Esti o oaie creata

Updated on: April 19, 2011

Am vazut la Alex Gavriliu un clip care mi-a dat subiectul de care va scriu azi. Multi dintre voi probabil credeti ca aveti un spirit foarte independent si luati deciziile pe care le luati zi de zi fara sa fiti influentati in nici un fel de cei din jur. Adevarul este ca presiunea sociala este enorm de puternica in majoritatea situatiilor in care ne confruntam cu ea.

La un workshop, acum ceva vreme am rugat un participant sa iasa in fata si sa povesteasca cu entuziasm despre una din pasiunile lui. In timpul asta cei din sala erau instruiti sa il huiduie sa tipe la el, sa arunce cu hartii, sa il intimideze si sa il faca sa se opreasca. Vreti sa stiti rezultatul ? Chiar si intr-un mediu de “laborator” majoritatea se timoreaza si se opresc.

iata doua experimente. Primul este clipul de care va vorbeam. Daca intri intr-un lift si toti cei de acolo sunt cu fata la perete…ce faci?

Al doilea, se numeste Experimentul lui Asch. Se ia o persoana reala si mai multi cu care s-a vorbit dinainte. Tuturor li se arata o serie de cartoane care au patru linii verticale, una in stanga si trei in dreapta. Participantii sunt rugati sa spuna care din cele trei linii din dreapta este egala in lungime cu cea din stanga. Simplu, nu? Ce faci insa cand din 6 participanti…5 spun intentionat raspunsul gresit la a treia incercare?. Te conformezi si spui la fel ca ei sau mergi pe mana ta si iti folosesti propriul creier? Vreti sa stiti care este rata de conformism ? Urmariti clipul, o sa va surprinda.

Asch_experiment

Teoriile conformitatii mai au si alte exemple despre cum suntem influentati de ceilalti. Alte experimente au mai aratat ca :

1. Cu cat sunt mai multi oameni in jur cand ai nevoie de ajutor, cu atat scad sansele sa fii ajutat.

2. Un angajament luat in public devine mai greu de incalcat

3. Ne purtam mai frumos cand stim ca suntem supravegheati

4. Cand nu stim ce sa facem, de obicei ii copiem pe ceilalti

5. In foarte multe cazuri, majoritatea nu suntem de acord cu regulile stabilite, dar nimeni nu obiecteaza pe fata

6. Suntem politicosi sau nepoliticosi in functie de cat de mult ne pasa

7. Ne afecteaza felul in care suntem vazuti de ceilalti si ne purtam in consecinta

8. Daca suntem in minoritate de cele mai multe ori ne tinem gura

9. Felul in care ne comportam depinde de numarul celor care se uita

Pentru o lista mai mare cititi aici.

Ok, si acum stiu ca va intrebati ce legatura are titlul. Pai urmariti clipul de mai jos si spuneti-mi daca e vreo asemanare intre comportamentul oilor si al oamenilor.