Haka

All Blacks. Haka. Echipa. Motivare. Concentrare. Teama. Ambitie. Dorinta de victorie.

Haka..este un ritual pe care echipa de rugby a Noii Zeelande il executa inaintea fiecarui meci. Avand ca radacini un dans maori de razboi. Acesta era executat inainte de a porni la lupta si avea ca rol impulsionarea si motivarea luptatorilor.

De mai mult de 100 de ani All Blacks se motiveaza in felul acesta. E un spectacol incredibil pe care toti il asteapta inaintea unui meci cu ei.

Inainte ca europenii sa dea navala, haka avea un rol bine stabilit: la intruniri mai mult sau mai putin oficiale intre triburi, fiecare grup statea infipt teapan in fata celuilalt, gata de lupta in cazul unui atac din partea adversa. Cum s-a ajuns insa la ceea ce se executa in zilele noastra?

Se pare ca inaintea unui meci cu Australia, jucatorii echipei Noii Zeelande s-au sfatuit cum sa-i scoata din pepeni pe australieni. Si, in unanimitate, au gasit raspunsul: prin haka! Aceasta faimoasa haka a fost compusa de capetenia Te Rauparaha din tribul Ngati Toa. Prin 1810, urmarit de dusmani, Te Rauparaha s-a ascuns intr-un put, o femeie asezandu-se deasupra ca sa il ascunda: “Sa fie moarte? Sa fie viata? Ce ma asteapta deasupra? Aceasta e fiinta care-mi da viata acum, ca urc treapta cu treapta spre lumina soarelui…”

In timp, haka a devenit simbolul All Blacks, o haka bine interpretata inaintea unui meci innebunind audienta si scuturandu-i bine pe jucatorii celeilalte echipe. Maini, talpi, picioare, corp, voce, limba si ochi, toate impreuna joaca un rol important pentru a-ti provoca adversarul la lupta dreapta.

Inaintea unui meci cu echipa Africii de Sud, All Blacks au introdus o haka cu totul noua. Compusa de Derek Lardelli (Ngati Porou) contine o introducere extinsa si agresiva interpretata de capitanul echipei, Tana Umaga, dupa care fiecare jucator mimeaza o actiune de decapitare directionata spre jucatorii echipei adverse. Ca detaliu, All Blacks au castigat meciul cu 31 la 27.

Haka :
“Ka Mate! Ka Mate!
Ka Ora! Ka Ora!
Tenei te tangata puhuruhuru.
Nana Nei i tiki mai,
whakawhiti te ra!
A, hupane! A, kaupane!
Whiti te ra!”

“Sa fie moarte? Sa fie viata? Ce ma asteapta deasupra? Aceasta e fiinta care-mi da viata acum, ca urc treapta cu treapta spre lumina soarelui…”

Invata Haka