Arta de a face mai multe cu mai putin: Introducere in Minimalism

In perioada 2012-2013, cat timp am stat in Dublin, Irlanda, am cautat sa inteleg mai bine ce conteaza pentru mine si ce fel de om doresc sa fiu.

Crescand intr-o familie cu posibilitati modeste, intotdeauna mi s-a parut impresionant cum pentru unii oameni fiecare zi de weekend reprezinta o noua oportunitate de a se duce la shopping. Intr-un fel eram gelos, pentru ca eu nu am putut face niciodata asta, dar in acelasi timp nici nu prea intelegeam genul asta de activitate.

Pe masura ce am castigat mai bine si eu mi-am cumparat lucruri pe care mi le doream foarte tare, un smartphone, o tableta, niste carti mai scumpe pe care mi le doream neaparat, niste haine din magazine la care nu aveam acces inainte, dar pe masura ce mi se umplea de lucruri camera in care stateam in chirie, mi-am dat seama ca devine din ce in ce mai complicat sa am grija de toate aceste lucruri si adevarul e ca nici nu le prea foloseam eu pe toate.

Pe masura ce lucrurile se acumulau, mi-am dat seama ca incep sa ma simt complesit si ca devin mai lenes si mai dezordonat, asa ca am inceput sa caut solutii pe Internet de cum as putea sa ma organizez un pic.

Asa am dat de bloguri populare despre minimalism precum Zen Habits sau the Minimalists.

Primul pas a fost sa scap de lucrurile pe care nu le mai foloseam cu adevarat sau lucrurile pe care cumva le-am cumparat impulsiv.

Am cautat chiar sa merg putin mai departe, poate chiar sa fiu putin mai extrem: am decis sa pastrez maxim 50 de lucruri personale.

O buna parte dintre cartile mele le-am donat prietenilor si unde am simtit nevoia mi-am cumparat echivalentul lor pentru Kindle (pe care chiar l-am vandut ulterior, ca mi-am dat seama ca e suficient doar sa am smartphone).

Obiectele voluminoase le-am donat colegului meu de apartament sau le-am dus in centre de colectare pentru saraci.

Acesta a fost primul meu contact cu ideea de minimalism si cu activitatea de decluttering.

Am incercat sa fac acelasi lucru si cu relatiile din jurul meu, concentrandu-ma doar pe persoanele cu care mi-as fi petrecut fiecare zi, indiferent de vreme si am lasat-o moarta cu intalnirile sociale in care toata lumea se facea manga si apoi era mahmura 2 zile la rand, iar la inceput de saptamana se laudau cat de praf au fost tot weekendul.

Introducere in Minimalism

Cand m-am mutat din Irlanda inapoi in Romania, m-am intors doar cu 2 valize, dintre care una continea continea o boxa bluetooth si o plapuma umpluta cu puf de gasca pe care prietena mea de atunci (acum sotie) nu m-a lasat sa o donez (si bine a facut).

Prieteniile pe care mi le-am facut in Irlanda au ramas pe veci si inca mai pastrez legatura cu cativa dintre oamenii cunoscuti acolo.

Daca si tu te-ai simtit coplesti ca mine de toate lucrurile pe care le-ai acumulat de-a lungul vietii, obiecte sau oameni, poate e cazul sa vorbim un pic despre minimalism.

Ce este minimalismul?

Minimalism intalnesti in multe locuri:

  • in arta vizuala
  • in muzica
  • in design
  • arhitectura
  • design industrial

… si multe alte locuri.

Noi o sa ne limitam la a vorbi despre ideea de minimalism in contextul dezvoltarii personale.

Minimalismul in contextul dezvoltarii personale este o filozofie axata pe ideea de a trai o viata simpla, dar in acelasi timp plina de insemnatate si de substanta.

O persoana minimalista va cauta mereu sa eliminare excesul, sa renunte la lucrurile care nu ii mai sunt esentiale si sa spuna “NU” lucrurilor care ii distrug (sau rapesc) energia si a atentia.

Face asta pentru ca doar renuntand la toate acestea te poti concentra asupra a ceea ce conteaza cu adevarat in viata sa.

