Exercitiu practic pentru pastrarea motivatiei

Motivatia nu dureaza mult. E ca spalatul pe maini. Trebuie sa o exersezi zilnic. De cele mai multe ori cand ne simtim energizati si motivati suntem plini de entuziasm si ne apucam cu pofta de treaba.

Cheful tine cam trei zile apoi ne debusolam sau ne descurajam cand dam de primele probleme sau dificultati.

31

 

Cum sa facem sa tinem motivatia constanta?

Auto-motivatia este la fel ca antrenamentul la sala. Tine mai mult de autodisciplina decat de orice altceva.

Cineva spunea ca lenea nu e in sange, nu te-ai nascut cu ea, e doar in capul tau pentru ca te-ai obisnuit sa amani lucrurile.

Antrenandu-ti motivatia in fiecare zi iti tii in priza tonusul mental de care ai nevoie ca sa duci pana la capat orice incepi.

Cineva spunea ca diferenta intre invingatori si invinsi, intre un om de succes si unul care se vaita este ca cei dintai mai continua inca putin dupa ce toti ceilalti s-au dat batuti.

Steve Prefontaine, unul din atletii mei preferati, avea obiceiul sa plece de la inceput intr-o cursa la conducere si stea acolo pana la final. E bine stiut faptul ca majoritatea antrenorilor nu recomanda aceasta strategie ci mai degraba abordarea: stai la cutie, aproape de cel care conduce cursa si pastreaza-ti energia ca sa il depastesti pe ultima suta de metri. Ei bine, Steve spune ca i se pare o dovada de lasitate sa stea la cutie si sa castige abia la sfarsit asa ca o lua tare inca de la inceput. In cazul lui strategia functiona bine si a doborat destul de multe recorduri.

Cand cineva l-a intrebat care e secretul lui, raspunsul a fost ceva de genul:

– Pot sa suport durerea putin mai mult decat ceilalti. Cand ma doare, alerg mai tare.

Nu-ti propun sa devii un martir sau sa faci cine stie ce sacrificiu. Iti propun sa explorezi si sa-ti depasesti limitele, putin cate putin, in fiecare zi.

Iata ce iti propun sa incerci azi

1. Astazi, cand vei simti ca vrei sa te opresti sau te-ai plictisit din ce ai de facut si nu mai esti motivat, in mod constient continua inca 10 minute. Asta te ajuta sa treci de limite si sa simti ca ai control asupra atitudinii tale

2. Inainte sa lucrezi la un task, gandeste-te cat timp o sa-ti ia pana te vei plictisi. Apoi hotaraste-te ca in momentul respectiv sa mai continui sa lucrezi inca 20 de minute.

Iti voi scrie intr-un articol viitor de ce apare fenomenul numit “procrastinare” sau amanare si dupa ce vei intelege care sunt mecanismele psihologice care ne fac sa amanam lucrurile iti voi prezenta si cateva solutii pentru a trece de aceste obstacole.

Daca vrei sa aflii mai multe despre cum sa-ti pastrezi motivatia, te astept in noiembrie la Revolution Seminar. Click pe link ca sa te inscrii.