Efectul de Halou – ce ne atrage la oameni poate fi inselator

Am vazut recent un documentar despre ascensiunea lui Vladimir Putin de la un simplu functionar la conducerea FSB (urmasul KGB), in doar doi ani, numirea ca premier de catre Boris Eltin care avea nevoie de o marioneta care sa plece capul la anchetele privitoare la averea personala adunata in conturi straine,  apoi anuntarea candidaturii la presedentia Rusiei cu 9 luni inainte de alegeri cand sondajele ii dadeau 3% sanse de castig, razboiul din Cecenia care il propulseaza in FIECARE ZI la TV, demisia de fatada a lui Eltin, si inceperea regimului lui Putin in anul 2000. Duminica trecuta Vladimir Putin a castigat un nou mandat de presedinte si are toate sansele sa il castige si pe urmatorul, asta inseamna cel putin 12 ani la conducerea Rusiei.

strongest-in-the-forest

Dar nu despre politica vreau sa scriu. In documentar o jurnalista a spus o fraza care mi-a atras atentia pentru ca se lega de ceea ce aveam de gand sa scriu. Tipa spunea ca marea calitate a lui Putin este sa se faca placut in particular. Este un intrigant de meserie care te face sa te simti bine, te castiga de partea lui si nu-ti dai seama cum a facut. Este genul de presedinte vedeta care iubeste sa apara la TV si sa faca exercitii de PR.

Ceea ce face Putin si alti oameni care reusesc sa se faca repede placuti de ceilalti este sa aplice constient sau inconstient ceea ce in limbaj nestiintific se numeste “efectul de  Halou”.

Cand intalnesti o persoana care te impresioneaza cu una din calitatile ei si tinzi sa ii ignori defectele sau sa dai la o parte toate celelalte fapte care spun contrariul – asta e efectul de Halou.

Cand intalnesti o persoana si n-o suferi din prima, fara sa stii de ce (poate doar numele iti creeaza repulsie pentru ca iti aduci aminte de cineva din trecut) si tinzi sa ii dai la o parte calitatile – asta e efectul de Halou.

Cu alte cuvinte efectul de Halou se manifesta atunci cand ne simtim atrasi sau respinsi de o persoana fara sa tinem cont de ansamblu ci doar de o trasatura dominanta, pozitiva sau negativa.

Cu totii suntem sub influenta acestui efect zi de zi. Ne formam conceptii, prejudecati si convingeri despre oameni pe baza a 1-2 interactiuni pe care le avem si care sunt decisive. Daca ii placem de la inceput tindem sa fim mai toleranti cu defectele lor iar daca nu ne place de ei de la inceput tindem sa fim foarte critici si sa credem ca sunt rai pana in maduva oaselor.

Asta e unul din motivele pentru care prima impresie e atat de hotaratoare atunci cand te intalnesti cu cineva. Statistica spune ca o prima impresie gresita se schimba abia dupa 7 ore de interactionat cu persoana care si-a facut o impresie gresita despre tine.

Derren Brown, un cunoscut mentalist britanic a explorat ideea aceasta intr-un mod foarte interesant:

A impartit in doua un grup de fete apoi a rugat un baiat sa se filmeze in timp ce povesteste despre el si personalitatea lui. Singura conditie era sa filmeze doua versiuni ale aceluiasi video in care sa spuna EXACT ACELEASI LUCRURI , cu exact aceleasi cuvinte doar ca intr-unul sa fie entuziasmat de ce spune si in al doilea sa fie posomorat si neincrezator. Rezultatul il vedeti mai jos:

5 thoughts on “Efectul de Halou – ce ne atrage la oameni poate fi inselator”

  1. doua vorbe: eu am obiceiul de a dicuta cu persoane ratzionale ,ma straduiesc sa le vorbesc din suflet sa le vorbesc astfel incat cuvintele mele sa ajunga,prin ratziune,la inima lor, incerc sa gasesc consonantza pentru reintoarcere in raztiune pentru ca in felul acesta sa se creeze o noua calitate a vietzii.incerc sa depun maximum de efort ,dar ce anume din cuvintele mele ar putea,cu permisiunea persoanelor respective,sa treaca dincolo de baricadele ridicate de ratziune si sa ajunga in inima ramane la hotararea persoanelor respective,asa cred ca se intampla si an acest caz.

  2. Foarte tare si interesant. Un articol genial. Mi s-a intamplat si mie, nu stiam insa de ce. O parere proasta se schimba mult mai greu (asa cum ai spus si tu 7 ore) decat o parere buna care se poate schimba foarte repede intr-una mai putin buna. Acum probabil depinde de fiecare persoana:).

  3. M-am uitat acum si eu la acel documentar de care ziceai. Foarte interesant.
    Cat despre efectul de halo, iti da putin de gandit. Cum se concluziona si in video, conteaza mai mult cum spui decat ceea ce spui.
    Modul in care transmiti e mai important decat mesajul se pare.

Comments are closed.