Inteligentul lu’ tata

Imi plac cartile motivationale, prefer sa ascult audiobooks, traininguri sau seminarii, incerc sa invat tot ce pot acolo unde nu stiu. Ieri discutam cu cineva care spunea ca i se pare o pierdere de timp sa stai o ora sa urmaresti un workshop inregistrat. I-am raspuns: poate tu stii ceva ce eu nu stiu si nu vad acum despre ce e vorba …., pentru ca te vad la fel de coate goale ca acum 4 ani. In mare parte din ceea ce ascult aud aceleasi si aceleasi lucruri ba chiar uneori idei cu care nu sunt de acord. Ce fac atunci cand nu-mi convine ce a zis nenea ala? Ascult inca o data si incerc sa “intru” in mintea lui. De ce a zis asta? Ce a avut in minte cand a zis asta? Castig enorm lasandu-mi orgoliul si-asa foarte puternic pe locul doi si ascultand inca o data si inca o data pana prind spilul.

Vad o reclama la TV, o campanie interesanta online, un banner mare pe un bloc care imi tine atentia mai mult decat restul….ma gandesc mai putin la ce transmite reclama aia cat la cel care a facut-o. Ma fascineaza incercand sa construiesc un portret al celui care a stat in spatele ideii, in spatele campaniei care si-a scremut mintea sa scoata tranzaia aia. Il inotrc pe toate fetele si ma gandesc ce ar face in continuare, cum as fi facut eu in locul lui…samd.

Revin la amicul meu arogant. Oamenii aroganti sau cu prea mult spirit adesea au o parere proasta despre sine si se tem sa isi asume riscuri. Pentru ca riscurile inseamna ca poti avea si esecuri pentru a intelege bine ce ai vrut sa inveti.

Daca ai citit pana aici inseamna ca nu ai probleme cu aroganta. Rareori cei aroganti citesc carti despre succes, motivatie etc. Ei sunt buricul pamantului si nu au nevoie sa le dea nimeni instructiuni sau sfaturi.

Ei sunt cu mult mai inteligenti decat toti din jurul lor incat comenteaza orice idee care contravine felului lor de gandire. In cazul acesta asa-zisa “inteligenta” adunata cu “aroganta” duce la “Ignoranta” si “subiectivitate”

Cu totii cunoastem oameni cu multe studii si socotim ca sunt foarte destepti. O persoana cu adevarat inteligenta accepta insa ideile noi pentru ca ele adauga sens ideilor deja acumulate. Ascultatul e mai important decat vorbitul. CUm spunea Tom Hopkins “Ai doua urechi si o singura gura, deci asulta de doua ori mai mult decat vorbesti” Multi gandesc insa cu gura in loc sa asculte si sa-si insuseasca idei si posibilitati noi. In loc sa puna intrebari, ei comenteaza. Comenteaza tot incat nu poti tine pasul.

Bine ca toate sunt trecatoare…. ca si noaptea asta care tare lunga a fost.

Buna dimineata!