De cati bani ai nevoie ca sa fii fericit?

O vorba romaneasca spune cam asa: “Fericirea sta in lucrurile mici: O casa mica, o vila mica, un mic yaht.”

Te inseli crezand ca acea casa pe care ai vrea sa o cumperi cu banii jos sau facand un imprumut la o banca te va face foarte fericit.

Te inseli crezand ca daca schimbi mobila in dormitor vei fi mai fericit.

Sau daca iti iei ultimul model de iphone vei fi mai fericit.

Sau ca o marire de salariu de cateva sute de euro te va face atat de fericit cum iti imaginezi.

Te inseli crezand ca daca ai avea o relatie vei fi foarte fericit la fel cum te inseli ca daca ai fi singur ai fi atat de fericit pe cat iti imaginezi.

Te inseli crezand ca o sa fii mult mai nefericit daca ti s-ar intampla brusc o catastrofa, ceva neprevazut (un picior rupt, o inima franta) decat daca ai trai o stare de tensiune continua (certuri in familie, dureri mici si zilnice)

Si am toate motivele sa cred ca Dan Gilbert (subiectul acestui articol) are dreptate si tu te inseli.

Pentru ca la fel ca si mine, stai la fel de prost in a prezice cat de fericiti sau nefericiti ne vom simti in cazul in care ni se intampla ceva.

Citeste in continuare pentru ca o sa devina foarte interesant si s-ar putea ca realitatea sa iti fie data peste cap.

Voi detalia acest aspect imediat dupa ce vorbim putin despre Dan Gilbert si ce a facut el.

Dan Gilbert este profesor de psihologie la Harvard si in ultimii zeci de ani a studiat “fericirea” din punct de vedere psihologic.

Ce face oamenii sa fie fericiti?

De ce iau oamenii deciziile pe care le iau?

Impreuna cu mai multi psihologi si economisti de seama (Tim Wilson, George Lowenstein, Daniel Kahneman – laureat Nobel pentru economie), Gilbert a condus o serie de studii despre comportamentul care ne influenteaza deciziile.

Mai precis ceea ce au studiat oamenii acestia se refera la intrebarile:

  • Cum estimam ca ceva ne va face fericiti sau nefericiti?
  • Cum ne simtim de fapt dupa ce acel ceva se intampla?

Cu alte cuvinte: Daca tii cu Steaua si urmeaza meciul Steaua – Dinamo, cat de fericit crezi ca vei fi daca va castiga Steaua?

Apoi dupa ce castiga Steaua, la cateva zile cat de fericit esti in realitate in raport cu estimarea pe care ai facut-o?

Esti la fel de fericit?

Esti mai putin fericit de fapt?

Esti mult mai fericit?

Sau cat de fericiti prezicem noi ca vom fi daca plecam intr-o excursie intr-o destinatie exotica, daca ne luam o masina noua, o casa noua sau daca devenim bogati?

Si dupa ce se intampla sa atingem acele lucruri…cat de aproape de estimarea noastra este in realitatea starea noastra de fericire?

Estimarile pe care le facem sunt extrem de importante pentru ca de fapt toate deciziile pe care le luam, sa muncim mai mult, sa avem un salariu mai mare, sa castigam mai mult, sa luam o masina noua, o casa mai mare, o pereche de pantofi noi, imbracaminte scumpa, ceasuri, telefoane, toate deciziile le luam in functie de estimarea consecintelor emotionale ale acestor evenimente.

Ceea ce au descoperit acesti patru oameni in frunte cu Dan Gilbert revolutioneaza atat principiile economiei moderne cat si o serie de presupuneri pe care le credeam axiome: ca de fapt mai mult inseamna mai bine, ca oamenii care au parte de bunastare materiala sunt mai fericiti iar cei care traiesc in saracie sunt nefericiti, ca oamenii sanatosi sunt fericiti iar cei care au diverse afectiuni sunt nefericiti.

Ce a descoperit de fapt Gilbert este ca desi suntem capabili sa estimam intre doua evenimente diferite care din ele ne va face sa fim mai fericiti, stam extrem de prost sa prezicem intensitatea sau gradul de fericire pe care il va aduce fiecare.

Principiile Nefericirii

1. Supraestimam durata si intensitatea emotiilor date de lucruri materiale si subestimam durata si intensitatea emotiilor date de experiente.

…cand de fapt realitatea e exact pe dos.

