Acest articol este scris de Adrian Soare, fostul proprietar al blogului SuccesDublu, un mare amator de dezvoltare personala, alergat si maratoane.
Am cont pe Facebook din 2008.
Scriu pe blog din 2006 fara pseudonim, cu numele real, cu pozele mele reale, cu fata mea, cu identitatea pe care mi-am asumat-o.
Am avut de-a lungul timpului destule dispute online pe diverse subiecte.
Au fost momente in care convingerile pe care le am si le sustin au fost atacate de alti oameni pe alte bloguri sau de unii in comentarii. Nici o problema pana aici.
Daca exista vreun top cu cele mai inutile activitatati pe care sa le faci online cred ca certurile si argumentatul pe net intra intr-un Top 3.
De cand cu Facebook, a devenit si mai usor sa fii prins in cercul asta vicios.
Sigur ti s-a intamplat si tie.
Postezi ceva in care crezi si la care tii si dupa 5 minute ai niste comentarii deloc magulitoare, doua persoane te ataca personal si pe langa subiect, cineva isi aduce aminte de o chestie pe care i-ai facut-o acum nu stiu cati ani si nu rateaza ocazia sa mentioneze public si printre ei e o persoana cu un punct de vedere TOTAL opus fata de al tau care incepe sa aduca argumente, citate din wikipedia si de pe alte siteuri in favoarea punctului sau de vedere.
Simti ca ti se urca sangele la cap asa ca incepi sa cauti la randul tau argumente care sa-ti sustii punctul de vedere si le postezi impreuna cu comentarii acide, ironice si rautacioase la adresa celuilalt.
Daca discutia nu degenereaza iti dai seama cand te uiti la ceas ca ai pierdut cateva ore degeaba, doar incercand sa castigi o cearta stupida pe internet.
Da, dar unii oameni spun niste prostii colosale, nu ma pot abtine sa nu le arat ca gresesc.
Trebuie sa le arat drumul spre lumina, sa fiu farul lor calauzitor ca ei sa gaseasca din nou calea cea buna. – asta iti spui tu in minte
Am in lista de facebook oameni cu tot felul de convingeri ciudate.
Unii cred in puterea stelelor cazatoare, altii cred ca faci cancer daca te certi cu un vecin, altii cred ca daca fac o spirala si inchid ochii timp de 5 minute dispare saracia de pe planeta.
In fiecare zi vad lucruri la care imi vine sa ma opresc si sa las un comentariu bine argumentat ca sa aduc omul respectiv “la lumina” , dar am invatat sa n-o mai fac pentru ca…
Oamenii cred ca daca cineva le prezinta argumente serioase si din surse de incredere, atunci, pentru ca ei sunt persoane rationale, isi vor schimba punctul de vedere.
Adevarul, demonstrat de numeroase experimente este ca, atunci cand cineva iti aduce argumente care ataca punctul tau de vedere initial, nu conteaza cat de valide sau serioase sunt, nu vei tine cont de ele ci, de fapt, convingerile tale initiale vor deveni si mai puternice.
Spre exemplu, in 2006, doi cercetatori de la Universitatea din Michigan si Universitatea Statului Georgia au facut un un experiment banal.
Au creat mai intai niste ziare cu stiri “false” bazate pe subiecte controversate (politica, religie..etc).
Articolele din ziare erau scrise intr-un stil care confirma niste prejudecati deja existente in America.
Mai precis, au scris un articol care sustinea ca s-au gasit arme de distrugere in masa in Irak (articol fals) .
Imediat ce o persoana citea articolul respectiv, i se dadea alt ziar cu un articol documentat real care arata ca nu se gasisera arme de distrugere in masa in Irak.
Ce au observat?
Cei care erau deja in favoarea razboiului acceptau imediat primul articol si aveau probleme mari in a accepta al doilea articol iar cei care erau de parere ca SUA e intr-un razboi inutil, acceptau imediat al doilea articol.
Experimentul a fost repetat si pe alte subiecte si a ajuns la aceleasi rezultate.
