Acum 5 ani de zile nu as fi facut asta. Acum 5 ani de zile nu as fi zambit ironic atunci cand cineva mi-ar fi spus ca vrea o schimbare. Acum 5 ani de zile as fi aplaudat si as fi crezut ca tot ce trebuie ca sa te schimbi e sa zici ca vrei sa te schimbi si o sa gasesti o cale sa o faci.
Ceea ce spun acum se refera la orice fel de schimbare.
Se aplica la schimbari in viata personala, la obiective pe care ti le pui si care te ajuta sa ai o viata mai buna pe plan emotional, in relatii, in interactiunile cu ceilalti din jurul tau.
Se aplica la obiective pe care ti le pui la inceputul fiecarui an, sa slabesti, sa tragi de fiare, sa te lasi de fumat, sa te apuci de sport, sa pui bani deoparte, sa iti suni mai des prietenii sau familia, sa iti planifici o vacanta, sa renunti la junk food si asa mai departe.
Ceea ce urmeaza sa spun se aplica si la situatii mai mari decat tu si persoana ta. Se aplica la culturi intregi, la generatii intregi, la comunitati intregi.
Se aplica la oamenii nemultumiti care ies in strada si vor o schimbare
Se aplica la sotiile care sunt umilite si vor o schimbare
Se aplica la cei care isi urasc jobul si vor o schimbare.
Acum 5 ani as fi spus tuturor: Bravo, vrei o schimbare, ce tare!
Astazi spun doar atat:
MINTI!
Stii replica lui Farfuridi din O Scrisoare Pierduta: “Sa se revizuiasca primesc dar sa nu se schimbe nimic”
Nu vrei o schimbare. Nu esti pregatit pentru ea. Nu esti in stare sa anticipezi cum va fi diferita viata ta daca o vei schimba.
Andrei scrie un post despre Rezistenta la schimbare. E adevarat. Desi afirmam ca vrem o schimbare de fapt nu ne dorim asta. Dorim doar efectele frumoase care vin cu schimbarea dar incercam sa evitam pe cat posibil efortul sau sacrificiul necesar sa ajungem acolo.
Ne place ideea de a avea un corp frumos si atletic dar nu ne apucam de tras de sport si de o alimentatie corecta pentru ca asta inseamna o SCHIMBARE in tot ceea ce facem zilnic.
Ne place ideea de a castiga dublu decat acum dar nu muncim de doua ori mai mult sau nu studiem de doua ori mai mult pentru ca asta inseamna o SCHIMBARE in tot ceea ce facem zilnic.
Ne place ideea de a trai intr-o tara unde drepturile ne sunt respectate dar nu facem cele mai elementare lucruri care tin de munca, dam in cap celor care realizeaza ceva pentru Romania si ne plangem cand vine vorba sa ne ducem luni la serviciu si abia asteptam sa fugim vineri spre casa si daca se poate sa incasam salariul fara nici o contributie din partea noastra.
Am fost pasiv zilele acestea fata de protestele care sunt in tara. Pe de o parte pentru ca sunt contra ideii de protest, pasnic sau violent. Cred ca singura forma de protest care te scoate din rahat este sa aduci rezultate nu sa tipi si sa cersesti. Pe de alta parte pentru ca doar niste naivi cred ca un sistem se schimba daca niste oameni tipa si arunca in jandarmi cu pietre.
In acelasi timp am avut timp destul sa observ cate forme de manipulare ne asalteaza din toate partile de unde informatia ajunge la noi.
Cum sunt manipulate masele de oameni?
Am scris intr-un articol trecut despre teoriile conformitatii, concluziile unor experimente facute de psihologi pe comportamentul grupurilor. Experimentele au fost facute in medii controlate si reiau aici concluziile lor legate de felul in care se poarta multimile. (cititi articolul original pentru a vedea experimentele) :
1. Cu cat sunt mai multi oameni in jur cand ai nevoie de ajutor, cu atat scad sansele sa fii ajutat.
2. Un angajament luat in public devine mai greu de incalcat
3. Ne purtam mai frumos cand stim ca suntem supravegheati
4. Cand nu stim ce sa facem, de obicei ii copiem pe ceilalti
5. In foarte multe cazuri, majoritatea nu suntem de acord cu regulile stabilite, dar nimeni nu obiecteaza pe fata
6. Suntem politicosi sau nepoliticosi in functie de cat de mult ne pasa
7. Ne afecteaza felul in care suntem vazuti de ceilalti si ne purtam in consecinta
8. Daca suntem in minoritate de cele mai multe ori ne tinem gura
9. Felul in care ne comportam depinde de numarul celor care se uita
Acum stim de ce ne purtam cum ne purtam in multe situatii in public.
Dar care e motivul pentru care in realitate suntem rezistenti la schimbare?
Un experiment legat de creativitate a demonstrat ca desi oamenii isi doresc sa fie creativi in realitate resping ideile creative. Si iau creativitatea ca exemplu pentru ca este subiectul cel mai apropiat de ideea de “”Schimbare”. Creativitatea presupune sa gandesti ALTFEL, sa gasesti ALTFEL de solutii, sa abordezi ALTFEL problema.
Rezultatul experimentului a aratat ca motivul pentru care oamenii resping ideile creative este ca ideile creative cresc nivelul de nesiguranta si de risc pe care le simtim in interiorul nostru. Cu cat ne simtim mai nesiguri cu atat tindem sa respingem schimbarile si sa ramanem atasati de ceea ce stim sigur, de solutiile testate.
Oamenilor nu le place nesiguranta. Este o stare de care in general incercam sa scapam. In majoritatea cazurilor cand ne simtim nesiguri fugim si cautam o zona unde sa avem un punct de sprijin, ceva cunoscut. Cu toate astea ORICE FORMA DE SCHIMBARE implica O DOZA MARE DE NESIGURANTA pentru ca pasim pe un teren pe care n-am mai fost pana atunci, incercam lucruri noi..etc.
De-asta oamenii nu isi schimba vietile desi spun ca vor o schimbare.
De-asta oamenii voteaza cu aceeasi politicieni pe care ii urasc dar ii cunosc desi spun ca vor o schimbare.
De-asta oamenii care spun ca vor o schimbare de fapt MINT. Oamenii vor sa se simta in siguranta mai mult decat vor o schimbare.
Si cu toate astea ar trebui sa imbratisam nesiguranta pentru ca doar atunci cand suntem nesiguri suntem siguri ca suntem intr-un teritoriu nou, total neexplorat, cu adevarat o SCHIMBARE.
Schimbarile nu se intampla peste noapte si nu se obtin cersind.
In articolul urmator iti voi arata pas cu pas care sunt declansatorii psihologici ai schimbarii, cum sa te motivezi sa faci intr-adevar o schimbare reala si cum sa te tii de plan.