Despre motivational

Anii ’90 si cu inceputul anilor 2000 au fost cu precadere anii unei culturi motivationale iesite din comun. Guru motivationali iesiti din pamant, au aparut seminarii si workshopuri pe teme precum: bani/afaceri, femei, succes, fericire. Dincolo de cele in care se discutau lucruri practice, valoroase, a aparut moda ‘hype’, a culmilor motivationale, a energiei manipulatoare.

Au aparut stiinte gen NLP – programarea neruolingvistica avand in spate adepti roboti, total inumani, incapabili decat sa citeasca pe cel de langa ei si sa il manipuleze, precum si intregi tehnici de vanzare prin energie.

Nu o sa pornesc un razboi aici, fiecare cu ce are. Se spune ca cine stie si poate, acela face.. si cine stie si e incapabil, acela invata pe altii. O sa repet pentru toti mastodontii motivationali posibili, cat si pentru devoratorii lor:

legat de motivatie …
este destul de simplu…
esti motivat de ceva…
sau nu esti

PUNCT !

Haideti sa incetam cu dependenta de emotie, sora cu dependenta de motivatie exterioara, sora cu dependenta de dependente.

Eu cand simt ca ma plafonez in micuta mea firma, mai scot cateva mii de euro si ii dau pe aparatura noua. Se schimba datele jocului, imi tataie curul pentru banii investiti si ma concentrez si mai mult sa ii recuperez si sa se merite investitia.

Altii cand simt ca se plafoneaza… mai citesc o carte motivationala.

4 thoughts on “Despre motivational”

 1. NLPu a aparut prin 75, iar la baza avea niste stiinte exacte. Asa cum este el predat in zilele noastre este mult distorsionat fata de cum a pus bazele Bandler si Grinder.

  Daca vrei sa inveti nlp de calitate e bine sa studiezi materialele mai vechi.

  Cat despre motivatie , eu ma simt motivat atunci cand fac ceva ce ma apropie de scopul meu . De exemplu , momentan lucrez la un site, atunci cand nu fac nimic pentru site si vad ca treaba nu inainteaza simt ca am ars-o de pomana toata ziua. Pe cand atunci cand am mai facut cate ceva , am mai trecut la o noua faza din dezvoltarea sa , simt ca existenta mea nu este in zadar, traiesc cu scop.

 2. Hei… Nu ti se pare ca ai pus problema un pic cam simplist? E usor sa-i bagi pe toti in aceeasi oala. E ca si cum ai spune oamenii sunt rai. Chiar toti oamenii sunt rai, sau mai sunt si exceptii?

  Nu acei “guru” ii motiveaza pe oameni, nici cuvintele lor. Aceastea au rolul doar de a trezi interesul, de a starni controverse in eu-ul propriu. Reflectand acele persoane iau decizii. Deci fac. Poate unii oameni au nevoia de a impinsi de la spate sa faca.

  Toata cultura asta motivationala a aparut ca urmare a unei nevoi a oamenilor care apoi a devenit cerere. E un produs care se vinde. De ce? Acesti “guru” n-au creat la inceput produsul si apoi s-au chinuit sa-l vare pe gatul consumatorului. Cultura motivationala, cum ii spui tu, a raspuns unei nevoi, si a fost creata pentru oameni, de oameni. Si nu invers.

  “Se spune ca cine stie si poate, acela face.. si cine stie si e incapabil, acela invata pe altii” Si poate ar mai trebui sa se spuna ca cine stie si e capabil, face si ii invata si pe altii sa faca. Ce parere ai despre asta?

 3. > este destul de simplu…
  > esti motivat de ceva…
  > sau nu esti
  >
  > PUNCT !

  bull
  shit

  Spune-le asta psihologilor motivationali care lucreaza cu sportivii pe care-i vezi pe podium la Jocurile Olimpice. “Plecati ba acasa, meseria voastra e inutila, v-o zice Guru Daniel Zarnescu. Degeaba interveniti voi, pentru ca
  Sportivii vostri
  sunt
  motivati
  sau
  nu
  sunt
  punct.”

  Daca reusesti sa desfiintezi ramura asta a psihologiei, intoarce-te pe blog si continuam discutia.

Comments are closed.