De ce imi place The Apprentice

The Apprentice
Am mai scris despre Donald Trump acum ceva timp si despre “The Apprentice“, show-ul pe care il produce. Dincolo de faptul ca acest show ii aduce lui Donald Trump ocazia de a-si face reclama intr-un mod agresiv la absolut toate produsele ce poarta marca Trump (e prevazut in contractul cu NBC de altfel ca isi poate promova produsele in timpul showului), dincolo de faptul ca Trump incaseaza pentru fiecare episod produs 3 milioane de $ si are o audienta foarte mare, dincolo de faptul ca nu-mi place freza lui, “The Apprentice” ramane un show din care intr-adevar ai ce invata.

In ultimul episod din acest sezon in SUA (nr. 6), duminica aceasta am vazut ce inseamna sa iti doresti ceva cu adevarat. Ce inseamna sa lupti pana in ultima clipa pentru ceea ce vrei. Sa iti aperi pozitia mereu. Sa te pui in avantaj de fiecare data la un interviu. Sa ai incredere in tine si sa iti dai seama ca “it’s nothing personal, is just business” .

Pe scurt despre ce e vorba.

Episodul 12, au ramas in cursa 6 candidati pentru un post in Trump Organization. Donald Trump i-a pus sa se combine in echipe de cate doi si le-a dat sarcina sa faca o campanie de promovare pentru “Trump International Hotel and Tower” din Las Vegas. James (care a fondat si un site de social networking asemanator Linkedin- zoodango.com) si Stefani au facut o prezentare excelenta.

Au urmat Nicole si Kristine care s-au balbait putin la inceput cand powerpointul nu pornea, dar apoi au dus prezentarea pana la capt. Greseala lor a fost insa una fatala: pe borsura de prezentare, au pus ca telefon de contact un numar gresit, iar Trump a considerat asta o eroare majora.

Frank

La sfarsit, in clipul pe care il vedeti mai jos, este prezentarea celei de-a treia echipe formata din Frank si Heidi. Ei bine, prezentarea lor a fost un dezastru total, s-au balbait, nu s-au sincronizat deloc, filmul de prezentare a fost jalnic si mai presus de toate brosura pe care au facut-o a umplut paharul. O brosura cu text alb, pe fond negru, fara poze. Cu cuvintele lui Donald Trump : “daca vreau sa citesc o carte, ma duc si imi cumpar un roman”. Lipsea elementul care sa trezeasca interesul, lipseau poze cu hotelul luxos al lui Trump, lipsea conceptul.

Aici incepe partea care mi-a placut. Era clar ca unul din ei doi va fi dat afara, si fiecare a incercat sa se apere. Spre deosebire de Heidi care s-a balbait, s-a contrazis de vreo 4-5 ori, si care mai mult a creat confuzie, Frank a fost incisiv, agresiv, sigur pe el, a pus intrebari inteligente, a reusit sa se scoata in ultimul moment. Mai mult decat atat, s-a luptat pentru a ramane in cursa. La sfarsit Donald Trump concluzioneaza … : “poate Frank nu e atat de diplomat sau fin, dar cu siguranta se lupta” .

Am fost la multe interviuri pana acum si am facut si recrutari din cand in cand. Rar am vazut un candidat la un job care sa se lupte atunci cand il contrazici. In cele mai multe cazuri, de teama sa nu te supere…se grabeste sa fie de acord cu tine. Poti sa ii spui ca e prost, si va da din cap ca da, numai sa il angajezi. Ai nevoie de asa ceva in firma ta? Se va lupta pentru tine cand ai un contract important de facut? Poti sa pui un astfel de om intr-o pozitie cheie ? I-ai lasa compania pe mana in timp ce pleci in concediu 3 luni?

In acelasi timp am intalnit un paradox. Toti angajatorii cauta oameni loiali, dar in acelasi timp vor si sclavi. Angajati care sa nu iasa din cuvnatul sefului, care sa nu-si asume riscuri sau responsabilitati, care sa faca doar ce li se spune sa faca. Daca faci recrutari de genul asta si imi citesti blogul, ar fi bine sa inchizi pagina chiar acum pentru ca o sa te enerveze ce-ti voi spune :

Da-ti demisia!

Daca vrei oameni loiali, cauta oameni care la interviu sunt in stare sa te contrazica atunci cand ii calci pe bataturi. Care atunci cand ii intrebi unde se vad peste 6 luni te privesc in ochi si iti spun pe cel mai calm ton : “in locul tau”. Care tin la principiile lor. Care se lupta pana in panzele albe cand stiu ca au dreptate si si-au facut treaba. Care nu se injosesc pentru jobul pentru care aplica.

Domnilor, va rog comentarii dupa ce priviti clipul :

Update :
1. Toate sezoanele din Apprentice se gasesc pe siturile de torente. Legal sau ilegal
2. Don Trump, fiul lui Donald Trump are blog si scrie despre show
3. Ivanka Trump, fata lui Donald Trump are si ea blog
4. Pentru cei din New Media : luati exemplu de la Yahoo

2 thoughts on “De ce imi place The Apprentice”

  1. – si eu am urmarit The Apprentice – imi pare un show foarte intructiv.
    – TOTUSI, parca nu suna ok in acest context treaba cu demnitatea umana si cu a nu se injosi pentru job. caci in show-ul acela, Trump se comporta ca un emir, si speram sa aud la finele filmuletului cuvintele I QUIT, I would never work for you!

Comments are closed.