De ce sa platesti pentru lucruri pe care de fapt le realizezi singur?

Eram in masina dupa un weekend in care am stat cu unul din clientii cu care fac coaching si pe drum imi spune in gluma ceva de genul (nu mai stiu exprimarea exacta, daca citesti acum ma ierti):

Adi, tot ce facem noi e foarte misto, toate exercitiile, taskurile, vad deja o schimbare majora in directia in care vreau sa merg… dar imi pun o singura intrebare: “N-as fi putut sa fac schimbarea asta oricum, fara sa te platesc?” Adica, daca lucrurile merg asa bine, merg pentru ca eu am depus efort…tu n-ai facut nimic efectiv, doar mi-ai dat feedback.

Ei bine,  avea dreptate.

Adi ai inebunit? Tu atunci de ce nu faci workshopuri gratuite?

g33_20839657

Poti sa te schimbi si poti sa inveti orice, singur.

Spre exemplu, eu la 20 de ani eram un tip timid, introvertit si care avea teama de vorbit in public. Nu interactionam cu necunoscutii si nu stiam sa-mi fac prieteni. Nu vandusem niciodata nimic in viata mea si credeam ca a vinde inseamna a manipula.

Acum am aproape 29 si am scapat de timiditate, imi place la nebunie sa vorbesc in public, ba chiar asta e domeniul in care ma perfectionez cel mai mult si de-asta vorbesc la atatea evenimente la care sunt invitat, am invatat sa-mi dezvolt carsima, spontaneitatea si creativitatea, am invatat cum sa vand si sa fac marketing si toate astea le-am invatat singur. Si dincolo de asta imi fac prieteni peste tot pe unde merg.

Dar mi-au trebuit 9 ani.

N-am participat la nici un curs de vanzari si n-am fost la nici un workshop de marketing online. Am invatat totul din experienta din cazaturi, greseli si esecuri.

Dar mi-au trebuit 9 ani.

Convingerea pe care o am este ca daca la 20 de ani as fi fost la cateva seminarii de vanzari sau marketing online as fi salvat cel putin 3-4 ani in care m-am zbatut singur.

La fel cum daca as fi participat la un curs de public speaking as fi salvat 3-4 ani in care am tinut prezentari si am facut greseli fara sa-mi dea nimeni feedback.

Marele avantaj pe care il ai cand platesti si participi la un curs, seminar, workshop sau faci coaching e ca SALVEZI TIMP.

De exemplu, a trebuit sa fac sute, poate mii de abordari pe strada (exact, abordari = sa vorbesti cu oameni total necunoscuti) fara sa am pe nimeni mai experimentat langa mine care sa-mi spuna ce gresesc si ce fac bine ca sa-mi dau seama :

1. Cum sa creez o prima impresie placuta

2. Cum sa captez interesul

3. Ce sa spun si cum sa spun

4. Care e postura corporala corecta si cum sa folosesc limbajul corpului in avantajul meu.

Daca as fi avut pe cineva langa mine as fi castigat cativa ani, in mod sigur.

Stii care e paradoxul?

Traim momentul cel mai frumos al civilizatiei si tehnologiei din istorie.

Acum 1000 de ani daca doreai sa te perfectionezi intr-un domeniu trebuia sa platesti bani grei, sa stai cativa ani, aproape 10 pe langa un mester (expert, specialist) ca sa inveti bine ceva si cand in final reuseai sa inveti mureai ori de ciuma ori din cauza unui razboi. Daca nu mureai, oamenii care reuseau sa vada ce esti in stare erau de ordinul sutelor …audienta era data de vecinii si cunoscutii din satul tau.

Acum 200 de ani abia se inventa masina cu aburi, si trenul, oamenii calatoreau pe jos, sau daca aveau bani, foloseau caii. Majoritatea nu stia sa citeasca sau sa scrie.

Acum 100 de ani abia se inventase becul iar multe orase inca erau cufundate in bezna. Nu existau carti de unde sa inveti sa gatesti, sa ari pamantul, sa cresti animalele, sa faci o caruta. Trebuia sa inveti daca stateai pe langa cineva care se pricepe.

Acum 50 de ani in Romania nu aveai cum sa vezi programe straine la televizor si erai inabusit sub cenzura comunista. Invatai sa faci un lucru intr-o scoala profesionala, statul iti dadea un serviciu si acolo lucrai pana ieseai la pensie. De acolo parintii nostri au ramas cu mentalitatea: Fa o facultate, angajeaza-te si iesi la pensie.