Sa renunti la exces inseama foarte multe lucruri:

  • Inseamna sa renunti la activitati pe care le faci doar de dragul altora
  • Inseamna sa renunti la prietenii cu oameni cu care nu mai empatizezi
  • Inseamna sa limitezi relatii de lucru cu colegii cu care nu simti ca merita
  • Inseamna sa fii foarte atent la tot ce faci si sa spui nu la foarte multe lucruri care te impedica sa iti atingi obiectivele sau iti ameninta pacea interioara/mentala

Facand asta, putem sa facem loc pentru lucrurile care ne aduc cu adevarat satisfactie, care ne vor imbogati viata.

Prin adoptarea acestei abordari, ne putem concentra mai mult asupra lucrurilor care ne fac fericiti si putem fi mai disponibili pentru lucrurile care necesita cu adevarat atentia noastra: noi insine, familia noastra, cariera noastra, persoanele din jurul nostru care merita apreciate etc.

Minimalismul in contextul dezvoltarii personale este o doar o simpla abordare care ne poate ajuta sa obtinem mai multe de la propria noastra viata si sa traim o viata in care sa nu simtim ca toate lucrurile trec pe langa noi fara ca noi sa avem un cuvant de spus.

Uneori, ca sa intelegi mai bine ce este ceva, este bine sa explorezi si ce nu este acel ceva.

Ce nu este minimalismul?

Desi minimalismul este o abordare populara in dezvoltarea personala care adesea asociata cu beneficii precum linistea mentala, claritatea si imbunatatirea starii de bine, sunt si multe idei preconcepute legate de minimalism (hai sa le numim mituri de dragul SEO šŸ˜€), care te-ar putea descuraja ca sa adopti o astfel de filozofie personala.

5 Mituri legate de minimalism

1. Minimalismul inseamna sa renunti la toate lucrurile si sa traiesti o viata de “calugar” – acesta este probabil cea mai comuna preconceptie legata de minimalism.

Minimalismul nu inseamna sa renunti la toate lucrurile, ci sa iti reduci excesul si sa te concentrezi asupra ceea ce este cu adevarat important pentru tine.

Nu ai nevoie de atat de multe lucruri, stii asta deja, mai ales daca a trebuit vreodata sa te muti dintr-un apartament intr-altul.

2. Minimalismul este o activitate pentru oamenii bogati – intr-adevar unele produse care sunt populare printre minimalisti sunt destul de scumpe, dar accentul nu pica pe pret, ci pe utilitate.

Mai bine cumperi un lucru scump care te tine foarte mult timp si pe care o sa il folosesti cu adevarat, poate in fiecare zi, decat sa iei o ceva ieftin, care se strica usor si care poate isi face treaba mai degraba pe jumatate.

In realitate, minimalismul este o abordare disponibila pentru oricine, indiferent de venituri sau situatie financiara, doar ca intr-adevar de obicei accentul cade pe a detine mai putine lucruri care isi fac treaba mai bine si sunt de obicei mai durabile.

3. Minimalismul inseamna sa ai un stil de viata saracaciosĀ  – asta este o alta idee gresita despre minimalism si cumva se leaga de ce am explicat mai sus.

Minimalismul nu inseamna sa traiesti in saracie sau sa iti neglijezi nevoile esentiale.

Nu este vorba de a economisi tot ceea ce castigi, e mai degraba vorba despre a nu cumpara lucrurile pe care le cumpara oricine si de care tu poate nu ai nevoie.

Accentul repet nu pica pentru puterea brand, accentul pica pe utilitate lucrurilor de care ai nevoie.

4. Minimalismul este o abordare extrema si inflexibila – ca in orice “filozofie” sunt persoane care pot duce lucrurile intr-o directie extrema, dar majoritatea oamenilor vor fi undeva la mijloc.

Cum minimalismul este mai degraba o alegere, acest lucru inseamna ca fiecare alegere este personala si ce este “minimalism” pentru mine, mi se va potrivi mie in principal, iar acest lucru inseamna un grad de personalizare extrem de inalt.

