca nu se mai opresc.

Ciobanul care s-a sacrificat si a bagat pieptul in fata sagetii, care se ducea catre Stefan cel Mare in Batalia de la Vaslui e un exemplu in acest sens. Liderul este iubit. Este vazut drept cel fara de care echipa, cetatea sau grupul social nu poate rezista. Siguranta sa este pusa inaintea oricarui alt om de acolo. Poate ca in ziua de azi nu mai e cazul sa privim atat de dramatic lucrurile. Poate ca nu mai e nevoie sa vorbim de sabii si sange. Dar substanta ramane aceeasi. Si anume, ca dictatura este o utopie. Ca teroarea se va prabusi mai repede decat o casa supusa unei explozii.

Oare cati lideri sunt printre profesorii din invatamantul romanesc? Oare cati lideri sunt printre angajatii ministerului de interne din Romania? Oare cati lideri avem printre parintii de la noi din tara? Oare cati dintre antrenorii din sporturile de echipa de la noi sunt lideri? Cati dintre preotii care ne tot ameninta cu iadul sunt lideri? Si cati dintre “sefii” din mediul business romanesc sunt cu adevarat lideri?

A fi lider nu e treaba usoara. Nu se invata dintr-o carte sau de pe bancile unui MBA. Dar nici nu se invata doar de pe strada si ignorand si ironizand educatia! A fi lider nu e ceva exclusivist, asa cum vor unii sa ne faca sa credem. Nu e doar un talent. Nu e neaparat ceva nativ. Speaking-ul si vanzarile sunt doua calitati esentiale pentru un lider. Dar cea mai importanta calitate este omenia. Atitudinea de om. Aceasta nu se invata si nu se preda nicaieri. Si este cea care iti deschide parasuta atunci cand esti in aer. Sau cea care iti trage un sut si te arunca de la bord legat de maini si de picioare!

Pentru ca la asta se rezuma totul. In a sti sa iti sprijini colegul de echipa. In a fi alaturi de el in clipele in care se indoieste de propria capacitate de reusita. In a-l face sa aiba o parere mai buna despre el. Si in a-l tine pe drumul pe care merge intreaga echipa. O echipa care se bate pentru fiecare metru de pamant! O echipa de lideri.

Treaba liderilor e sa creeze noi lideri.
Liderii adevarati exista in mintile si-n inimile celor care cred in ei.

Jonas Ridderstrale&Kjell Nordstrom