De ce “Prostule !” nu te face destept!

Updated on: December 11, 2006

Discutam cu cineva despre oamenii pe care ii intalnim in fiecare zi si care orice ai face, nu e bine. Vi s-a intamplat si voua sa dati peste cineva care oricat te-ai stradui sa faci ceva..el stie mai bine cum ar fi trebuit sa faci?

Ce este un critic: “Un critic este unul care vrea ca tu sa pictezi, sa canti, sa scrii sau sa joci asa cum ar face el,… daca ar putea.”

Nu cred in asa numita Critica Pozitiva sau Constructiva. Cand ai facut ultima oara un lucru mai bine dupa ce ai fost criticat? Azi, Ieri, acum o saptamana, acum o luna sau un an?

Stiu..imi vei spune vechea poveste: “atunci cand esti criticat, te ambitionezi sa demonstrezi contrariul incercand sa faci de doua ori mai bine“. Scuze, dar nu inghit povestile astea de succes. De ce? N-am vazut de mult pe cineva caruia sa-i placa sa fie improscat cu noroi, pus la zid, naucit de obiectii si care dupa toate astea sa spuna ca i s-a “ridicat moralul”.

Oamenii cu care lucrezi au nevoie de apreciere. La fel ca o femeie care iti gateste, iti spala, iti calca si asteapta un cuvant bun de la tine. Cand te astepti la un pranz delicios: dupa ce ai batut-o la cap cu : “bleah ce gust oribil are ciorba aia”, “mancarea aia are gust de sosete nespalate” etc…sau cand spui “saru’mana pentru masa..a fost savuros ce mi-ai pregatit”?

Ai un angajat care o da in bara destul de des. Crezi ca il faci sa lucreze mai bine aratandu-l cu degetul si facandu-l de ras?

Esti profesor si ai studenti care pricep mai greu. Crezi ca ii faci sa invete mai bine spunandu-le: “Sunteti prosti si nu va duce capul, o sa ajungeti pleava societatii”?

Nu tin minte nici macar o data in viata un moment cand am fost stimulat sa fac ceva mai bun dupa ce am fost criticat. Cand am stiut ca mi-am dat toata silinta sa fac ceva bun, cand am stiut ca am pierdut ore de somn ca sa lucrez la ceva si apoi rezultatul a fost luat in deradere..pe drept sau mai ales pe nedrept, consecintele au fost:

– Ok, nu mai pupi data viitoare ajutor de la mine!
– Ce-ar fi sa arunc la gunoi tot proiectul asta si sa te descurci singur(a) ?
– Am plecat la Schi ! :)

Imi aduc aminte cu placere de unul din managerii unei firme la care am lucrat. Orice ai fi gresit, stia sa te “monteze”, stia sa te faca sa INVETI ceva din greseala aia si sa incheie intr-un mod optimist :

“Sunt sigur ca data viitoare vei reusi intr-o situatie asemanatoare”
“AHHA …eu am gresit la faza asta de zece ori pana am reusit sa o fac bine. Esti pe drumul cel bun. Numai trei incercari ?”
“Stii..daca as fi in locul tau acum mi-as lua managerul la intrebari cat timp il mai prind liber !”

Cei care n-au incercat niciodata sa motiveze pe cineva apreciind si nu criticand apeleaza des la “daca il laud si-o ia in cap”. Oare? Eu am constatat altceva : Doza potrivita de aprecieri plus nivelul corect de indicatii face minuni. Si…te scapa de riduri.

Mark Twain : “O vorba buna poate tine de cald trei luni de iarna.”

Edmund Burke: “Aplaudati-ne cand alergam bine, consolati-ne cand cadem, incurajati-ne cand cautam sa ne ridicam de jos, dar, pentru numele lui Dumnezeu, lasati-ne sa trecem mai departe!”