Cand un lucru poate fi asa de personal si personalizat, e clar ca numai inflexibila si extrema nu poate fi numita aceasta abordare.

5. Minimalismul este o filozofie trecatoare – Minimalismul (mai ales in arte) a devenit foarte popular dupa Al Doilea Razboi Mondial si de atunci probabil a experimentat mai multe valuri de popularitate.

Cand am inceput eu sa citesc blogurile mentionate in introducere, minimalismul devenise foarte popular, apoi a mai disparut in “fundal”, acum parca traieste o noua crestere in popularitate.

Ca orice “moda” si minimalismul are perioade de crestere si perioade de scadere, dar cat timp o sa fim complesiti de viata moderna si de consumerism, minimalismul o sa aiba adepti si o sa fie relevant.

Dupa cum poti vedea, minimalism este ceva la indemana oricui si este mai degraba o optiune de lifestyle, decat este o optiune de “credinta”.

Oricine poate adopta ideea de minimalism in viata lui personala, important e sa exploreze care sunt lucrurile care conteaza cu adevarat si care este excesul de unde trebuie sa “taie”.

Eu iti recomand sa explorezi aceasta abordare si sa o personalizezi dupa propriile tale gusturi.

Pe parcursul articolului o sa iti fac destule sugestii si chiar o sa iti recomand carti care te-ar putea ajuta sa descoperi cum sa aplici minimalismul in viata ta.

Dar inainte de a vorbi despre recomandari, sa detaliem cateva principii generale ale minimalismului.

Principiile minimalismului

Dupa cum am stabilit deja, minimalismul este un concept care are la baza ideea de a trai cu mai putine “dependinte” (adica chestii de care sa te depinzi).

Desi nu exista un ghid oficial al minimalismului, dupa tot ce am citit si am experimentat, iti pot detalia urmatoarele principii:

1. Defineste ce e important pentru tine prin stabilirea unor valorile si obiective importante

Minimalismul poate fi un instrument foarte util pentru a te ajuta sa iti clarifici ceea ce este cu adevarat important pentru tine.

Acest lucru te va ajuta sa te concentrezi pe lucrurile care iti aduc satisfactie si implinire si sa elimini lucrurile care doar iti distrag atentia si care te indeparteaza de la atingerea obiectivelor si de respectarea valorilor tale.

2. Identifica si pastreaza doar lucrurile materiale care iti aduc cea mai mult fericire si satisfactie

Daca ai vazut/citit vreodata orice de Marie Kondo, stii la ce ma refer.

Pastreaza doar lucrurile care au o valoare sentimentala pentru tine, cum ar fi fotografii de familie sau alte amintiri dragi sau iti sunt extrem de utile. Daca vrei sa stii daca un lucru are valoarea sentimentala pentru tine, incearca sa iti imaginezi ca iau foc intr-un incendiu. O sa iti para rau dupa ele?

Incearca sa te concentrezi pe aceste lucruri esentiale si sa le elimini pe cele care nu iti aduc bucurie sau nu-ti ofera niciun fel de valoare.

3. Creeaza spatiu in viata ta pentru lucrurile si experientele care te incarca de energie

Cate din lucrurile pe care le faci in fiecare saptamana te umplu de energie si cate ti-o consuma?Ā Intrebarea aceasta parca are mai multa insemnatate mai ales dupa tot ce am trait in pandemie.

Acest lucru poate insemna sa iti reduci activitatile zilnice, sa iti limitezi timpul petrecut pe retelele sociale sau sa elimini alte lucruri care doar iti consuma timp si energie.

4. Invata sa te bucuri de lucrurile simple si sa reduci consumul inutil

Minimalismul poate fi o abordare foarte utila pentru a te ajuta sa reduci stresul si anxietatea prin eliminarea situatiilor care iti dau batai de cap sau care provoaca dezordine in viata ta.

Incearca sa te concentrezi pe lucrurile simple si sa reduci consumul inutil de alimente, obiecte sau alte bunuri.

In loc sa bei 2 cafele la cafenea, poate ar fi cazul sa iti cumperi un espressor acasa, care poate face o cafea aproape la fel de buna ca cea pe care o cumperi.