Concluzia acestor experimente poarta numele de Efectul de Bumerang sau Reactanta. Pentru ca reactanta nu suna bine de loc, sa folosim efectul de bumerang ca termen care sa iti ramana in minte.
Ce este Efectul de Bumerang?
Efectul de bumerang spune ca atunci cand ceva este adaugat sistemului tau de convingeri, incepi sa protejezi acel lucru, indiferent daca este bazat pe niste supozitii reale sau nu. Si faci asta in mod instinctiv, in ciuda faptului ca te crezi o persoana rezonabila, capabila sa analizeze in mod obiectiv lucrurile in care crede.
Nu crezi ca e asa?
Gandeste-te la faptul ca unul din motivele MAJORE pentru care oamenii nu se schimba in mod real este legat de faptul ca tin atat de mult la convingerile pe care le au. Contrar multor pareri convingerile se formeaza dupa un proces care are aceleasi etape:
Actiuni > Observatii > Explicatii > Convingeri > Actiuni
Actiunile pe care le faci >>> determina Observatii >>> care te fac sa cauti si sa-ti dai niste Explicatii > care duc la Convingeri > Care te fac sa repeti actiunile pe care le-ai facut.
Practic, orice schimbare vrei sa faci in viata ajunge pana la urma sa iti afecteze intr-un fel convingerile. Dar despre asta, o sa vorbim intr-un articol viitor.
Sa revenim la efectul de Bumerang.
S-au facut scanari ale creierului pentru cineva care asculta vorbind o persoana cu convingeri politice total opuse.
Scanarile au aratat ca ca zonele cortexului responsabile de rationament si deductie primesc mai putine impulsuri pana in momentul in care in discutie apare o declaratie care confirma convingerile deja prezente ale persoanei scanate.
Cu alte cuvinte, creierul tau incepe sa se “inchida” la propriu atunci cand simti ca ideologia si convingerile tale sunt atacate.
Daca nu crezi asta, incearca pe pielea ta sa te uiti 15 minute la TV la discursul unei persoane pe care nu o suporti sa vezi ce se intampla.
Practic, atunci cand cineva te contrazice sau vine cu o parere total opusa, cu cat iti aduce mai multe argumente, cu atat mai mult incerci sa-ti aperi propiile convingeri iar asta duce la intarirea lor.
Sa facem un mic experiment
Daca esti o persoana care crede in astrologie, priveste clipul urmator si spune-mi apoi daca mai crezi in astrologie:
De fapt nu e nevoie sa te uiti la clip pentru ca iti spun sigur ce se va intampla.
Desi in clip ti se prezinta cel mai banal si simplu argument stiintific pentru care astrologia este o tampenie, daca tu crezi in zodii, vei gasi motive pentru care vei ignora acest argument.
***
Inca un exemplu, seara trecuta am postat pe profilul de Facebook un clip in care niste cercetatori faceau un experiment ca sa vada care este nivelul de atasament si afectivitate al pisicilor fata de stapanii lor.
Se stie ca nivelul de atasament al cainilor este imens, dar oare pisicile isi iubesc stapanii la fel de mult?
La cateva minute dupa ce am postat clipul, o prietena, stapana de pisica mi-a scris ca nu se va uita la clip pentru ca sigur e de rau.
Nu ma intelege gresit, sunt sigur ca si eu procedez asemanator atunci cand cineva imi combate convingerile.
Sunt sigur ca am multe prejudecati legate de multe subiecte.
Cu toate astea, ideea de azi este simpla: de cate ori vei incerca sa castigi o cearta online, doar iti vei pierde timpul.
Cand incepi sa vii cu dovezi si argumente si linkuri intr-o disputa pe internet nu faci altceva decat sa il faci pe celalalt sa creada si mai mult in ideea lui.
La fel cum si tu, crezi si mai mult in ideile tale si contra-argumentele celuilalt nu te ating.
Care e explicatia pentru care se intampla acest lucru si ce putem face ca sa o combatem?
Sa renuntam sa ne mai aparam convingerile?
In nici un caz.
Ca sa intelegi mai bine, citeste solutia pe care eu o propun aici: Motivul pentru care te minti pe tine insuti.