De ce nu se scrie despre finantele personale?

Updated on: July 6, 2008

Inainte de a deschide Milionarul Mioritic am cautat un blog similar, scris in limba romana. N-am gasit unul dedicat in intregime subiectului sau cu acest subiect printre cele principale.

Cit priveste alte site-uri, acestea contineau pagini sporadice. Ma refer la prezentele web ale revistelor financiare sau la portaluri de interes general in care finantele personale (intilnite sub felurite titulaturi) apareau alaturi de “cum sa gatesti sanatos” si “cum te imbraci ca sa ai succes in afaceri“.
Ca sa ma intelegeti: finantele personale inseamna mai mult decit informatii despre cum sa iei un credit sau despre ce conturi sa-ti deschizi la o banca. Lumea e interesata despre cum sa-si gestioneze banii pentru a scapa de problemele financiare. Acesta este rolul finantelor personale.

Incercind sa-mi explic de ce nu exista oameni specializati care sa scrie in acest domeniu (cu atit mai mult de ce nu exista lideri de opinie), am facut o lista cu posibilitati:

  • romanul are un interes scazut pentru gestionarea banilor proprii; vina ar putea fi indolenta specific balcanica, cei cincizeci de ani de comunism, saracia. La o privire mai atenta, fiecare din aceste ipoteze poate fi demontata si contrazisa
  • nu exista oameni capabili. Personal ma indoiesc de acest lucru. Desi nu stiu nici un economist roman de talie mondiala (dar astept sa ma contraziceti!), cred ca nu e nevoie sa fii “un mic geniu” pentru a te ocupa de acest domeniu. Dupa cunostintele mele, in programa ISE (sau cum se numeste “facultatea de produs economisti”) exista o disciplina care se ocupa cu acest subiect
  • nu renteaza; nu exista prea multe posibilitati de a te angaja (cum ar arata oare o “fisa a postului” de specialist in finante personale?) iar varianta de a fi liber profesionist probabil sperie pe multa lume

Nici una din aceste variante care mi-au venit atunci in minte nu m-a convins. In plus ma obseda o idee: la cita saracie exista in Romania, la cit de multi oameni se zbat in probleme financiare ar trebui sa fie o sete extraordinara dupa astfel de cunostinte. Romanul era prins pina nu de mult intr-o tranzitie care parea ca nu se mai sfirseste, pentru a fi aruncat in plin capitalism cu iz de macel, intr-o lume a conexiunilor globale in care mina de lucru ieftina din China se traduce in concedieri in Europa. Dind din colt in colt, oamenii nu reuseau sa iasa la liman. Isi luau o a doua slujba pentru a rezista inflatiei sau agonizau financiar in incapacitate de plata, inchizind caldura pe timpul iernii pentru a economisi. Ma indoiesc de faptul ca acesti oameni nu sint sensibili la un sfat menit sa-i scoata din marasm.

Si totusi in Romania se scrie sporadic despre finantele personale, nu exista un autor roman care sa scoata o carte adaptata realitatilor locale. Lumea citeste, de voie-de nevoie autori americani care predica solutii ancorate in realitatile de peste ocean.

Ca sa nu mai vorbesc de sistemul de invatamint. Nu exista educatie financiara decit prin ONG-uri (vezi CREE si JAR) dar chiar si acestea nu fac decit sa alfabetizeze, sa explice cum functioneaza sistemul dar nu aduc mult rivnitele recomandari clare: “ca sa ai bani fa asa si asa“.

Dupa mai mult de opt luni de la lansarea Milionarului Mioritic, de cind am intrat in contact cu oameni interesati de subiect, de cind studiez mai atent aceasta piata, nu pot sa spun ca am un raspuns la aceasta intrebare: de ce nu se scrie despre finantele personale in Romania? Poate ma ajutati voi.