Esti snob?

Cu totii suntem.

Intr-o masura mai mare sau mai mica, fiecare dintre noi are in el samburele acestui defect. Ti-a fost vreodata frica sa spui cu glas tare ceea ce gandesti? Ai aprobat mecanic pe cineva doar pentru ca te-ai temut de criticile pe care le-ai putea receptiona? Ai adoptat, constient sau nu, un comportament dezirabil la nivel social? Inseamna ca esti un snob.

Si eu sunt. Si eu am facut de multe ori lucrurile de mai sus. Si eu am cautat motive pentru a ma comporta jalnic. Am dat vina pe societate, prieteni, sau politicieni. Batman mai lipsea din aceasta ecuatie.

Snobismul are forme dintre cele mai diverse. De multe ori se pune semnul egal intre el si ipocrizie. Poate fi sa iti cumperi o masina scumpa doar pentru a incerca sa ii impresionezi pe cei din jur, desi tu nu esti pasionat de asemenea masini. Poate insemna sa iti cumperi haine de la Milano, desi tu abia poti vorbi coerent. Poate insemna sa faci mereu cinste prietenilor pentru a arata cat de bogat esti.

Partea cea mai periculoasa a acestei stari este ca de multe ori ne purtam inconstient astfel. Si continuam sa urmam turma,  precum o oaie ametita care nu are curajul sa schimbe directia.

Degeaba esti riguros in tot ceea ce faci. Inutil iti planifici viitorul. Total lipsit de sens este rezultatul frumos pe care il obtii ca urmare a efortului tau sustinut. Daca nu vei inceta sa iti arunci la gunoi fructele pomului, pe care cu mari eforturi l-ai sadit, udat si ingrijit mult timp, atunci vei fi in continuare ruda cu un teren exploatat pana la distrugerea sa.

Viata ta valoreaza mai mult decat o suma de achizitii.

7 thoughts on “Esti snob?”

  1. Imi pare rau ca trebuie sa ating un cliseu dar societatea chiar este de vina si cum viteza de circulatie a informatiei creste exponential mijloacele de manipulare in masa se dezvolta si ele. Societatea in care traim este una de consum iar snobismul isi are rolul sau foarte important.

Comments are closed.