Dupa ce citesti asta o sa-ti pice…

Felicitari, esti in categoria oamenilor inteligenti. Acum poti sa te intorci la ce faceai. Sau mai ramai si citeste ca poate iti pica.

Toti cei care au citit mai departe au facut-o pe riscul lor si le-a picat. Daca treci de paragraful urmator sigur o sa-ti pice si tie. O faci pe raspunderea ta, sa nu dai vina pe mine.

milk-power

In majoritatea situatiilor din viata anticiparea unui eveniment care urmeaza sa se intample este mai interesanta decat evenimentul in sine. De fapt, majoritatea oamenilor sunt nefericiti nu pentru ca nu au lucruri sau nu li se intampla lucruri frumoase ci pentru ca le primesc prea usor si prea repede. O sa iti spun in articolul viitor despre asta.

Acum insa vreau sa iti spun despre una din cele mai simple metode de a duce lucrurile la bun sfarsit si de a evita “procrastinarea” (situatia aia cand ai multe lucruri de facut si te invarti in cerc fara sa faci nimic – iar chestia asta te streseaza si mai tare)

Efectul Zeigarnik

Metoda se bazeaza pe un experiment facut de un psiholog rus, Bluma Zeigarnik in 1927 dupa ce intr-o cafenea din Viena acesta observase un lucru ciudat: chelnerii isi aduceau aminte doar comenzile care trebuiau servite si nu fusesera achitate. Dupa ce un client parasea cafeneaua, chelnerii uitau efectiv ce i se servise.

In timpul experimentului participantilor li se dadeau in jur de 20 de taskuri diferite de terminat. Doar ca in timpul unuia din taskuri erau intrerupti la jumatate, inainte sa-l termine si pusi sa treaca la urmatorul task. Apoi, la sfarsit, participantii erau pusi sa scrie pe o foaie ce activitati isi aduceau aminte din cele 20 pe care le facusera.

Rezultatul a fost incredibil. Participantii isi aduceau aminte de doua ori mai des activitatile la care fusesera intrerupti si nu apucasera sa termine decat activitatile pe care le terminasera.

In 1982 Kenneth Mc Graw a facut un alt test bazat pe efectul Zeigarnick. Rezultatul lui a fost ca aproape 90% din participanti isi aduceau aminte lucrurile pe care nu le terminasera.

Ei bine, efectul Zeigarnik explica un fenomen simplu care se intampla in mintea noastra. Ramanem conectati la lucrurile incepute si care nu s-au terminat.

Care e legatura cu productivitatea?

Mintea noastra doreste sa termine lucrurile incepute. Daca suntem intrerupti dintr-o activitate, creierul nostru continua sa lucreze si sa caute solutii la ceea ce faceam.

De-asta cel mai simplu mod de a enerva barbatii e sa ii intrerupi in mod repetat de la privitul meciului.

In televiziune efectul Zeigarnik e folosit extrem de des. Toate episoadele serialelor de succes se termina in suspans, in “aer”.

Exact cand ai crezut ca Jose Armando a murit, in ultima secventa din film apare un indiciu miraculos care te face sa crezi ca e viu.  In felul asta tu ramai conectat, mintea ta e “agatata” acolo pentru episodul viitor. Asa se explica succesul unor seriale gen “Prison Break”, “Lost” etc

Majoritatea dintre noi amanam in continuu lucrurile pentru ca ni se pare ca ceea ce trebuie sa facem este prea greu, sau ne e frica de esec sau nu stim pur si simplu de unde sa incepem.

Dar efectul Zeigarnik ne spune ca mintea noastra e facuta sa vrea sa termine lucrurile incepute.

Asa ca solutia pentru a face ce ai pe lista este sa….INCEPI.

INCEPE DE ORIUNDE, doar incepe.

Asa cum pofta vine mancand, cheful vine muncind.

Atunci cand incepi pur si simplu sa faci ce ai de facut o sa observi cat de usor e sa termini.

Scriu foarte rar pe blog in ultima perioada dar am observat un pattern, un obicei care se repeta. Poate stau doua zile sa ma gandesc la un subiect, sa incerc sa ma apropii de el, sa ma documentez si tot nu-mi vin ideile.

In clipa cand am deschis fereastra si am pus degetele pe tastatura si am scris primele cuvinte cu greu ma mai opresc. Imi vine sa scriu un roman intreg si sa nu ma opresc din scris.  E nevoie sa ma sune vecinii sa ma intrebe daca mai ies si eu din casa (ok..ultima propozitie nu e adevarata)

Ideea e aceeasi si pentru tine, indiferent ce ai de facut.

Incepe chiar acum sa faci lucrul ala pe care il ai de facut, incepe de oriunde. Vei vedea ca parca ceva te trage sa termini.

Singura problema legata de efectul Zeigarnik este ca nu functioneaza pentru proiecte foarte mari sau foarte dificile sau unde credem din start ca nu vom reusi sa le facem sau nu avem toate datele problemei.

Acum spune-mi daca ti-a picat….Fisa

Interesant este ca daca ai citit tot pana aici tot efectul Zeigarnik e de vina.

Incepe chiar acum chestia aia pe care o amani.

P.S. in articolul urmator iti voi scrie despre cum niste experimente legate de fericire si placere si concluziile pe care le-au tras cercetatorii.. Lucruri la care chiar sper sa-ti pice…

Acum daca tie ti-a picat…nu fii egoist..trimite articolul si altora ca sa le pice si lor :)