Durata si intensitatea emotiilor date de experiente sunt mai mari in realitate decat durata si intensitatea emotiilor date de lucruri pe care doar le cumperi de-a gata.

Hai sa va zic ce am facut de revelion anul asta.

Am facut un puzzle de 500 de piese toata noaptea de revelion si am fost super fericit, mai mult decat am fost altadata cand m-am “distrat”si am cheltuit o gramada pe bani.

Spre exemplu care din urmatoarele alegeri te-ar face mai fericit: sa stai blocat intr-un lift timp de 6 ore sau sa fii intr-un parc de distractii cu prietenii?

Majoritatea stim ca varianta a doua ofera un grad mai mare de statisfactie si fericire.

DAAAAR…

…daca ar fi sa prezicem pe o scara de la 1 la 10 cat de fericiti am fi in parcul de distractii si pe o scara de la –10 la –1 cat de nefericiti am fi blocati in lift am gresi teribil calculele.

Pentru ca experimentele lui Gilbert au aratat ca in realitate supraestimam intensitatea si durata lucrurilor materiale si subestimam intensitatea si durata experientelor care par anoste.

Cu alte cuvinte daca tu crezi ca te vei simti de nota 10 in parcul de distractii in realitate, dupa 10 minute de cand ai iesit din parc te vei simti de nota 3-4. Iar daca ai crezut ca vei fi maxim nefericit   (-10 blocat in lift) in realitate te vei simti cam de nota 3-4 pe scara fericirii.

ADICA LA FEL CA IN PARCUL DE DISTRACTII.

Suna stupid la prima vedere asa ca iti voi mai da cateva exemple.

Cum te-ai simti daca ai primi un BMW imediat ce termini de citit articolul? In mod sigur ai fi bucuros.

La fel de sigur insa, daca ar fi sa estimezi cat de fericit vei fi la gandul ca acum ai BMW,  in realitate  durata si intensitatea acestei emotii vor fi mult mai mici

2. Cu cat avem mai multe optiuni si putem sa ne schimbam decizia cu atat suntem mai nefericiti.

Un alt experiment facut de Dan Gilbert presupunea studentii care participasera la un curs de fotografie sa pastreze o poza din cele pe care tocmai le facusera. Trebuia sa aleaga poza care ii face sa se simta cel mai bine.

Doar ca la jumatate dintre ei li s-a spus ca daca vor sa-si schimbe optiunea pot alege alta poza dupa o perioada.

Apoi, dupa o luna cand toti studentii au fost intrebati cat de fericiti sunt cu alegerea facuta a reiesit ca cei care avusesera posibilitatea sa isi schimbe decizia (chiar daca n-o facusera) erau MULT mai nefericiti decat ceilalti care erau incantati de alegerea lor.

Cu cat ai mai multe optiuni cu atat vei fi mai nefericit pentru ca in realitatate nu stim sa estimam corect cata fericire ne va aduce o anumita alegere.

Cum o sa ma simt mai bine: cu un pulover albastru sau rosu? In realitate, cu cat ai posibilitatea sa iti schimbi optiunea cu atat vei fi mai nefericit.

Ai avut vreodata experienta aceea cand ajungi acasa rupt de oboseala si de foame, deschizi usa frigiderului si frigiderul e plin de mancare?

Si stai cu usa frigiderului deschisa si te gandesti ce sa alegi de acolo…si pana la urma de lene sa incalzesti ceva iti comanzi o pizza?

Daca da, stii ca experienta asta nu se compara cu momentele cand deschideai usa frigiderului si frigiderul era gol si in colt, stingher era un sfert de salamior de o saptamana, semi-uscat. Il mancai cu o pofta incredibila si ti se parea cel mai bun lucru din lume.

Si asta pentru ca in mintea ta te impacasei cu decizia ca nu ai altceva de mancare si nu puteai sa o schimbi.

De-asta unii oameni care au probleme mari de sanatate sunt mai fericiti decat tine care ai tot ce-ti trebuie.

Ei n-au de ales, asa ca viata lor e mult mai simpla si mai placuta.

Vezi aici un video cu Dan Gilbert, subtitrat in limba romana, exact despre subiectul asta: (recomandat fullscreen)

3. Cu cat obtii mai repede un lucru cu atat mai nefericit esti.

Unul din lucrurile cele mai pretioase pe care le avem la indemana este imaginatia noastra.