Daca bei 2-3 cafele/zi, intr-un an, maxim 2 ti-ai recuperat banii. Been there, done that.

5. Invata sa te bucuri de momentele de singuratate si de reflectie

Minimalismul poate fi o modalitate minunata de prin care sa te conectezi cu tine insuti si cu gandurile tale.

Cand eram in Irlanda de capul meu, imi puneam castile pe urechi si ma plimbam pe jos 3-4 ore in zilele de weekend.

Ma gandeam la ce conteaza pentru mine, la ce imi place, ce nu imi place, ce as putea sa fac mai bine, dar cele mai multe ori lasam pur si simplu mintea mea sa zburde, iar cand ajungeam acasa, desi picioarele erau obosite, mintea era odihnita si ma simteam ca si cum as fi facut curat “la mansarda”.

Incearca sa iti faci timp pentru a medita, pentru a citi o carte buna, pentru a petrece timp in natura sau pentru orice activitate care te relaxeaza sa te stimuleaza intr-un mod pozitiv. Meriti timpul tau.

6. Invata sa te concentrezi pe ce se intampla acum si aici

Minimalismul poate fi o abordare minunata pentru a te ajuta sa te concentrezi pe prezent si sa te eliberezi de grijile si problemele din trecut sau din viitor.

Incearca sa te concentrezi pe lucrurile care se intampla acum si aici si sa te eliberezi de stresul si anxietatea legate de viitor sau trecut.

Deseori cand ieseam cu copilul, stateam pe telefon, cautand sa rezolv tot felul de probleme din trecut sau sa rezolv in avans probleme din viitor.

Acest lucru ma rapea de un timp de calitate cu copilul meu, pentru ca in loc sa fiu conectat la ce se intampla acum si aici, eram conectat la ce imi spunea telefonul sa fiu conectat.

Copilul simtea starea mea de neliniste si ii afecta comportamentul, facandu-l mai agitat si chiar si mai agresiv.

Pe masura ce mi-am gasit calmul si copilul si l-a gasit pe al lui.

Pentru un copil este mai valoros sa fii acolo prezent cu el, decat sa il mituiesti cu o jucarie sau cu ceva dulce. Simpla ta prezenta este un cadou pretios pentru el.

***

Fiecare persoana are propriul drum si propriile nevoi si prioritati, asa ca gaseste ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine si continua sa explorezi si sa experimentezi pana gasesti echilibrul potrivit intre minimalism si celelalte aspecte ale vietii tale.

7 Carti care te vor invata cum sa aplici minimalismul

Iata 7 carti care te pot ajuta sa explorezi, sa intelegi mai bine minimalismul si gasesti oportunitati de a-ti simplifica, dar si imbogati viata in acelasi timp:

“Magia Ordinii” de Marie Kondo

Magia Ordinii - Marie Kondo

Probabil cea mai pe val carte din ultimii ani din sfera minimalismului, pentru ca rezolva o problema concreta din viata oamenilor: eliminarea dezordinii. Citeste rezumatul cartii aici: Magia Ordinii – Rezumat, Idei, Citate.

Aceasta carte ofera un ghid detaliat pentru a-ti organiza si curata spatiul si pentru a-ti elibera casa de lucrurile care nu iti aduc bucurie.

Metoda KonMari, prezentata in aceasta carte, se concentreaza pe a pastra doar obiectele care iti provoaca bucurie si a renunta la cele care nu.

Un exemplu din carte este plierea verticala a hainelor, care economiseste spatiu si te ajuta sa gasesti usor piesele dorite in dulap sauĀ organizarea obiectelor dupa categorii, cum ar fi cartile, hainele si obiectele sentimentale, pentru a facilita procesul de decluttering.

Cumpara “Magia Ordinii” – Marie Kondo

“Adio Lucruri: Noul minimalism japonez” – Fumio Sasaki

Adio Lucruri - Fumio Sasaki

Aceasta carte reprezinta povestea personala a lui Fumio Sasaki despre cum acesta a reusit sa isi reduca drastic posesiunile si si-a schimbat modul de viata pentru a fi mai minimalist si mai fericit.

