Incredibil

Acest post e dedicat familiei mele, pentru dragostea si grija lor si in special tatalui meu de ziua lui.

Ce poti spune despre o echipa formata din tata si fiu si care din 1979 pana in 2006 au participat impreuna de:

– 216 ori la triatlon
– 20 ori la duatlon
– 65 ori la maraton !!!!!
– 81 de ori la 20.000 m
– 45 de zile consecutiv impreuna pe bicicleta in 1992 parcurgand peste 5000 de km

In total peste 942 de curse terminate.

Ai crede probabil ca urmeaza sa spun povestea unui atlet de performanta.

Nu. O sa-ti spun doar povestea unui Parinte de performanta.

Dick si Rick Hoyt sunt o echipa ce alearga impreuna in fiecare saptamana in curse de rezistenta. Daca nu participa la maraton, atunci sigur sunt la triatlon, o combinatie de 40 km de alergare, 160 km de bicicleta si 3,5 km de inot. Impreuna se catara pe munte incercand sa depaseasca limita dupa limita.

O adevarata performanta .

Mai ales daca iei in considerare faptul ca Rick NU POATE SA MEARGA si NU POATE SA VORBEASCA.

In ultimii 25 de ani Dick, acum de 65, si-a impins sau si-a tras fiul dupa el in toate competitiile trecand de sute de ori linia de sosire. Cand Dick alearga, Rick este impins intr-un carucior cu rotile. Cand Dick e pe bicicleta, Rick sta in scaunul cu rotile atasat in fata bicicletei. Cand Dick inoata, Rick sta intr-o barca pe care Dick o trage dupa el.

La nastere, Rick a suferit o complicatie, cordonul ombilical s-a infasurat in jurul gatului, impiedicand accesul oxigenului spre creier. Parintilor li s-a spus ca nu sunt sanse ca fiul lor sa traiasca si sa creasca normal.

“Cand avea doar 8 luni, doctorii ne-au spus ca pur si simplu sa il deconectam de la aparate, pentru ca va fi o leguma toata viata. Ei bine…doctorii aceia sunt morti de mult. Mi-ar placea sa il vada pe Rick acum” spune mama lui

Parintii l-au crescut ca pe un copil normal.  Desi nu vorbea era in stare sa inteleaga perfect tot ce i se spunea ba chiar inteligenta i s-a ascutit. L-au invatat alfabetul, l-au inscris la o scoala publica impreuna cu toti ceilalti si le-au dovedit faptul ca Rick intelege tot atunci cand la o gluma fina, Rick a fost singurul care s-a prins de poanta si a zambit.

Cu ajutorul unor ingineri Rick a primit un computer care il ajuta sa comunice ceea ce gandea folosindu-se de miscarile putine pe care le putea face. Un cursor se misca pe un ecran in fata lui Rick si selecta literele alfabetului iar acesta selecta litera care o dorea cu o miscare scurta din cap pe un mic buton atasat pe tetiera.

Primele cuvinte pe care Rick le-a “spus” cu ajutorul computerului nu au fost “Buna, mama!” sau “Buna, tata!” asa cum toti se asteptau toti, ci “Hai Bruins”. Boston Bruins era echipa de hochei din Boston, aflata in momentul ala in lupta pentru titlul national. In felul acesta toti si-au dat seama ca lui Rick ii place sportul.

In 1977 Rick l-a rugat pe tatal sau sa participe impreuna intr-o cursa de 5 mile pentru a sprijini un atlet paralizat intr-un accident. Dick a acceptat si i-a impins scaunul cu rotile. Au terminat pe ultimele locuri dar in final Rick a spus ca nu se mai simte handicapat atunci cand concureaza.

De aici a inceput istoria “Team Hoyt”, echipa ce a invins prejudecatile, boala, temerile, esecul.

Pentru a participa la primul triatlon Dick a trebuit sa invete sa inoate iar apoi sa mearga pe bicicleta pe care n-o mai folosise de la 6 ani. Cursa dupa cursa oamenii au inceput sa ii cunoasca, sa ii incurajeze, sa vina la ei si sa le multumeasca pentru ca sunt o sursa de inspiratie.

Oameni sedentari, bunici, nepoti au inceput sa alerge impreuna urmand exemplul lui Dick si Rick si mesajul lor :

“Nimeni nu trebuie exclus din viata”

Aveti aici un clip extraordinar cu cei doi.

Multumesc lui Marius pentru ca mi-a aratat prima oara clipul care a dus la ideea acestui post.

13 thoughts on “Incredibil”

  1. Fantastic! M-au trecut fiorii cand am vazut filmuletul! Oamenii astia sunt cu adevarat de apreciat… Cand vad asa ceva, niciuna din problemele mele nu mai par importante.

Comments are closed.