Amintirile noastre se bazeaza mai mult pe imaginatie decat pe fapte, fiecare clipa pe care o traim ne-am imaginat-o cu cateva secunde inainte de a se intampla, deciziile pe care le luam le luam pe baza capacitatii de a ne imagina care ar fi rezultatele deciziilor noastre.

Experimentele facute de psihologi au ajuns la o concluzie simpla.

Placerea si fericirea stau in anticipare.

Creierul nostru este conectat la ceva ce inca nu s-a intamplat, ne imaginam fiecare detaliu al experientei pe care urmeaza sa o avem, ne imaginam cum va fi gustul, mirosul, culorile de pe plaja, senzatia de nisip sub talpi si de apa rece care iti invadeaza toti porii cand te gandesti la o plaja insorita in Bali.

Paradoxul este ca atunci cand obtii foarte usor ceva pierzi exact placerea anticiparii.

Fiecare cadou si obiect pe care il cumperi ca sa iti satisfaci placerea te face sa te simti mai nefericit pentru ca incepi sa te invarti intr-un cerc vicios.

4. Cu cat ai mai multi bani cu atat te bucuri mai putin de ce ti se intampla

Un studiu facut recent a demonstrat ca intr-o lume in care totul tinde sa devina “mai mare”, “mai scump”, “mai stralucitor”, cu cat ai mai multi bani cu atat placerea si savoarea lucrurilor mici scade.

Spre exemplu un experiment facut pe mai multi participanti care mancau o bucata de ciocolata a avut niste rezultate incredibile.

Atunci cand unor participanti li s-a dat o bucata de ciocolata si o poza cu niste bani timpul in care ei au savurat ciocolata a scazut de la 43 de secunde la 32 de secunde si placerea simtita a scazut de la 5 la 3, pe o scara de la 1 la 7 fata de cei care nu primisera poza cu bani. (7 fiind maxim)

In poza de la inceputul articolului vezi un grafic cu suma pe care oamenii spuneau ca ar fi ok sa o castige pe an ca sa le acopere nevoile.

Observi ceva ciudat la poza?

Iata 7 motive pentru care sa fii fericit:

1. Esti ok.

Esti asa cum esti, esti tu insuti cu limitele tale, cu esecurile tale, cu indoielile tale, cu bune si cu rele.

Ai dreptul sa existi si sa fii fericit.

2. Nu este o intamplare ca existi.

Viata ta are o seminificatie.

Ai o menire pe pamantul asta.

Ai o vocatie pe care trebuie sa ti-o descoperi.

Ai un sens pe care trebuie sa-l descoperi.

Poate e ceva mic sau ceva maret, ceva rational sau ceva total ciudat.

Nu e o intamplare.

3. Poti sa alegi ce viata vrei sa traiesti.

Sunt zeci, sute, mii de cazuri de oameni cu probleme la fel ca ale tale si care si-au revolutionat stilul de viata, si-au refacut relatiile, au iesit din groapa, au reusit sa aiba o viata frumoasa.

Poti sa alegi ce vrei sa faci in viata, nu traiesti sub dictatura, nu te poate opri nimeni sa alegi.

4. Trecutul tau este ok.

Sunt lucruri de care esti mandru si sunt lucruri de care nu esti atat de mandru.

Sunt greseli pe care ai fi putut sa le eviti, lucruri pe care ai fi putut sa le faci mai bine, locuri unde ar fi trebuit sa fii sau sa nu fii.

Sunt situatii in care ai fost norocos si situatii in care ai simtit ca viata te-a lovit peste fata cu un ciocan.

Toate acestea fac parte din tine, din cine esti tu, regretele nu te ajuta la nimic.

5. Prezentul tau este interesant.

Ziua de azi e incredibil de interesanta cu tot ce urmeaza sa se intample.

Lucruri planuite sau mai putin planuite, viata ta e mai interesanta decat orice scenariu de film.

Doar deschide ochii si bucura-te de certitudine si de incertitudine, de surprize si lucruri neasteptate.

6. Viitorul va fi ok.

Daca pui pasiune in ceea ce faci, ai relatii bune cu cei din jur si te dezvolti permanent vei avea o viata interesanta si frumoasa.

Chiar cele mai grele lucruri prin care vei trece, probleme financiare, de sanatate, in relatii, se pot rezolva sau se estompeaza sub puterea de a rezolva orice.

7. Nu esti singur.

Singuratatea si depresia sunt doar stari mentale.

Nu exista sub o forma reala.

Deschide ochii si vezi ca sunt oameni care tin la tine, oameni care te apreciaza.