Un exemplu interesant din carte este faptul ca Sasaki a renuntat la 90% din lucrurile pe care le detinea, constatand ca nu aveau nicio valoare reala in viata lui.

Aceasta experienta personala ofera o perspectiva unica asupra minimalismului si impactului acestuia asupra fericirii si bunastarii personale.

Cumpara “Adio lucruri: Noul minimalism japonez”

“Esentialismul” – Greg McKeown

Esentialismul - Greg Mckeown

Aceasta carte ofera o abordare minimalista pentru a-ti identifica si a te concentra pe ceea ce este esential in viata ta si pentru a elimina toate celelalte lucruri inutile.

Un aspect interesant prezentat in carte este conceptul de “a face mai putin, dar mai bine”, care ne incurajeaza sa ne concentram pe activitatile si obiectivele care au cel mai mare impact asupra vietii noastre.

Cartea te invata sa-ti stabilesti prioritatile si sa-ti folosesti energia intr-un mod mai eficient.

Cumpara “Essentialism” – Greg McKeown

“Bucuria de a trai cu mai putin” – Joshua Becker

Bucuria de a trai cu mai putin - Joshua Becker

Aceasta carte ofera o abordare pas cu pas pentru a reduce excesul pe care l-am tot mentionat pe parcursul articolului si a-ti simplifica viata pentru a-ti atinge obiectivele si a trai o viata mai implinita.

Un exemplu interesant din carte este “Regula celor 20/20”, care sugereaza ca daca un obiect poate fi inlocuit in mai putin de 20 de minute si costa mai putin de 20 de dolari, atunci poate este mai bine sa renunti la el.

Joshua Becker te indeamna sa iti evaluezi posesiunile si sa te intrebi daca acestea iti aduc valoare reala in viata.

Prin aplicarea principiilor minimaliste, vei putea sa te concentrezi pe ceea ce conteaza cu adevarat si sa traiesti o viata mai implinita.

Cumpara “Bucuria de a trai cu mai putin” – Joshua Becker

“Bucuria de a avea mai putin” – Francine Jay

Bucuria de a avea mai putin - Francine Jay

Aceasta carte ofera strategii si tehnici pentru a-ti curata si organiza spatiul, pentru a te elibera de exces si pentru a trai o viata mai minimalista.

O strategie minimalista interesanta prezentata in carte este conceptul de “o casa pentru fiecare lucru”, care ne incurajeaza sa ne asiguram ca toate obiectele noastre au un loc bine stabilit in casa noastra.

Acest lucru te poate ajuta sa menti un mediu curat si organizat, care, la randul sau, iti permite sa te simti mai in control in propria-ti viata.

Cartea ofera o abordare accesibila si inspirationala pentru a imbratisa minimalismul si de a experimenta bucuria unei vieti mai simple si concentrate.

Cumpara “Bucuria de a avea mai putin” – Francine Jay

“Minimalism Digital” – Cal Newport

Minimalism Digital - Cal Newport

Cal Newport cauta sa iti ofere o abordare pragmatica pentru a-ti evalua si reduce dependenta de tehnologie si sa traiesti o viata mai implinita.

Newport detaliaza conceptul de minimalism digital, care implica constientizarea si limitarea timpului petrecut pe dispozitivele digitale si pe platformele online, cu scopul de a-ti imbunatati calitatea vietii si a te elibera ca sa te poti concentra pe activitatile si relatiile care conteaza cu adevarat.

Un exemplu interesant din carte este “30 de zile de deconectare digitala”, un experiment in care Newport te indeamna sa renunti temporar la majoritatea aplicatiilor si serviciilor digitale pe care le folosesti si sa le reintroduca selectiv, in functie de valoarea pe care acestea o aduc in viata ta.

Alte tactici/strategii prezentate in carte :

  • stabilirea unor limite stricte pentru utilizarea smartphone-urilor si a retelelor sociale
  • cultivarea de hobby-uri
  • cultivarea interese offline pentru a contracara impactul negativ al tehnologiei asupra vietii noastre

Cumpara “Minimalism digital” – Cal Newport

“The Power of Less” – Leo Babauta

Aceasta carte, scrisa de Leo Babauta, ofera un ghid practic pentru a-ti simplifica viata.

