De ce e bine sa nu te enervezi

“Cand sunt furios numar pana la patru. Cand sunt foarte nervos trag o injuratura”. Asta zicea in gluma Mark Twain si asta fac cei mai multi oameni cand se infurie. Sunt lucruri care ni se intampla zi de zi si care ne duc aproape de rosu. Unii se infurie ma repede, altii mai greu. de fiecare data cand ne enervam insa e ca si cum am deschide valiza nucleara si suntem gata sa apasam pe buton.

confrontation

 

Primul lucru de stiut este ca Furia este o emotie normala si sanatoasa. Fiecare avem niste standarde, dorinte, ateptari care atunci cand nu sunt respectate declanseaza sentimentul de nedreptatire si de furie. E normal sa te infurii cand vezi un copil molestat sau o femeie batuta. E normal sa te infurii cand parintii, rudele tale sau partenerul sunt injositi. Nimic anormal aici.

Problema apare cand nu-ti controlezi furia si sentimentul devine atat de puternic incat e distructiv pentru tine si pentru ceilalti. Ah…cate lucruri stupide de-a dreptul am facut cand m-am enervat. Va zic unul dintre ele, sunt sigur ca si voi aveti exemple:

Cand eram mai mic aveam o bicicleta. Era o bicicleta mai veche, un mountain-bike primit de la un var pentru ca isi luase o bicicleta noua. Am strans bani sa o imbunatatesc, i-am pus cauciucuri noi, briz-brizuri, claxon si vara, cum veneam de la scoala luam bicicleta si o zbugheam pe-afara.

Intr-o zi, ajung acasa…si bicicleta nu era la locul ei. O intreb pe mama unde e si-mi spune ca frate-miu mai mic a luat-o sa se plimbe. si se intoarce peste 2 ore.

M-am enervat atat de tare in momentul ala incat am simtit ca explodez. Cum sa ia bicicleta fara sa-mi ceara voie? E bicicleta mea. Am investit in ea. Daca ii sparge vreo roata? Daca o strica?

L-am asteptat sa se intoarca si inre timp orbit de furie am scornit un plan de razbunare genial. Urma sa functioneze incredibil de bine.

Cum a aparut frate-miu pe poarta rosu la fata de la pedalat si fericit de isprava l-am luat ca din oala. Frateste. Ca intre Frati adica. JAP JAP. Apoi am discutat. JAP JAP. I-am explic Zbierat ca n-o sa se mai plimbe niciodata cu bicicleta mea fara sa imi ceara voie. Niciodata.

Ce m-a enervat cel mai tare si a aprins fitilul a fost raspunsul lui zeflemitor. Daca aveti frati mai mici stiti exact si expresia de pe fata lui. Dupa ce ca isi luase scatloace cu cateva secunde inainte a indraznit sa-mi zica;

– Haha, sa crezi tu ca nu ma mai plimb. Maine cand pleci la scoala o iau iar!

– Da? am zambit mandru de planul meu ingenios…Fii atent aici:

Am desurubat ventilele de la ambele roti, calm, am asteptat sa se dezumfle si apoi triumfator le-am aruncat peste gard:

– Sa vedem cum te mai plimbi acum!!!

Nu s-a mai plimbat timp de o luna cu bicicleta mea pana am umflat iar rotile

Nici EU.

Morala povestii: daca nu ma enervam ca prostul m-as fi plimbat cu bicicleta mea in fiecare zi.

p.s. In articlul de maine o sa va spun cum fac acum cand ma enervez :).

P.P.S. Stiu ca vor fi unii care imi vor scrie mailuri sau comentarii: Cum…ce exemplu dai tu? Tu scrii un blog motivational si iti bateai fratele? Urat, Urat.

Ca sa nu trebuiasca sa le sterg: Da, ne bateam ca chiorii, cand si pe unde ne prindeam. Si noaptea in somn cat timp am dormit in acelasi pat. Acum s-a insurat si nu-mi mai permit desi cateodata mi se face dor :)).