Despre bursa noastra (dupa feedback)

Updated on: August 10, 2008

Bursa noastra

Intr-un articol anterior faceam o recenzie a site-ului bursanoastra.ro din punctul de vedere al unui vizitator care nu se logheaza. Am analizat ce s-a putut analiza, citind sectiunile deschise “publicului larg”.

La o prima privire, modalitatea in care e structurat site-ul, sistemul de puncte (actiuni virtuale cum le numesc detinatorii site-ului) si accesul restrictionat de obtinerea acestora mi-a determinat o senzatie de club restrins, elitist, in care poti sa intri numai pe criteriul detinerii de cunostinte si al obligatiei de a le imparti cu ceilalti. Cit priveste obligatia amintita nu am nimic impotriva. Cei care viziteaza blogul meu stiu ca citindu-l poti obtine o groaza de informatii si recomandari care sint rodul a ani si ani de experienta in domeniul bursei si al imobiliarelor, pe care sint dispus sa le impartasesc la toata lumea.  Dar accesul restrictiv mi-a determinat o reactie negativa si mi-a fundamentat o parere gresita. Ea a fost exacerbata de lipsa oricarei “casete redactionale”. Inca nu stiu cu certitudine cine sint detinatorii si administratorii site-ului si nu vreau sa apreciez asta dupa gradul de agresivitate cu care am fost atacat in comentarii.

Ca am gresit e evident. Utilizatorii site-ului care au lasat comentarii dupa primul meu articol o spun cu tarie. Accesul nu este restrictionat de cantitatea de informatii pe care o furnizezi, articolele sint scrise mai ales de cei care au experienta (aici ramine o discutie asupra careia voi reveni), exista posibilitati de a eluda sistemul de punctare (cum spunea cu umor un comentator, “si un simplu “buna ziua” iti aduce actiuni”)

O alta perspectiva gresita a fost data de cele citeva deficiente pe care le-am intilnit si pe care continui sa le sustin. Sectiunea de “Money management” contine articole care nu au de-a face cu acest subiect, sectiunea de analiza are o prestanta generalizatoare (ca sa nu spun altfel). Triunghiul ascendent chiar “mi-a intrat in ochi”  cum spunea un comentariu. Ma deranjeaza in continuare afisarea de exemple (grafice de bursa) preluate de pe net in loc sa fie prezentate dintr-un soft personal si cu date de pe piata romaneasca, tinind cont de profilul site-ului. De asemenea este suparatoare prezenta de articole cu continut informativ (date si cifre) unde nu este precizata sursa informatiei (desi nu este o obisnuinta, trebuie sa recunosc).

Aceste concluzii sint superficiale, determinate de ceea ce poti privi fara sa fii logat. Din pacate eu am extrapolat aceasta viziune asupra intregului site si aceasta a fost greseala mea.

Privind retrospectiv, articolul continua sa aibe observatii valide (la care inca nu am primit raspuns in comentarii) dar clacheaza la nivelul concluziilor. Numarul mare al interventiilor pozitive venite de la utilizatori o spune. Iar acesta este cel mai important lucru. Daca lumea percepe o plusvaloare inseamna ca ea exista.

Scrierea recenziei dedicate site-ului bursanoastra.ro si dialogul cu cei care au lasat comentarii a fost pentru mine o experienta interesanta, din care am invatat multe. Pe linga esecul personal pe care l-am inregistrat in analiza site-ului ramine gustul amar al unui comportament care pare sa fie endemic pe internet: oriunde pornesti o discutie sau lansezi o parere, intilnesti agresiune verbala directa si atac la persoana. Aflati in spatele anonimitatii, oameni reusesc sa scoata din ei ce au mai bun sau mai rau, fara discernamint. Aceasta este una din caracteristicile internetului care o sa persiste si care nu face decit sa prezinte cu si mai multa putere cine sintem fiecare dintre noi, cu adevarat.