Un exemplu interesant este regula 3%, care ne indeamna sa ne concentram pe descoperirea a celor mai importante 3% din activitatile noastre (evident, trebuie sa decizi tu ce inseamna 3% dintr-o activitate), incercand sa elimini restul de 97%.

Un alt exemplu practic este “Tehnica: One Task at a Time”, care teĀ  incurajeaza sa te concentrezi asupra unei singure sarcini pentru a creste productivitatea. Despre o tehnica similara cu cea propusa de Leo Babauta poti sa citesti si aici: Fa doar lucrul asta si o sa ai timp liber de nu o sa stii ce sa mai faci cu el.

Aceasta carte iti va invata cum sa stabilesti obiective realiste si sa aplici strategii eficiente pentru a le atinge, cum ar fi adoptarea minimalismului in toate aspectele vietii tale.

Cumpara “The Power of Less” – Leo Babauta

***

Toate aceste carti sunt surse de inspiratie si ghiduri excelente pentru a trai o viata mai simpla si mai implinita.

Cum sa fii un minimalist cu copii

Sa adopti filozofia minimalismului cu copii mici poate fi o provocare, deoarece avem impresia ca toti copiii necesita multe lucruri, cum ar fi haine, materiale educationale, jucarii si alte obiecte necesare pentru cresterea si ingrijirea lor.

Cu toate acestea, exista cateva strategii care te pot ajuta pe tine ca parinte sa adopti o abordare (mai) minimalista.

Iata cateva sugestii:

1. Investeste in lucruri de calitate si durabile

In loc sa cumperi multe lucruri ieftine care se vor deteriora rapid, investeste in produse de calitate si durabile, care vor dura mai mult timp si care se vor deteriora mai greu. Daca vrei sa mergi chiar mai departe, cumpara obiecte care sunt atat de durabile incat vor rezista mai multor copii.

Acest lucru poate include haine de calitate (din lana mai rezistenta si mai comoda cum este lana de merinos), jucarii durabile (de lemn sau metal), mobilier facut la comanda si alte produse necesare pentru copii care sunt in general mai durabile.

2. Respecta regula de “unul vine – altul pleaca” pentru obiecte personale

Pentru fiecare jucarie sau obiect nou pe care il achizitionezi, va trebui sa renunti la un alt obiect care nu mai este util sau necesar.

In felul acesta iti vei invata copilul sa aprecieze mai mult lucrurile pe care le are deja si la care tine si il inveti si cum sa aiba mai mare grija de lucrurile sale.

3. Limiteaza numarul de jucarii

In loc sa incerci sa acumulezi cat mai multe jucarii pentru copiii tai, cauta sa limitezi numarul de jucarii si asigura-te ca acestea sunt facute din materiale durabile (lemn sau poate metal si nu acel plastic “ieftinache”), astfel incat copilul tau sa se poata juca cat mai mult timp cu ele.

Daca ai prea multe jucarii, iti sugerez sa le lasi la vedere prin rotatie, in asa fel incat copilul tau sa se joace cu toate si nu sa se joace doar cu o particica din acestea, iar pe restul sa “se puna praful”

4. Asigura-te ca hainele copiilor tai sunt versatile si pot fi purtate in mai multe moduri

In loc sa cumperi multe haine pentru copii, asigura-te-va ca hainele lor sunt versatile si pot fi purtate in mai multe moduri.

Acest lucru poate ajuta la reducerea numarului de haine necesare pentru copii si o sa iti fie mai usor sa le aranjezi prin dulapuri.

Cel mai bine vei simti aplicarea acestei reguli atunci cand vei merge intr-o calatorie, atat la dus cat si la intors, pentru ca impachetarea si despachetarea o sa fie foarte usoare.

