Ai avut vreodata senzatia ca te-ai apucat de un lucru si dupa ce ai incercat toate variantele posibile, ai ajuns intr-o fundatura de unde nu mai stii cum sa iesi? Incepi sa te zbati si sa incerci din toate puterile sa termini ce ai inceput, presiunea celor din jur te apasa pentru ca nu vrei sa te faci de cacao si practic te agiti ca un peste pe uscat far sa vreis a recunosti ca e cazul sa renunti.
Unii oameni pur si simplu nu stiu sa renunte. Sunt atat de convinsi ca a renunta este sinonim cu “a abandona” si cu “a da dovada de neputinta” sau “lasitate” incat orgoliul nu-i lasa sa se opreasca. Pentru ei sintagma “Daca ai inceput ceva du-l pana la capat cu orice pret” a ajuns litera de lege peste care nu pot trece.
Altii renunta prea des. De obicei prima oara cand te apuci de ceva esti plin de entuziasm si avant. Pana cand dai de primele obstacole si greutati. Cand incep sa fie solicitati prea tare, renunta si fug. Am fost de multe ori aici si m-am luptat cu asta ani intregi. Am pierdut momente si proiecte importante datorita acestui obicei prost. Treptat am invatat sa strang din dinti si sa merg in continuare spre scopul pe care mi l-am pus, fara sa renunt asa repede.
Cu toate astea a renunta este un lucru bun. Cel mai bun lucru pe care il poti face prima oara cand ti-ai dat seama ca mergi intr-o directie gresita este sa te intorci la intersectia unde ai luat-o aiurea. Nu sa mergi in continuare cu avant si cu ideea : “nu pot sa renunt, ce vor zice ceilalti?”
Tocmai am terminat de citit “the Dip” de Seth Godin si mi-a intarit cateva idei pe care le aveam despre cei care renunta. Un paragraf mi-a atras atentia :
“Daca ceea ce faci acum este sub potentialul tau, daca faci o activitate mediocra, intr-un mediu mediocru, langa oameni mediocri ar trebui sa renunti chiar acum si sa-ti dai demisia. Trebuie sa aspiri spre excelenta. Daca ceea ce faci acum nu este cel mai bun lucru pe care l-ai putea face, ar trebui sa renunti imediat.
Dar nu renunta NICIODATA la ceva cu un potential imens pe termen lung doar pentru ca tu nu faci fata pe moment stresului.”
De fapt, renuntarea ca strategie pe termen scurt este intotdeauna o prostie. Ca strategie pe termen lung, este intotdeauna o idee buna. Un exemplu ar fi cand mi-am dat seama ca nu vreau sa continui medicina si ca as putea face vanzari sau internet. Nu regret deloc ca am renuntat la facultate pentru a ajunge aici. Nici o secunda. Regret doar ca nu am renuntat mai devreme.
Dar imi dau cu pumnii in cap pentru ca am proiecte incepute in ultimii ani si care acum zac in sertar. Proiecte cu potential foarte mare si pe care le-am abandonat la primele obstacole aparute. Lipsa de focus poate, si faptul ca am incercat sa fac mai multe in acelasi timp? Da. Dar in realitate, o mare prostie ca am renuntat.
Sunt sapte motive pentru care nu ajungi cel mai bun in domeniul tau:
- 1. nu ai timp suficient (si renunti)
- 2. nu ai bani suficienti (si renunti)
- 3. te sperii (si renunti)
- 4. nu iei lucrurile in serios (si renunti)
- 5. iti pierzi interesul sau entuziasmul sau preferi sa fii mediocru (si renunti)
- 6. te concentrezi doar pe ceea ce obtii pe termen scurt (si renunti cand lucrurile devin dificile)
- 7. alegi domeniul gresit la care vrei sa fii cel mai bun din lume ( si renunti, pentru ca nu esti talentat)
Cu toate astea, cei mai multi oameni se tem sa renunte. E mai simplu sa fii mediocru si sa-ti vezi de treaba decat sa accepti realitatea si sa renunti. E mai simplu sa stai la un job care te solicita 12 ore pe zi si unde esti platit de 10 ori mai putin decat meriti, dar unde ai o siguranta relativa si o zona de confort decat sa accepti realitatea si sa renunti.
Sa renunti e greu. Inseamna sa iti dai seama ca niciodata nu vei fi numarul 1. Cel putin acolo unde esti acum, cu ce faci acum. Asa ca e mai simplu sa te minti pe tine insuti si sa preferi sa fii mediocru.
De fapt cand stai si preferi sa fii mediocru, renunti fara sa-ti dai seama ca renunti. Renunti sa fii extraordinar. Renunti sa schimbi lucrurile. Renunti sa fii o portavoce. Renunti sa fii cel mai bun. Preferi sa fii undeva la granita dintre molusca si robot care indeplineste sarcini fara sa gandeasca
Daca te sperie gandul, ar trebui s-o faci. Renunta sa fii mediocru.