De ce multi oameni de succes sunt nefericiti

Deoarece confunda notiunile. Precum un elev scos la lectie si care confunda “literar” cu “literal”(care e legatura dintre ce ziceam si aceasta comparatie? hmm…asta ma intreb si eu!). Iar viata nu iarta. Timpul nici macar atat. Serialul in care tot jucam si care ni se pare etern are si el momentele sale in care oboseste. Si in care da semnale ca abia mai rezista.

Einstein ne-a transmis ca este foarte important sa fim oameni de valoare. Chiar mai important decat a fi oameni de succes. Sigur ca fiecare in parte isi defineste termenii “succes” si “fericire”. E normal sa avem teluri diferite in viata. Sa ne placa lucruri total opuse. Sa fim de acord cu situatii si oameni care pe altii ii scandalizeaza. Sa aducem posibilul in locurile in care oamenii gandeau si vorbeau doar prin prisma imposibilului. Sa formam sisteme acolo unde se actiona instinctual. Sau sa rupem barierele rigide ale normelor in spatiile in care disciplina facea legea.

Dar (e cel mai enervant cuvant pe care l-am folosit vreodata!) toate aceste ganduri si actiuni au ca scop fericirea. Nu banii. Nu femeile(asta suna cam misogin, stiu!- e valabila si reciproca! ). Nu masinile sau cluburile. Fericirea. Aceasta zana buna. Aceasta luminita de la capatul tunelului ce uneori pare infinit. Aceasta pasare maiastra. Si acest simbol fabulos din povestea vietii noastre.

Andrei Rosca a scris duminica o recenzie foarte buna pe BookBlog.ro. Managerul General Electric, Jack Welch este subiectul cartii. Omul care a fost pur si simplu obsedat de eficienta. Nu de bani. De o eficienta care pentru el a fost si este sinonima cu fericirea. A trait aproape identic. Si la serviciu. Si acasa. Si in fata chirurgului. Si asta pentru ca toata viata a facut ceea ce i-a placut si in modul in care lui i-a placut. Pur si simplu uluitor este faptul ca un manager foarte dur, orientat catre indeplinirea obiectivelor si catre ceea ce in mod curent numim “succes” a constientizat clipa de clipa importanta oamenilor.

Cati dintre noi tinem cont de faptul ca cei de langa noi sunt formati din sentimente si subiectivism? Si ca, probabil, de aici pleaca majoritatea conflictelor.

De ce multi dintre cei care formeaza topurile “bogatasilor” din revistele de specialitate au fost implicati de-a lungul anilor in tot felul de scandaluri legate de divorturi, neintelegeri cu membrii propriei familii, sau au avut serioase probleme de sanatate de care se tot plang? Pentru ca nu au inteles niciodata care e scopul unei vieti de om.

Daca trecem prin asemenea clipe, inseamna ca undeva gresim. Si cu cat devenim mai puternici ca influenta, bani sau imagine, cu atat mai mult ne afundam in terenul mlastinos al erorii. Rezultatele profesionale nu compenseaza placerea de a trai. Nu pot subtitui vreodata nevoia de a iubi. Si linistea unui rasarit intampinat cu un aparat foto, cu o carte buna si cu persoana iubita alaturi. E o imagine care nu poate fi cumparata. Din fericire.

6 thoughts on “De ce multi oameni de succes sunt nefericiti”

 1. Rasaritul cu o carte buna si cu persoana iubita alaturi! :-) Deosebit articolul, Ovidiu! :-) Din pacate multi uita pe drum ceea ce si au propus la inceput. Se ghideaza doar dupa interesele materiale si apoi , cand realizeaza cat sunt de nefericiti, si ar dori viata de dinainte. Mare atentie la alegerile pe care le faceti! :-)

 2. Chiar si Jack Welch pare ca si-a gasit fericirea alaturi de recenta lui sotie Suzzy, fosta supereficienta angajata in investment banking…

 3. Hrisant, ai dreptate. Aceasta e fericirea sentimentala. Totusi, eu am zis in articol ca el oricum era fericit. Doar ca era alt tip de fericire fata de ceea ce intelegem noi in mod uzual.

 4. Cel mai greu in viata e sa menti echilibrul. Viata ne este oscilanta , insa noi ne setam unde este limita in jurul careial oscilam… care e nivelul ce este echilibrul fericirii in orice plan (profesional, personal)

  Cred ca in orice situatie e bine sa avem o viziune la cum ar fi viata pe fiecare plan in care traim in asa fel incat nici un plan sa nu se intersecteze cu celalalt insa sa putem fi fericit in fiecare.

  Spre exemplu ma gandesc la trup si suflet (mare filozof la mine azi :P ), ma gandesc ca pentru a fi sanatos trebuie sa ai un corp antrenat fizic, hranit sanatos dar sa ai si o minte limpede, ganduri impacate si stare pozitiva de spirit… asa e si cu planificare pe fiecare plan din viata… trebuie sa le impaci pe toate intr-o organizare buna si constienta.

  Succes !

 5. Pai eu am ajuns la concluzia ca viata se masoara in fericire (sau cel putin calitatea ei), iar fericirea nu are nici in clin nici in maneca cu succesul. Explicatia este simpla prin “oameni de succes” intelegem: afaceristi, inventatori, sportivi, artisti etc. iar toate acestea sunt in stricta legatura cu o notiune numita “munca”. Munca poate sa ti se para placuta sa iti aduca satisfactii, averi, prestigiu dar niciodata fericirea pentru simplu motiv ca fericirea ne-o facem singuri si nu exista o reteta.

Comments are closed.