5. Incurajeaza-ti copiii sa isi doneze sau sa isi vanda lucrurile pe care nu le mai foloseste

Nu-ti fie frica sa iti incurajezi copiii sa isi doneze sau sa isi vanda dintre jucariile sau hainele pe care nu le mai folosesc.

Eu cu sotia mea facem asta destul de des si copilul nostru chiar a inceput sa isi faca ordine printre lucruri si sa ne sugereze de unul singur ce sa mai vindem sau sa donam.

Cu ocazia asta putem si sa ii explicam ca nu toata lumea are aceleasi posibilitati materiale ca noi si ca este important sa apreciem toate lucrurile pe care le avem, oricat de mici sau banale ni se par.

Banii stransi din vanzare merg catre lucruri pe care le luam tot pentru el.

In felul acesta nu blocam in casa obiecte de care nu avem nevoie si il invatam si pe el ca este in regula ca la un moment dat sa renunti la lucrurile pe care le ai de multa vreme.

***

In general, abordarea minimalista cu copii mici poate parea o provocare, dar poate fi implementata cu succes cu putina planificare si organizare din partea parintilor.

Este important sa comunici cu copiii tai si sa nu ii obligi sa faca lucrurile de mai sus de “dragul minimalismului”, ci sa explici de ce este important sa pastrezi doar lucrurile pe care le folosesti.

Copiii inteleg mult mai multe decat cred adultii si au capacitatea de a face legaturi foarte profunde (chiar de la varste fragede) daca esti dispus sa impartasesti cu ei sincer gandurile si ideile pe care le ai.

10 lucruri pe care ai putea sa le incerci acum ca sa experimentezi minimalismul

Iata 10 lucruri pe care le poti face acum pentru a-ti dezvolta abordarea minimalistica si a-ti simplifica viata:

  1. Fa o lista cu toate lucrurile pe care le detii si analizeaza-le utilitatea
  2. Elimina dezordinea din spatiul tau
  3. Limiteaza timpul petrecut pe retelele sociale si in fata ecranului
  4. Incearca sa practici tehnici mindfulness
  5. Cumpara mai putin, mai rar si lucruri mai bune
  6. Invata sa spui “nu” la cererile care nu sunt esentiale sau care nu iti aduc bucurie si satisfactie. Spune da doar la lucrurile pe care poate le-ai face si pe gratis
  7. Fii (mai) recunoscator pentru ceea ce ai. Iti recomand articolul de introducere in stoicism pentru cateva exemple de cum sa practici recunostinta.
  8. Redu din activitatile inutile din rutina ta zilnica si elimina-le pentru a-ti elibera timpul si energia pentru lucrurile care conteaza cu adevarat.
  9. Simplifica-ti rutina de ingrijire personala reducand numarul de produse si de pasi necesari pentru a te pregati dimineata sau pentru a te pregati pentru culcare.
  10. Incearca sa gasesti placerea in lucrurile simple cum ar fi o plimbare in natura, o carte buna sau o conversatie cu un prieten si invata sa te bucuri de ele in mod regulat.

***

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti face acum pentru a-ti dezvolta abordarea minimalistica si a-ti simplifica viata.

Dupa cum poti vedea, minimalismul poate fi aplicat de oricine, oricand, oricum. Incepe mereu cu lucrurile care iti sunt sub control, pentru ca doar pe acelea le poti influenta cu adevarat.

Fiecare pas mic pe care il faci pentru tine conteaza si poate ajuta la imbunatatirea calitatii vietii si la reducerea stresului si anxietatii.

Trebuie doar sa incepi sa explorezi cum s-ar potrivi minimalismul in viata ta.

Daca mi-ai fi spus la inceputul articolului ca voi scrie peste 4000 de cuvinte, nu te-as fi crezut, pentru ca initial nu am planuit sa merg atat de in detaliu.

Totusi pe masura ce scriam mi-am dat seama ca am destul de multe de impartasit si mi-ar placea sa scriu un articol suficient de cuprinzator care sa poata sa fi impartasit cu oricine este interesat sa isi simplifice viata.

Daca ti-a placut acest articol, o sa te rog sa il dai mai departe.

Multumesc.

sursa poza intro featured

sursa poza imagine featured