Acum 30 de ani daca erai croitoreasa, bucatareasa, inginer, medic, ziarist, nu aveai alternative. Nu AVEAI OPTIUNI.  Lucrai ceea ce invatasei si asta era tot ce sperai. Daca doreai sa faci altceva, sa inveti altceva trebuia sa te gandesti ca vei pierde foarte mult timp invatand singur. SI nici n-aveai de unde sa gsesti materiale

Astazi traim momentul in care daca vrei sa inveti ceva nou, daca vrei sa te dezvolti gasesti informatie. Gasesti cursuri. Gasesti materiale. Gasesti traineri, profesori, specialisti. Sunt siteuri intregi care te invata cum sa canti la chitara, sa-ti faci propria mobila, sa inveti o limba straina, sa faci siteuri web, sa faci marketing, sa desenezi, sa programezi…etc.

Daca vrei sa inveti ceva nou te confrunti cu trei alegeri:

1. Cauti singur de nebun informatii in fiecare zi si incepi sa aplici.

Informatii gasesti peste tot. La un click distanta. Doar da o cautare pe google pentru absolut orice vrei tu sa inveti si gasesti cum sa o faci. Chestia asta are dezavantajul ca atunci cand inveti pe cont propriu dai de multe balarii si pentru ca e un domeniu nou nu stii de fapt cine sunt expertii, specialistii pe care sa-i studiezi si care au intr-adevar informatii care sa te ajute, nu sa te deruteze, ceea ce te duce la punctul 2.

2. Gasesti pe cineva care se pricepe, are experienta in domeniul unde vrei sa inveti si mai ales…

..are un sistem prin care a organizat informatia incat tu sa poti invata pas cu pas. Lectia 1 > Lectia 2, Lectia 3. Acesti specialisti pot sa-ti dea feedback, pot sa-ti spuna ce faci bine si unde poti sa imbunatatesti.  Acesti specialisti insa cer un pret pe informatia pe care o dau.

La fel inveti sa conduci. Platesti un instructor pentru ca e mai avantajos sa-ti spuna cand sa bagi in viteza, sa-ti atraga atentia daca nu ai semnalizat sau nu te-ai asigurat decat sa te urci singur de nebun in masina si sa faci accident. Practic instructorul nu face nimic, tu faci totul, ai putea sa inveti si singur cu researchul pe net si cu cateva masini de rezerva pe care sa le busesti.

Nu are nici un sens sa te revolti impotriva lor. Daca nu vrei sa platesti oricand poti sa treci la ultima metoda

3. Inveti singur, aplici singur, te dai cu capul de pereti si faci propriile greseli.

Nu platesti nimic expertilor dar pierzi de cateva ori mai mult pe cealalta parte:

– Iti lipseste feedbackul

– Pierzi timp si dezvoltarea ta e mult mai lenta.

Acum, fie ca vrei sa inveti sa canti la pian, fie ca vrei sa inveti sa seduci femei, fie ca vrei sa devii un vorbitor in public care sa ridice sala in picioare, fie ca vrei sa inveti sa construiesti cabane din lemn, fie ca vrei sa inveti cum sa te tii motivat tot timpul…tu esti singurul care isi poate stabili viteza si intensitatea cu care vrea sa ajunga la rezultate.

Ce legatura are asta cu dezvoltarea personala?

Ei bine, cand participi la un workshop, la un seminar, la o tabara de dezvoltare personala, cand cumperi o carte, cand te abonezi la un curs, cand vrei sa primesti coaching platesti un pret mic fata de ce primesti.

Primesti feedback, indrumare de la cineva care a trecut prin situatii asemanatoare cu tine si are un sistem prin care tu poti sa inveti.

Nu primesti rezultate. De asta esti responsabil singur, in functie de efortul pe care il depui.

Platesti un pret pentru ceea ce altfel nu inveti de nicaieri. Poti sa te uiti la 1000 de clipuri pe youtube despre limbajul trupului si poti sa stii toata teoria, daca nu e cineva langa tine cand vorbesti cu un necunoscut ca sa-ti spuna ce faci bine si ce faci rau si ce poti sa imbunatatesti teoria aia te ajuta fix zero. E buna doar sa-ti satisfaca egoul si atat.

Poti sa te uiti la 1000 de clipuri despre cum se schiaza, daca nu te urci pe schiuri si nu ai langa tine un schior experimentat care sa-ti dea feedback si sa-ti spuna cum e pozitia TA in timp ce schiezi, daca sa te lasi mai pe spate sau mai in fata, teoria aia nu te ajuta cu nimic.

Avand asta in vedere…te intreb…ar trebui ca materialele de dezvoltare personala sa fie oferite gratuit?

Raspunsul este Nu.

Mai bine decat mine vorbeste Osho despre asta, intr-un stil amuzant si inconfundabil.