Saptamana trecuta am vazut un documentar despre viata lui Mike Tyson. Documentar este incorect spus, filmul este mai mult un interviu-monolog in care Mike povesteste despre cariera si viata lui incepand de la copilaria marcata de furturi si incidente cu politia (la 13 ani fusese arestat deja de 38 de ori) la a ajunge un sportiv disciplinat si cel mai tanar campion mondial la box la categoria grea (la doar 20 de ani), apoi primul boxer care a unit centurile.
Este viata lui Mike Tyson povestita de Myke Tyson, cu sinceritate, umilinta si, pe alocuri, cu regret.
Sunt cateva lucruri pe care vreau sa le evidentiez pornind de la povestea lui.
1. Frica este prietenul tau.
Mike povestea ca masca de nebunie si agresivitate pe care o arata tuturor era data de frica. Frica de a fi ridiculizat, frica de a se face de ras, frica de a manca bataie din nou, asa cum se intamplase cand era copil in cartierele rau-famate din New York. Frica l-a facut sa-si scoata coltii. Cus d’Amato, antrenorul care l-a crescut si l-a luat in casa lui cand mama lui a murit la 16, ani, l-a invatat cum sa-si foloseasca frica si sa o canalizeze in directia buna. L-a invatat ca intotdeauna frica va fi prezenta dar daca esti constient ca va fi prezenta, nu te vei mai lasa dominat de ea. L-a invatat sa castige folosindu-si propria frica pe post de aliat.
Frica este unul din lucrurile cele mai bune care ni se intampla. Daca nu ti-ar fi frica, ai trece strada fara sa te uiti in stanga si in dreapta, te-ai arunca de pe bloc fara parasuta sau te-ai baga in situatii cu consecinte extrem de dureroase. Frica este acolo sa te atentioneze de pericol. Frica administrata bine, poate fi o forta care sa lucreze in favoarea ta.
Care e diferenta intre un erou si un las? Care e diferenta ? In interior, nici una. In exterior, diferenta e data de ceea ce faci. Si eroul si lasul se simt la fel in fata unui pericol. Amandoi traiesc frica de durere sau de a fi raniti. Eroul trece peste ea si face ceva in ciuda fricii. Lasul se lasa biruit de frica si fuge. Singura diferenta intre un erou si un las e data de actiunile lor. Lasul refuza sa dea piept cu lucrurile cu care trebuie sa dea piept. Eroul e disciplinat si face ceea ce trebuie sa faca in ciuda lucrurilor pe care le simte in interior. Asta e toata diferenta.
2. Impactul pe care il poti avea in viata cuiva este imens.
Inainte sa-l intalneasca pe Cus d’Amato, Mike Tyson era un pusti de 13 ani, smecheras, pungas, arestat deja de 38 de ori, cu parintii divortati si dezinteresati de el. In termeni romanesti: un ratat fara viitor. In film, Mike povesteste ca majoritatea prietenilor din copilarie au ajuns ori in puscarie, ori morti in diverse atacuri intre bande.
Cus d’Amato era un antrenor care lucrase cu doi campioni mondiali la box, Floyd Patterson si Muhammad Ali. Cand l-a luat sub aripa lui pe Mike Tyson, Cus d’Amato avea 76 de ani, o varsta la care altii se gandesc la udatul florilor in gradina mai degraba decat la pregatirea unui pusti rebel pentru a deveni campion mondial.
Daca o sa te uiti la film o sa vezi admiratia apropiata de veneratie pe care Mike Tyson i-o purta lui Cus:
=======
Mi-a spus: “Serios, poti sa ajungi campion mondial. Poti sa demolezi intreaga lume. Niciun om nu va putea sa-ti rapeasca ceea ce ai facut, trebuie sa ma crezi.” Ma uitam la tipul asta si apoi am inceput sa ma gandesc, Tipul asta nebun complet, asta imi ziceam, Tipul asta e nebun. “Daca faci ceea ce iti spun sa faci si daca nu vezi rezultate, atunci poti sa te lasi”. Asa ca am zis, Ok, de ce nu?. Am facut tot ce mi-a zis el sa fac. Si am inceput sa cred in ce imi zicea batranul acesta. Am incetat sa mai fiu un hot. Obisnuiam sa ma duc pana in New York si sa talharesc niste oameni si apoi sa ma intorc si sa ma ascund la el. Ziua in care am incetat sa ma mai fac toate astea e ziua in care mi-am schimbat viata. Mi-am zis: O sa ma tin de chestia asta cu boxul. Mi-am Dedicat viata boxului. M-am transformat complet intr-un animal, intr-un adept al disciplinei.
=======
Iata si trailerul.