De ce esti tinta ironiilor

Updated on: April 30, 2008

Deoarece esti un copil ce se incapataneaza sa traiasca in vizuina. Esti precum ariciul care se supara pe lume si isi scoate tepii. Refuzi sa intelegi faptul ca nu exista o realitate fixa. Exacta. Perfect adevarata. Si aceeasi in fiecare zi.

Ce sens are sa tot folosesti expresii de genul: “parerea mea este ca…”, “eu spun ca… “sau “in opinia mea… “? Implicit, atunci cand vorbim ne spunem parerea. Tot ceea ce spunem este de fapt, in opinia noastra. Realizam astfel un pleonasm induiosator. Si un truism in acelasi timp.

Il stii pe Nicolae Vacaroiu? Ziaristii l-au ironizat mult timp pentru aceste cuvinte. Aproape fiecare propozitie o incepea cam la fel: “parerea mea este ca…”. Singur s-a transformat intr-o tinta spre care au zburat sagetile. Cu viteza din ce in ce mai mare. Le-a imprimat efect si putere.

Asa suntem si noi in fiecare zi. Prin ceea ce facem atragem sau alungam ghiulele. De noi depinde ca viata noastra sa nu se transforme intr-un teren de lupta. Intr-o eterna corida. Intr-un ogor lasat pustiu. De ce sa alegem negativismul? Al nostru si al celor din jur.

Aceste expresii vor aduce o stare de disconfort. Vom intra in conflict cu ceilalti. Sau mai rau. Va fi o intelegere. Dar una a mediocritatii. Si a neputintei de a spera la mai mult. La acea siguranta ca zi de zi pasesti inainte. Ca progresezi. Si ca devii mai bun.

Este benzina existentei noastre. Este cea care ne impinge inainte. Ne mentine in cursa spre victorie. Si ne face sa constientizam faptul ca in fiecare clipa suntem sub lupa celor din jur. Asta nu trebuie sa ne sperie. Dar trebuie sa ne dea imboldul de a continua si spera.

Un izvor de munte nu a cunoscut rautatea. Coruperea. Sau invidia. Este imaginea puritatii. Este dansul veveritei. Si sfarsitul cinismului. La fel este si educatia unui om. Daca o ignoram, punem la punct un atentat asupra sanselor noastre de reusita in viata. Daca ii acordam importanta, atunci vom intoarce destinul in favoarea noastra.

Va fi o adevarata sarbatoare. La care se va asculta cea mai frumoasa muzica de pe aceasta lume. Cea a naturii. A naturii succesului.